Σσσς… αρχίζει “Ο γύρος του κόσμου με νότες” στους Βυζαντινούς Νερόμυλους την Παρασκευή 2.9.22“Σσσς... αρχίζει” το διήμερο των εκδηλώσεων “Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός” στους μαγευτικούς Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης με αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών για τα παιδιά και για τους ενήλικες.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παντελής Νιγδέλης και το Τμήμα Πολιτισμού προσκαλούν μικρούς και μεγάλους, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20.00, στη μουσική παράσταση “Ο γύρος του κόσμου με νότες”, ένα ταξίδι στις μουσικές του κόσμου με παιδικά τραγούδια και αφήγηση από τους Έλσα Μουρατίδου, Θάνο Σταυρίδη, Γιάννη Καρακαλπακίδη και Δημήτρη Σακατζή.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

 

“Σσσς... αρχίζει”

Ένα αφιέρωμα στις ιστορίες και σ’ αυτούς που τις αφηγούνται με τον δικό τους μοναδικό και ευρηματικό τρόπο.

Με λόγο ή χωρίς, με σύγχρονα θέματα ή όχι, με το σώμα, τη μουσική, τον χορό, την εικόνα, την κίνηση, τα παιδιά ξεχωρίζουν και μαθαίνουν το καλό και το κακό, το δίκιο και το άδικο, την αγάπη και τον έρωτα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό. Κατανοούν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια ξεπηδάνε εικόνες μαγικές, που γίνονται βάλσαμο, αλλά και ακονιστήρια για την ψυχή και τον νου. Εικόνες που μένουν για πάντα στα όνειρά μας, όσο μεγάλοι ή μικροί είμαστε.

Ας αφήσουμε να ζωντανέψουν οι ιστορίες και ας ακούσουμε να μας ψιθυρίσουν τα μυστικά τους, γιατί μέσα από αυτές ενηλικιωνόμαστε και τελικά με ένα παραμύθι γινόμαστε…….πάλι παιδιά!

Σσσς……αρχίζει.

 

“Ο γύρος του κόσμου με νότες”

Η μουσική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου με νότες», που ενώνει τη μουσική με τη λογοτεχνία και διαπερνά τα σύνορα και τον χρόνο, καλεί όλα τα παιδιά να συμμετέχουν σ’ ένα ταξίδι στον κόσμο με «όχημα» τις νότες και τις λέξεις. Οι μικροί ταξιδιώτες θα περιηγηθούν σε μουσικές και κείμενα παρέα μ’ ένα ακορντεόν, ένα κοντραμπάσο και μια φωνή.

Με αφετηρία την Ελλάδα και τον δικό μας Μάνο Χατζιδάκι θα προχωρήσουμε βήμα βήμα ακούγοντας τραγούδια από χώρες κοντινές, αλλά και πιο μακρινές. Θα κάνουμε στάση στη Γαλλία, τη χώρα που μας χάρισε την Έντιθ Πιαφ, αλλά και τον Μικρό Πρίγκιπα, στην Ισπανία, του μεγάλου ποιητή Λόρκα, στην Αγγλία με τα αγαπημένα ροκ της, αλλά και στην Ιταλία, για να ακούσουμε μια ξεσηκωτική ταραντέλα. Θα περάσουμε απέναντι στην Αργεντινή με τα αξέχαστα τανγκό του Άστορ Πιατσόλα και από εκεί στο Πράσινο ακρωτήρι της Αφρικής, για να επιστρέψουμε και πάλι στο σπίτι μας.

 

Στην παράσταση συμμετέχουν

Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου

Ακορντεόν: Θάνος Σταυρίδης

Κοντραμπάσο: Γιάννης Καρακαλπακίδης

Αφήγηση: Δημήτρης Σακατζής

 


Πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά

Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται με το αστικό λεωφορείο Νο 1, από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Σκλαβενίτη Ευκαρπίας.

Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης με τα λεωφορεία Νο 28, 29.

Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

 

Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης

Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την ιστορική σημασία, την ευκολία πρόσβασης και τη λειτουργικότητα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της ενώ με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκε ”Μνημείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων”.

Το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων της Πολίχνης, χωρητικότητας 500 ατόμων, χώρος απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Σεπτέμβριο του 2015, μετά από πολλά χρόνια αχρησίας.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, είχε παρουσιάσει τότε μια μοναδική συναυλία, σε μια πετυχημένη σύμπραξη του Δήμου Παύλου Μελά και του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Έκτοτε, το νερό κύλησε στα «μυλοτόπια» της ιστορίας και έβαλε για τα καλά το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο χάρτη της πολιτιστικής ατζέντας ολόκληρης της πόλης, με τις μοναδικές μουσικές και θεατρικές βραδιές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων που οργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού στο τέλος του καλοκαιριού.

 

Ο Νερόμυλος: μια σοφή μηχανή στο μυλοτόπι Πολίχνης

O Nερόμυλος ήταν μια σοφή στη σύλληψή της μηχανή, με απλή κτηριολογική δομή και εξοπλισμό. Λειτουργούσε απολύτως οικολογικά, δίνοντας νερό ο ένας στον άλλο. Απαιτούσε διπλή παροχή νερού και στηριζόταν στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητική ενέργεια και στη μεταφορά της περιστροφικής κίνησης της φτερωτής και του κάθετου άξονα στη μυλόπετρα, χωρίς την παρεμβολή γραναζιού.

Οι Νερόμυλοι αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη μηχανή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που αντικατέστησε τη βαριά χειρωνακτική εργασία.

Κατείχαν πρωτεύουσα σημασία στο βυζαντινό οικονομικό σύστημα, δεδομένου ότι αποτελούσαν τη βάση της πρωτογενούς παραγωγής και εισέφεραν σημαντικά φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για άλεση καρπών, αλλά και σύνθλιψη μπαρούτης και ελαιοκάρπων για παραγωγή ελαιόλαδου, σφυρηλάτηση μετάλλων, επεξεργασία υφασμάτων (ρασοτριβή – μαντάνι), πριόνισμα, κίνηση κεραμικού τροχού κ.λ.π.

 

 ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τα Μέσα Ενημέρωσης που προβάλλουν τις εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός» και συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και την προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!