Δ. Ωραιοκάστρου: Απάντηση σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την διαχείριση αδέσποτων ζώων

 


Δ. Ωραιοκάστρου: Απάντηση σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την διαχείριση αδέσποτων ζώων

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου είναι μεταξύ των πρώτων Δήμων σε όλη τη χώρα, που συμμορφώνεται με το νέο νόμο Ν. 4830/2021 για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Το γεγονός αυτό όπως φαίνεται ενοχλεί κάποιους, οι οποίοι παραμένουν προσκολλημένοι σε έναν προσωπικό μικρόκοσμο και σε λάθη του παρελθόντος, ενώ δεν διστάζουν να τορπιλίσουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής εκτοξεύοντας λάσπες και ψέματα.

Τι πραγματικά ισχύει, λοιπόν, με τον εκπαιδευτή αδέσποτων ζώων, που επικαλούνται σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας πλήρη άγνοια της σχετικής νομοθεσίας και μάλιστα ψευδόμενοι;

Αυτοί μάλιστα που τώρα κατηγορούν την Δημοτική Αρχή είναι οι ίδιοι που στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου στις 28.04.2022 ψήφισαν για την έγκριση του Ετήσιου Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς (περίοδος Απρίλιος 2022 έως Απρίλιος 2023), όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και η διενέργεια 12μηνης σύμβασης με εκπαιδευτή σκύλων.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει.

Στο Άρθρο 10 του ΣΤ'  Κεφαλαίου του Ν. 4830/2021 αναφέρεται:

«Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση: (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, οι δήμοι υποχρεούνται να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το ΕΜΖΣ, καθώς και να υλοποιούν προγράμματα πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων».

Επίσης, στο Νόμο αναφέρεται ότι:

«Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων. Στην Επιτροπή μετέχουν:

(α) Δύο (2) μέλη που ορίζονται από φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που είναι εγγεγραμμένα στο ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 του άρθρου 2 και δραστηριοποιούνται στον δήμο.

(β) Ένας (1) κτηνίατρος που ορίζεται από τον οικείο δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και, ελλείψει αυτού, άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.

(γ) Ένας (1) επαγγελματίας εκπαιδευτής, μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και, ελλείψει αυτού, εκπαιδευμένος υπάλληλος του οικείου δήμου.

(δ) Ένας (1) εκπρόσωπος που ορίζεται από τον οικείο δήμο, με τον αναπληρωτή του».

Η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου στο πλαίσιο των ενεργειών της έτσι ώστε να συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία προχώρησε στη σύσταση της Πενταμελούς Επιτροπής με την Απόφαση Δημάρχου 438/2022, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο του Δήμου (σε απάντηση της Υπηρεσίας το Σωματείο με επιστολή του ορίζει δύο εκπροσώπους), με κτηνίατρο και εκπαιδευτή σκύλων. Ακριβώς όπως επιτάσσει ο νόμος. Ορισμένοι είτε αγνοούν τη σύσταση της Επιτροπής, είτε εσκεμμένα την αποκρύπτουν, αναφέροντας ψευδώς ότι δεν έχει συσταθεί. Τους καλούμε να ανακαλέσουν άμεσα!

Επίσης, επικαλούνται ότι για να συσταθεί η Επιτροπή απαραίτητος όρος η ύπαρξη λειτουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων. ΨΕΜΑ. Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται σε κανένα απολύτως σημείο του Νόμου, αλλά αντίθετα αναφέρεται ότι οι Δήμοι που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και το κατάλληλο προσωπικό για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων μπορούν να συμβληθούν με ιδιώτες, όπως κάνει και ο Δήμος Ωραιοκάστρου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ωραιοκάστρου προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας και με εκπαιδευτή αδέσποτων ζώων, όπως ακριβώς ορίζεται από το Νόμο:

«Σε περίπτωση επιθετικού ζώου, του οποίου η επιθετικότητα δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ο δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων».

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου σύναψε τη συνεργασία έπειτα από ενδελεχή έρευνα, καθώς ο εκπαιδευτής επιβάλλεται να είναι μέλος αναγνωρισμένου σωματείου από το Κράτος. Όσον αφορά για το κόστος διευκρινίζεται ότι είναι σύμφωνο με τις τιμές που ισχύουν στην αγορά.

Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να είναι χρήσιμοι για τον τόπο μας ας φροντίσουν πρώτα να ενημερώνονται σωστά και έπειτα να δημοσιεύουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες μάλιστα τις στολίζουν με λάσπες και ψέματα. Στο τέλος θα μείνουν εκτεθειμένοι...

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!