Κώδικας ορθής πρακτικής διαχείρισης του πρασίνου. Προτάσεις από την «Οικολογία - Αλληλεγγύη» στο Δημοτικό Συμβούλιο


 Κώδικας ορθής πρακτικής διαχείρισης του πρασίνου

Προτάσεις από την «Οικολογία - Αλληλεγγύη» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Απαραίτητος ο Κώδικας ορθής πρακτικής της διαχείρισης του πρασίνου και του περιαστικού δάσους καθώς και η ανάγκη ανάπτυξης των δημόσιων βρυσών και υποστήριξης των συλλογικών αγαθών, υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος στη 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Με τις υποκλοπές -τόνισε- επιβεβαιώνεται το έλλειμμα δημοκρατίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο ενώ οι επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ελληνικές αρχές θέτουν ερωτήματα και για τις δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» είχε θέσει το θέμα των δημόσιων βρυσών πριν από 15 μήνες, πριν ακόμα από τη θέσπιση της υποχρέωσης του Δήμου για εξασφάλιση πόσιμου νερού σε δημόσιους χώρους για τους πολίτες. Μέσα όμως στο γενικότερο πλαίσιο απαξίωσης των συλλογικών αγαθών και την εγκατάλειψη των δημόσιων βρυσών σε ανεύθυνες συμπεριφορές και μικροσυμφέροντα, δεν υπάρχει μηχανισμός και ευαισθησία του Δήμου για την επιδιόρθωση και ανάπτυξή τους. Το θέμα τέθηκε και πάλι από τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ αλλά και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την κοινότητα εθελοντών «Περιβολάρηδες Θεσσαλονίκης», που ζήτησαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και να διασφαλίσει κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Κυριζίδη, ο οποίος δικαιολόγησε την εγκατάλειψη των δημόσιων βρυσών με τη μη καταλληλότητα του νερού του δικτύου της ΕΥΑΘ ενώ ο Δήμος έχει την υποχρέωση για παροχή υγιεινού πόσιμου νερού στους πολίτες. Όσον αφορά το επιχείρημα της διοίκησης ότι μπορεί να υπάρχει σπατάλη νερού, έφερε το παράδειγμα από τη γειτονική Τουρκία, όπου υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δημόσιας βρύσης με κουμπί παροχής για πόση, αποτρέποντας έτσι τη σπατάλη. Και υποστήριξε ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι υπόλογη πολιτικά για την απαξίωση ενός δημόσιου αγαθού όπως το νερό, αλλά και οι δημόσιες τουαλέτες ή τα ρολόγια.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ης Αυγούστου 2022, ο κ. Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ένδεια των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ τα σημαντικά θέματα για την πόλη θίγονται μόνο στις ανακοινώσεις των παρατάξεων. Εξέφρασε την συμπαράσταση της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» προς τους απεργούς του εργοστασίου Μαλαματίνα, για τους οποίους θα μπορούσε να κατατεθεί ένα ψήφισμα που ίσως να υπερψήφιζε και η διοίκηση αν και θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τόνισε ότι η παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη» ήταν η μόνη που έθεσε έγκαιρα το ζήτημα της ελλειμματικής δημοκρατίας. Το θέμα είχε αναδείξει ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μ. Τρεμόπουλος, στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Απριλίου 2022. Συγκεκριμένα ο κ. Τρεμόπουλος είχε αναφερθεί στην υπόθεση παρακολουθήσεων και άρσεων απορρήτου. Είχε αναφερθεί σε στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ότι από 350 άρσεις απορρήτου το 2003 φτάσαμε το 2019 στις 16.000, με στόχο δημοσιογράφους, δικηγόρους, στελέχη ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό κλπ και με το 80% των περιπτώσεων να γίνονται για δήθεν λόγους εθνικής ασφάλειας. Η λειτουργία αυτή της ΕΥΠ θέτει ζητήματα ελλείμματος δημοκρατίας, σπρώχνοντας τη χώρα σε πρακτικές τύπου «κάν’το όπως οι Κινέζοι». Το έλλειμμα δημοκρατίας εκτείνεται σε όλο το θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε και στο επίκαιρο ζήτημα των επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων με αφορμή και την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που αποδεικνύει -και επισήμως πλέον- το συγκροτημένο σχέδιο συγκάλυψης από τη Frontex για τις συστηματικές και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ελληνικές αρχές. Επίσης, η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Greece fact sheet 2022 06) ανέφερε ότι υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα. Σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος Αθηναίων ζητάει εκκένωση μέχρι τέλος του έτους του καταυλισμού αιτούντων άσυλο στον Ελαιώνα και ήδη έχουν επέμβει τα ΜΑΤ. Τίθενται λοιπόν ερωτήματα προς τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για το τι θα κάνει σχετικά με τη δομή προσφύγων καθώς και τον προγραμματισμό του Δήμου με δεδομένη την λήξη στις 31-12-2022 του χρηματοδοτούμενου στεγαστικού προγράμματος Φιλοξενία για Αιτούντες Διεθνή Προστασία με τον διακριτικό τίτλο REACT (Refugee Assistance Collaboration Thessaloniki).

Στη συνέχεια ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην ανησυχία των πολιτών για πτώσεις δέντρων με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού δικυκλιστή στο Ηράκλειο Κρήτης από πτώση δέντρου. Δυστυχώς υπάρχει κακοποίηση πρασίνου από πολίτες και από αυτοδιοίκηση. Όπως αναφέρεται και σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη τον Μάιο 2022, ως αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών σχετικά με την ορθολογική κλάδευση αστικού πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους των Δήμων, απευθύνθηκε στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι απόψεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ δεν υπάρχει ορθή διαχείριση του αστικού πρασίνου καθώς οι κλαδεύσεις πραγματοποιούνται από τεχνικό προσωπικό που δε διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία. Η παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη» επανειλημμένα έχει εκφράσει ανησυχία αλλά και έμπρακτο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση 3.000 κομμένων δέντρων σε άδειες δενδροδόχους. Προτείνει επίσης να ενισχυθούν πρωτοβουλίες πολιτών για υιοθεσία δέντρων, όπως πχ γινόταν στην Ανατολική Γερμανία, όπου κάθε νιόπαντρο ζευγάρι φύτευε ένα δέντρο. Κλείνοντας, πρότεινε τη δημιουργία ενός κώδικα ορθής πρακτικής της διαχείρισης του πρασίνου μέσα στην πόλη, στη διαμόρφωση του οποίου θα μπορούσε να συμβάλει και η παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη».

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στο Σέιχ Σου, ευτυχώς παρόλες τις παραλείψεις οικολογικής διαχείρισης του δάσους, αντιμετωπίστηκε άμεσα. Έστω και λίγο πριν το τέλος της θητείας της διοίκησης θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους άλλους δύο όμορους Δήμους και να διασφαλιστούν κονδύλια για την πρόληψη πυρκαγιάς στο δάσος. Συνεχίζοντας ο κ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην δενδροφύτευση που έγινε από την «Οικολογία-Αλληλεγγύη» το 2008 σε μια καμένη έκταση και σε πρόσφατη επίσκεψή του επιβεβαίωσε ότι η φύτευση άλλων ειδών -εκτός από πεύκα- είχε αποτέλεσμα. Δυστυχώς η γενικότερη κατάσταση εγκατάλειψης, η μη οριστική αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου και η έλλειψη έργων καθαρισμού και συντήρησης είναι απογοητευτική. Έχει υποχρέωση ο Δήμος να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς από τους πολίτες, με την καθοδήγηση των δασικών υπηρεσιών.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!