Η Gazprom έκλεισε το διακόπτη – Επικαλείται νέο πρόβλημα με τον Nord Stream


Μπρα ντε φερ Ευρώπης – Ρωσίας, με την ενεργειακή κρίση να απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Λίγες ώρες πριν ξαναμπεί σε λειτουργία ο Nord Stream 1, μετά τις τριήμερες εργασίας συντήρησης που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Μόσχα, η Gazprom έκλεισε το διακόπτη.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού τονίζεται ότι η βασική τουρμπίνα στο σταθμό της Πορτοβάγιας που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη έχει διαρροή λαδιών. Η ανακοίνωση συνοδεύεται και από τη σχετική φωτογραφία που δείχνει… τη διαρροή λαδιού…

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τουρμπίνα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει με ασφάλεια αν δε διορθωθεί η διαρροή.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επισκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ο Nord Stream 1 τίθεται επ’ αόριστο εκτός λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι με το άνοιγμα του στις 4 το πρωί του Σαββάτου δεν αναμενόταν να λειτουργεί παρά μόνο στο 20% της δυνατότητάς του, λόγω της ρωσικής αντίδρασης στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η αντίδραση του Βερολίνου – «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι»

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Κομισιόν: «Απόδειξη κυνισμού της Ρωσίας»

Για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom κάνει λόγο ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ με ανάρτησή του στο τουίτερ.

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον NorthStream1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» σημειώνει ο κ. Μαμέρ.

Προσθέτει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

Διπλή επίθεση Κομισιόν – G7 στις ρωσικές απειλές

Με διπλή επίθεση απάντησαν νωρίτερα Κομισιόν και G7 στον ρωσικό ενεργειακό πόλεμο. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάνει πλέον λόγο για ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Πούτιν προτιμά να κάψει το φυσικό αέριο, από το να το διανείμει ανάλογα με τα συμβόλαια που έχει με την Ευρώπη και τις άλλες περιοχές. Και οι υπουργοί Οικονομικών του G7 συμφώνησαν να προχωρήσουν κατεπειγόντως την επιβολή πλαφόν και στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Στα σχέδια των Βρυξελλών και το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές, πυρηνική ενέργεια και λιγνίτη ώστε να περιοριστεί το υπερκέρδος των εν λόγω μονάδων παραγωγής προς όφελος των καταναλωτών.

Την ικανοποίησή του για την επεξεργασία από την Κομισιόν των προτάσεων που έχει καταθέσει η Ελλάδα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ελπίζουμε, ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες -όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές- διότι χωρίς ευρωπαϊκή αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολο να τιθασεύσουμε αυτή την εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου».

Η Ρωσία απάντησε με νέες απειλές, για διακοπή παροχής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς τις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν. «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη» έγραψε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο δύσκολος χειμώνας που προμηνύεται ίσως προκαλέσει κοινωνική αναταραχή προειδοποιούν αναλυτές. Οι λογαριασμοί ρεύματος παντού αυξάνονται, όπως και οι τιμές προϊόντων και καυσίμων και ο κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Στη Νάπολη πολίτες καίνε λογαριασμούς ρεύματος…

Γερμανία και Βρετανία ήδη αντιμετωπίζουν διαμαρτυρίες, ενώ σύμφωνα με έρευνα στις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο αναταραχών περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Ολλανδία και η Βοσνία.

Οδικός χάρτης και κρίσιμοι σταθμοί

Με τις εξελίξεις στη μάχη της ενέργειας να είναι ραγδαίες, συνεχίζονται οι διεργασίες με ορίζοντα την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα.

5/9: Σύνοδος ΟΡΕC+ (G7: πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο)

9/9: έκτακτη συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας Ε.Ε. (συζήτηση επί σεναρίων)

14/9: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ανακοινώσεις μέτρων)

6 και 7/10: Άτυπη Σύνοδος Κορυφής (Πράγα)

πηγή ertnews.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!