Επετειακό ταξίδι μνήμης 1922-2022 «ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ..ΣΑΛΟΝΙΚΗ» Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου τιμά την Μιμή Ντενίση

 


Επετειακό ταξίδι μνήμης 1922-2022

«ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ..ΣΑΛΟΝΙΚΗ» 


ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ


Μεγάλο Παραδοσιακό Μικρασιατικό Γλέντι με Μικρασιατικά κεράσματα


Την  9η Σεπτεμβρίου του 1922, την Ημέρα της μεγαλύτερης εθνικής συμφοράς στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, την ημέρα που γράφθηκε η μελανότερη σελίδα της αιματοβαμμένης ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού όμοια με αυτήν της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως, την μαύρη Ημέρα που η Σμύρνη παραδόθηκε στους Τούρκους



ΕΠΕΛΕΞΑΝ


ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου, να οργανώσουν μεγάλη επετειακή εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή,

τιμώντας την ηθοποιό, θεατρική συγγραφέα και σκηνοθέτη κ. Μιμή Ντενίση, 

η οποία αφού ολοκλήρωσε την μακροχρόνια έρευνα της, σε ελληνικά και ξένα ιστορικά και διπλωματικά αρχεία, παρέδωσε σε όλους τους Έλληνες την ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ για την Μικρασιατική Καταστροφή και αφήνει ως παρακαταθήκη στην νυν και στις επόμενες γενιές, την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, μέσα από την Τέχνη του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Λογοτεχνίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην διάσωση, την διατήρηση και την διάδοση της, διεθνώς!


Η επετειακή και τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8.00μμ στο Αμφιθέατρο στον Πεζόδρομο επί της οδού Εθν. Αντιστάσεως στην Κοινότητα Ελευθερίου – ΝΕΟΥ Κορδελιού.


«Με περηφάνια και συγκίνηση για την κοινή μας προσφυγική  ταυτότητα, με σεβασμό στην κοινή μας τοπική προσφυγική ιστορίακαι με αληθινή αγάπη προς εκείνους που την έγραψαν, στους Κουκλουτζαλήδες, στους Χαρμανκιώτες, στους Κορδελιώτες, στους πρωτοκατοικήσαντες και ιδρυτές του μεγάλου δήμου μας αλλά και στους πρωταγωνιστές της ζωής μας και της ιστορίας μας,  είναι αφιερωμένη η μεγάλη εκδήλωση που οργανώνουμε με την Δημοτική  Κοινωφελή Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου προς τιμή της κ. Μιμής Ντενίση, η οποία κυρίως με την παραγωγή της Κινηματογραφικής της ταινίας και κάνει « εικόνα» αυτό που θέλουμε όλοι, να περάσουμε στα παιδιά μας, στη Νέα μας Γενιά -την ιστορική μνήμη - της Μικρασιατικής Καταστροφής και με πιο σύγχρονο τρόπο της τεχνολογίας αυτήν την «εικόνα» τη στέλνει σε όλο τον κόσμο ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, προσκαλώντας ως απόγονος Μικρασιατών προσφύγων, όλους τους δημότες να συμμετέχουν στην επετειακή Μικρασιατική εκδήλωση και στο γλέντι που θα ακολουθήσει. 

«Στις 9 Σεπτεμβρίου στην καρδιά του «Κορδελιού» υψώνουμε νοερά μεν αλλά πολύ συνειδητά δε -ο καθένας μας την δική του οικογενειακή επετειακή σημαία των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και όλοι μαζί αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή που αξίζει στην μοναδική Ελληνίδα ηθοποιό, Θεατρική Συγγραφέα και σκηνοθέτη κ. Μιμή Ντενίση, η οποία εξ ονόματος όλων μας, επί 10 χρόνια έψαξε και έγραψε, δημιούργησε και αφήνει παρακαταθήκη στη νυν και τις επόμενες γενιές ότι κοινό και πολύτιμο έχουμε. Την κοινή μας Μικρασιάτικη- Προσφυγική ταυτότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού Ευόσμου και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, προσκαλώντας ως Μικρασιάτισα όλους τους απόγονους Μικρασιατών προσφύγων να συμμετέχουν, να θυμηθούν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν για τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας και της καρδιάς μας. 


Χαιρετισμό θα απευθύνουν 

-Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός

-Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Νέου Κορδελιού π. Γεώργιος Παπαδόπουλος

-Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης

-Η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή


Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παρουσιαστεί το βιβλίο της κ. Μιμής Ντενίση με τίτλο «Κι από Σμύρνη - Σαλονίκη» των εκδόσεων Πατάκη, για το οποίο θα μιλήσουν:

-Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μελίνα Δερμετζοπούλου 

-Η Βίκυ Χαΐτογλου Γραμματέας Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής ΕΛΕΠΑΠ 

-Η Μερόπη Ορφανού Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σοροπτιμιστριών 

Στον ίδιο χώρο η κ. Μιμή Ντενίση θα υπογράψει βιβλία της  


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η αρχόντισσα της Σµύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιβιώσουν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και να φτάσουν στην Ελλάδα. Έχουν χάσει τα πάντα και προσπαθούν να ξαναρχίσουν από το µηδέν. Η ανταλλαγή των πληθυσμών τούς δίνει την ευκαιρία για µια καλύτερη ζωή στις µουσουλµανικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Εκεί, παρέα µε πρόσφυγες από τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την υπόλοιπη Μικρασία, στήνεται το σκηνικό της νέας τους ζωής. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων, µετά από πολλές δυσκολίες, καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ο πολυπολιτισµικός πληθυσμός της από τη μεγάλη φωτιά του 1917. Οι πρόσφυγες θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους καθώς οι Εβραίοι της πόλης θα οδεύσουν σιγά σιγά προς την καταστροφή τους. Το έργο αποτελεί συνέχεια του "Σµύρνη µου αγαπηµένη" και γράφτηκε µετά από έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα που αφορούν την ταραγµένη εποχή του Μεσοπολέµου.


ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟ «ΩΔΕΙΟ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ» KAI με τον καταξιωμένο Μαέστρο Παναγιώτη Διαμαντή,

ο οποίος διευθύνει τις μεγαλύτερες Συμφωνικές Ορχήστρες της Ευρώπης, θα ταξιδέψουν το κοινό στα γνωστά και αγαπημένα μονοπάτια της Μικρασιατικής Μουσικής και Χορευτικής παράδοσης.

Χρυσάνθη Όκκα Σαντούρι- Τραγούδι, 

Πελαγία Γιαχούδι Ούτι,

Νικόλας Δεληβασίλης Βιολί,

Μιχάλης Αναστασίου Λαούτο Τραγούδι 


ΧΟΡΗΓΟΙ


ΧΑΛΒΑΔΑΚΙΑ από την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ AΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ»

ΡΙΖΟΓΑΛΑ από την «ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗΣ»

ΒΥΣΙΝΝΑΔΕΣ την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ «ΛΟΥΞ»

ΣΜΥΡΝΑΙΚΕΣ ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ από το ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ»

ΔΡΟΣΕΡΑ ΝΕΡΑ από το DISCOUNT MARKT

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ : ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ “WESTROOM”&« ΜΕΖΕΔΟΚΗΠΟΣ» 

ΚΑΙ 

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΟΠΩΛΕΊΟ «ΑΝΘΟΕΠΙΛΟΓΕΣ» ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΜΥΛΩΝΑ

Οργάνωση- Συντονισμός –Παρουσίαση Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. 



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!