O Δήμος Παύλου Μελά αποχαιρετά με συγκίνηση τον Ευεργέτη Νικόλαο Γ. Παπαγεωργίου

 


Ο Δήμος Παύλου Μελά αποχαιρετά με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη τον Εθνικό Ευεργέτη και δωρητή του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Νικόλαο Γ. Παπαγεωργίου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών.

Ο εκλιπών υπήρξε μεγάλος ‘’δότης’’ της κοινωνίας και μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα επιτέλεσαν στο μακρύ δρόμο των ευεργεσιών τους ένα πλούσιο ανθρωπιστικό έργο για το οποίο τιμήθηκαν πολλές φορές, με αποκορύφωμα την ανακήρυξή τους το 1990 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σε Εθνικούς Ευεργέτες και άξιους της Πατρίδας, την απόδοση υψηλών τιμών το 2012 από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της πόλης της Σιάτιστας το 1988.

Με την Απόφαση 815/2018, το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά ανακήρυξε τον Νικόλαο Γ. Παπαγεωργίου, Επίτιμο Δημότη του Δήμου Παύλου Μελά, αναγνωρίζοντας την κοινωνική προσφορά, τη σεμνότητα και το ήθος του Ευεργέτη και του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της Πόλης, σε μια συγκινητική τελετή που διοργανώθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης.

 


Δημήτρης Δεμουρτζίδης: Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου φύτεψε τον δικό του σπόρο αγάπης και προσφοράς

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Νικολάου Παπαγεωργίου και δηλώνει τα εξής:

«Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου του 2018 πράξαμε στον Δήμο Παύλου Μελά το αυτονόητο και ελάχιστο χρέος μας για τον Νικόλαο Γ. Παπαγεωργίου με τη μοναδική συνεισφορά στο πιο νευραλγικό κομμάτι της σύγχρονης ζωής, αυτό της υγείας. Τον ανακηρύξαμε επαξίως Επίτιμο Δημότη Δήμου Παύλου Μελά και του παραδώσαμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό το χρυσό κλειδί της πόλης μας. 

Σήμερα αποχαιρετούμε με θλίψη και βαθιά συγκίνηση τον σπουδαίο άνθρωπο, λαμπρό ευπατρίδη, ευεργέτη και φιλάνθρωπο Νικόλαο Παπαγεωργίου που μαζί με τον προσφάτως αποβιώσαντα αδελφό του Λεωνίδα υπήρξαν δωρητές της κατασκευής και του εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μιας πρότυπης νοσοκομειακής μονάδας, χωροθετημένης στον δυτικό τομέα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στα όρια του δήμου Παύλου Μελά. 

Θέλω να εκφράσω από τα βάθη της καρδιάς μου τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νικολάου Παπαγεωργίου που φύτεψε με ταπεινότητα τον δικό του σπόρο αγάπης και προσφοράς και έκανε πράξη όσα οραματίστηκε για το κοινό καλό».

 

Βιογραφία

Το ταξίδι της ζωής του μεγάλου Ευεργέτη ξεκίνησε με δυσκολίες από την τρυφερή παιδική ηλικία, αφού ο Νικόλαος του Γεωργίου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα, με καταγωγή από τη Σιάτιστα της Κοζάνης, έχασε το 1944 τον πατέρα του που συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς και έτσι ως πρωτότοκος γιος ξεκίνησε από μικρός να εργάζεται για να στηρίξει την οικογένειά του.

 

Το 1957 ο Νικόλαος παντρεύτηκε την Άννα Τζιουρά και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Μάρκο.

 

Μαζί με τα αδέλφια του Λεωνίδα και Απόστολο επικεντρώθηκαν στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού και οι εταιρείες της οικογένειας εκτοξεύτηκαν στην κορυφή της Ελλάδας από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Το όνομα Παπαγεωργίου έγινε συνώνυμο με την υψηλή ποιότητα και την πρωτοπορία και μέσα στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 κυριάρχησε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά.

 

Για τον πάντα αθόρυβο και διακριτικό Νικόλαο Παπαγεωργίου ‘’μιλά’’ το ευρύτατο ευεργετικό και κοινωνικό του έργο.

Ως άνθρωπος με κοινωνική ευαισθησία, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου δεν περιορίστηκε στο τιμόνι του δραστήριου ομίλου των επιχειρήσεών του. Μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα δημιούργησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και χρηματοδότησαν τη δημιουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ενώ βοήθησαν τη γενέτειρά τους Σιάτιστα με κατασκευή και συντήρηση σχολείων και εκκλησιών, μελέτες δρόμων και πάρκων, υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές, βραβεύσεις αριστούχων μαθητών, στήριξη μορφωτικών και αθλητικών συλλόγων.

 

Με δαπάνες τους ανεγέρθηκε ο Ορθόδοξος Ναός της Φρανκφούρτης Γερμανίας, μια προσφορά τους στον απόδημο ελληνισμό, ενώ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως και τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Βαρνάβα χρηματοδότησαν μελέτες έργων για τη φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

 

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα, τιμήθηκαν και βραβεύτηκαν πολλές φορές για την προσφορά τους στην πατρίδα, τη συναισθηματική και πνευματική τους απλοχεριά.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!