Αυτοψία Πέτσα – Ζέρβα στην υπό απαλλοτρίωση περιοχή για τη διάνοιξη της οδού Ψελλού

 


Την περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης που πρόκειται να απαλλοτριωθεί, ώστε να γίνει η διάνοιξη της οδού Ψελλού και συγχρόνως να διαμορφωθούν ένας πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης κι ένας πνεύμονας πρασίνου πέριξ του σταθμού «Νέα Ελβετία» του μετρό, επισκέφθηκαν σήμερα (28/7) το απόγευμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία και του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη.

Η επίσκεψη στην περιοχή και η αυτοψία πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τη χρηματοδότηση-μαμούθ, ύψους 12 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις, που ανοίγουν τον δρόμο για το mega project της διάνοιξης της Ψελλού και της αξιοποίησης μιας έκτασης 24 στρεμμάτων.

 

Κ. Ζέρβας: Παρέμβαση μητροπολιτικής κλίμακας

Για μια παρέμβαση μητροπολιτικής κλίμακας μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ένας «πρότυπος σταθμός», που θα αποτελέσει την ανατολική πύλη της πόλης.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι η λειτουργία του μετρό βρίσκεται μπροστά μας. Πλέον έχουμε πολύ συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα τόσο σύγχρονο μέσο μεταφοράς», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος, αναφερόμενος στο έργο της διάνοιξης της οδού Ψελλού, σημείωσε ότι «όλοι μαζί δουλέψαμε, ώστε η Θεσσαλονίκη να βελτιώνεται».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, «τα κλιμακοστάσια του μετρό ουσιαστικά έβγαιναν σε χωράφια». Με τα έργα που θα προχωρήσουν στην περιοχή εξασφαλίζεται πρόσβαση στον σταθμό του μετρό, ενώ -παράλληλα με τη διάνοιξη της οδού Ψελλού- δημιουργείται κι ένας πνεύμονας πρασίνου, αφού μεγάλες ζώνες θα αξιοποιηθούν ως πάρκα.

Στην Ψελλού σχεδιάζεται πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης, όπου θα υπάρχουν χώροι στάσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και μετεπιβίβασης στο μετρό, σε λεωφορεία, σε ταξί. «Ανάλογος πολυτροπικός σταθμός δεν είχε γίνει από την Αττικό Μετρό ούτε στην Αθήνα», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι στην περιοχή θα δημιουργηθούν χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας περίπου χιλίων θέσεων καθώς και κόμβοι για τη σύνδεση της Ψελλού με τη Μουδανίων, την Κωνσταντίνου Καραμανλή και την Παπαναστασίου.

«Πρόκειται για μια ολιστική παρέμβαση, που θα βοηθήσει τη λειτουργία του σταθμού του μετρό αλλά θα συμβάλει και ευρύτερα στη βελτίωση της κυκλοφορίας», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

 

Στ. Πέτσας: Αίσιο τέλος για μια ομαδική προσπάθεια

«Το μετρό, που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο για την πόλη και τους επισκέπτες της, δεν έχει μόνον το συγκοινωνιακό έργο, αλλά κι ένα πρόσωπο ανάπλασης για την περιοχή ολόκληρη», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, «τα 12 εκατ. ευρώ που διαθέτουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις απαλλοτριώσεις θα χρησιμοποιηθούν, για να γίνουν χώροι αναψυχής, πάρκα, ποδηλατόδρομοι, σταθμός μετεπιβίβασης, πάρκινγκ, όλα όσα θα θέλαμε να έχει ένας σύγχρονος σταθμός».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, με την ολοκλήρωση της παρέμβασης η περιοχή θα μπορεί να είναι πιο φιλική στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί μια ομαδική προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος και μάλιστα μέσα σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα».

 

Στ. Καλαφάτης: Έργο με τριπλή σημασία

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ότι το έργο που προχωρά είναι σημαντικό για τρεις λόγους: Πρώτον γιατί αφορά τον πιο κομβικό σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, δεύτερον γιατί δημιουργείται ένας σταθμός μετεπιβίβασης, που θα αποσυμφορήσει ολόκληρη την κυκλοφορία της πόλης, και τρίτον γιατί αφορά τον πυρήνα μιας ευρύτερης ανάπλασης στην περιοχή, «που θα είναι μια πραγματική ανάσα και μια πρωτοπορία».

«Η Θεσσαλονίκη είναι στην προμετωπίδα της ανάπτυξης της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας και μαζί με άλλες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα από την Κυβέρνηση είμαστε πεπεισμένοι ότι θα διαδραματίσει τον ρόλο που της αξίζει στο μέλλον που έρχεται», τόνισε ο κ. Καλαφάτης. Στη σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε και η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Στην περιοχή της Ψελλού βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μήτρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος, ο Πρόεδρος κι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Καλογερούδης και Γιάννης Τόσκας αντίστοιχα, κ.ά..


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!