Παραιτήσεις του επικεφαλής ΕΥΠ και του ΓΓ κυβέρνησης. Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

 


Την παραίτηση του υπέβαλε το μεσημέρι της Παρασκευής και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Και οι δυο παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της παραίτησης. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Λίγο νωρίτερα είχε υποβάλει παραίτηση και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αιτία στάθηκε το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή και είχε στοχοποιήσει τον κ. Δημητριάδη και πως με την κίνησή του αυτή ήθελε να πέσουν οι τόνοι.

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλούν οι εξελίξεις για το θέμα των παρακολουθήσεων.

«Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής», τόνισε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, «και σε κάθε περίπτωση», σημείωσε, «δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Η παγίδευση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη υπονομεύει τη λειτουργία τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Χ. Τρικούπη και προσθέτουν: «Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα , που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».

Ο πρόεδρος της Ελληνική Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάει τώρα σε εκλογές για να καθαρίσει όπως είπε ο κόπρος του Αυγείου και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του.

Το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους “από κάτω”».

«Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί», σημειώνουν.

πηγή ertnews.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!