Πράσινος άξονας περιπάτου και αστικός ποδηλατόδρομος με το χρηματοδοτούμενο έργο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος


 Υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες η σύμβαση και ξεκινά με την έλευση του Σεπτεμβρίου,  το μεγάλο έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση οδού Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος σε πράσινο άξονα περιπάτου και διασύνδεσης σημείων ενδιαφέροντος του Δήμου Παύλου Μελά» που εντάχθηκε στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία» με αρχικό προϋπολογισμό 2,75 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 


«Πρόκειται για μια εμβληματική παρέμβαση των Τεχνικών Υπηρεσιών μας, κυρίως στις οδούς Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος και 25ης Μαρτίου, με την οποία επανασυστήνεται σε κατοίκους, εργαζόμενους, επισκέπτες και διερχόμενους η Νοτιοανατολική είσοδος του Δήμου Παύλου Μελά από την Περιφερειακή Οδό, που διασυνδέεται με σημαντικά σημεία τοπικού και υπερτοπικού ενδιαφέροντος»,
 αναφέρει ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

 

Στην άμεση περιοχή επιρροής του έργου υπάρχουν τοπόσημα και σημαντικοί χώροι του Δήμου Παύλου Μελά όπως το Αρχαιολογικό Μνημείο – Πολιτιστικό Κέντρο των Βυζαντινών Νερόμυλων, το Δασύλλιο Μετεώρων (ένα ‘’δάσος πόλης’’ για όλη τη Θεσσαλονίκη), το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Πολίχνης (μια από τις σημαντικότερες αθλητικές κυψέλες της Δυτικής Θεσσαλονίκης) και ο οδικός άξονας που οδηγεί στα μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα του ΓΝΘ Νικολάου Παπαγεωργίου και του 424 ΓΣΝΘ καθώς και στο τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου όπου θα κατασκευαστεί το νέο υπερσύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

 

Το νέο εμβληματικό έργο αποτελεί συνέχεια δύο μεγάλων παρεμβάσεων στην ίδια περιοχή, του κυκλοφοριακού κόμβου των οδών Αγνώστου Στρατιώτη, Ολυμπιονίκη Καρυπίδη και Παπάφη που τέθηκε σε λειτουργία την άνοιξη του 2019 και του νέου σπουδαίου αθλητικού έργου κατασκευής γηπέδου ποδοσφαίρου και αθλητικών εγκαταστάσεων στίβου στο ΔΑΚ Πολίχνης που είναι σε εξέλιξη.

«Με την υλοποίηση του νέου μεγάλου έργου, αλλάζουμε μια σημαντική είσοδο της πόλης μας, που συνδέεται με την οδό Αγνώστου Στρατιώτη, δίπλα σε προσχολικές, σχολικές και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες, Βρεφονηπιακό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις για μικρούς και μεγάλους, με δύο κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους, Beach Volley, Τένις, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, υπαίθριο γυμναστήριο με σύγχρονα γυμναστικά όργανα», επισημαίνει η Αντιδήμαρχος θεμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης Αναστασία Φραγκοπούλου.

 

Η ενταγμένη πράξη περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων, όπως: υποδομές άρδευσης και απορροής ομβρίων, ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, ηλεκτροφωτισμό εξοικονόμησης ενέργειας, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, επαρκής κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, συγκοινωνιακές και αρχιτεκτονικές εργασίες (διαμορφώσεων ζωνών κυκλοφορίας οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών, κατασκευής πεζοδιαβάσεων και ραμπών, διαχωριστικών νησίδων κυκλοφορίας, στάσεων λεωφορείων, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων) και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

 

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν δύο ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, ο πρώτος στη συμβολή των οδών Αγνώστου Στρατιώτη, Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος, 25ης Μαρτίου και ο δεύτερος στη συμβολή των οδών Γ. Παπαϊωάννου & Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος, ενώ δημιουργείται ένας αστικός ποδηλατόδρομος και ένας πράσινος άξονας περιπάτου που θα ικανοποιήσουν τη δίψα για βόλτα, αναψυχή, άθληση μικρών και μεγάλων και θα ενισχύσουν τις οικολογικές μορφές μετακίνησης.

 

Οι παρεμβάσεις πρασίνου αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του έργου καθώς δημιουργούν έναν αξιόλογο άξονα πρασίνου και μια ευχάριστη, φιλική φυσική διαδρομή για πεζούς και ποδηλάτες. Εμπλουτίζεται το δίκτυο των νησίδων, κόμβων, πεζοδρομίων και οι οδοί της περιοχής παρέμβασης με περισσότερα από 11.000 φυτά (θάμνους  - δέντρα) και 2,2 χιλ. τ.μ. χλοοτάπητα.

 

«Σκιαγραφώντας το τοπίο στην είσοδο της Πολίχνης από την περιφερειακή οδό, στο ύψος των Βυζαντινών Νερόμυλων, προφανώς δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι ως Δημοτική Αρχή και ως κάτοικοι των Μετεώρων και ευρύτερα της Πολίχνης, με τη σημερινή εικόνα που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: προβληματική χάραξη της οδού Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος, ανάποδες κλίσεις στις στροφές, μειωμένη ορατότητα, μικρό πλάτος λωρίδας κυκλοφορίας, έλλειψη πεζοδρομίων και δυνατότητας πρόσβασης στις ευπαθείς ομάδες, μειωμένη σήμανση, ανεπαρκή οδοφωτισμό κ.α. », σημειώνει ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολίχνης Στέφανος Βάρφης και δηλώνει βέβαιος ότι «με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεών μας προσδίδεται νέα ταυτότητα και αναβαθμίζεται συνολικά η περιοχή, δημιουργείται ένας άξονας βιώσιμης κινητικότητας και μια σύγχρονη αστική οδός, με βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας, προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας για όλες τις κατηγορίες χρηστών, χωρίς αποκλεισμούς».

 

Η ανάπλαση του οδικού άξονα Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος, είναι μια σημαντικότατη παρέμβαση καθώς αποτελεί τη δεύτερη δίοδο βορειοδυτικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για έξοδο στην Περιφερειακή μέσω της  Πολίχνης, σε μια περιοχή σε άμεση εγγύτητα με τα Νοσοκομεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Συμπεριλαμβάνεται μάλιστα στα νέα έργα του Τεχνικού Προγράμματος 2022 του Δήμου Παύλου Μελά που στοχεύουν στην αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών, τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών και ταυτόχρονα βοηθούν στην ανάδειξη – προβολή και αύξηση της επισκεψιμότητας υφιστάμενων προορισμών και θέσεων στον αστικό ιστό. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!