O Δήμος Κορδελιού Ευόσμου τίμησε την Μιμή Ντενίση σε επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια απο την Μικρασιατική Καταστροφή

 


ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ

Η ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ

ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ

 

            Ράγισε καρδιές και άγγιξε ψυχές με τον ειλικρινή, σαφή και απόλυτα κατανοητό της λόγο, μαγνήτισε τα βλέμματα με την απλότητα της, κέρδισε τις εντυπώσεις με την αφοπλιστική της αμεσότητα και καθήλωσε το κοινό που από νωρίς το απόγευμα κατέκλυσε το αμφιθέατρο Κορδελιού, για να την θαυμάσει από κοντά, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις ψυχές όλων. Μεγάλη πρωταγωνίστρια του επετειακού ταξιδιού 1922-2022 ήταν η διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Μιμή Ντενίση.

            Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα οι απόγονοι 3ης, 4ης και 5ης γενιάς Μικρασιατών προσφύγων υποδέχθηκαν στον δεύτερο μεγαλύτερο και προσφυγικό Δήμο της Βορείου Ελλάδος -τον οποίο ίδρυσαν πρόσφυγες του 1922 Σμυρνιοί, Κορδελιώτες, Κουκλουτζαλήδες και Χαρμανκιώτες – τον Δήμο «ΝΕΟΥ»  Κορδελιού - Ευόσμου,την μεγάλη Κυρία του Θεάτρου, η οποία ασταμάτητα επί δύο ώρες υπέγραφε βιβλία της, αγκαλιάσθηκε, φωτογραφήθηκε και μίλησε με όλο τον κόσμο, σε μια βραδιά που γέμισε τα μάτια πολλών με δάκρυα μνήμης και συναισθήματα συγκίνησης για κείνους που έγραψαν την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

            Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου, επέλεξαν την 9η Σεπτεμβρίου 1922, την μαύρη Ημέρα που η Σμύρνη παραδόθηκε στους Τούρκους, την μέρα της μεγαλύτερης εθνικής συμφοράς στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, για να οργανώσουν την μεγάλη επετειακή εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, με τιμώμενο πρόσωπο την ηθοποιό, θεατρική συγγραφέα και σκηνοθέτη κ. Μιμή Ντενίση, η οποία αφού ολοκλήρωσε την μακροχρόνια έρευνα της, σε ελληνικά και ξένα ιστορικά και διπλωματικά αρχεία, παρέδωσε σε όλους τους Έλληνες την ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ για την Μικρασιατική Καταστροφή και αφήνει ως παρακαταθήκη στην νυν και στις επόμενες γενιές, την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, μέσα από την Τέχνη του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Λογοτεχνίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην διάσωση, την διατήρηση και την διάδοση της, διεθνώς!

            Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του τόνισε «Μπορεί να λείπουν από την μνήμης των νεότερων γενεών οι εικόνες από την Σμύρνη και τις άλλες αγαπημένες και αλησμόνητες πατρίδες αλλά ζουν μέσα από τα τραγούδια, τα μνημεία, τα βιβλία, και τις εκδηλώσεις όπως αυτή εδώ η σημερινή προς τιμήν της κ. Ντενίση που έκανε εικονες αυτό που θέλουμε να καταγραφεί στην μνήμη των νέων παιδιών για την Μικρασιατική Καταστροφή. Στις δύσκολες μέρες που περνά ο κόσμος οι τραγωδίες αυτές δεν μπορεί πάρα να εμπνέουν εθνική ενότητα και εγρήγορση. Αυτό σημαίνει άλλωστε πατριωτισμός. Να βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας. Να πορευόμαστε με σύνεση και διορατικότητα».

           


«Εννέα Σεπτεμβρίου σήμερα -μαύρη ημέρα της παράδοσης της Σμύρνης στους Τούρκους υποδεχόμαστε στον Δήμο «ΝΕΟΥ» Κορδελιού Ευόσμου, τιμούμε και χειροκροτούμε την διάσημη Ελληνίδα- ηθοποιό, συγγραφέα, θεατρική και κινηματογραφική παραγωγό, αγαπημένη μας κ. Μιμή Ντενίση, η οποία είναι η ΠΡΩΤΗ που έκανε κινηματογραφική ταινία την πιο αιματοβαμμένη σελίδα της νεότερης ιστορίας μας. Κάτι που ΔΕΝ έκανε ποτέ ΚΑΙ κανένας έως τώρα» επισήμανε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός. Απευθυνόμενος στην κυρία Ντενίση ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου τόνισε : «Με το θεατρικό σας και με την ταινία σας ΔΕΝ γράψατε ΙΣΤΟΡΙΑ αλλά περάσατε στην ΙΣΤΟΡΙΑ. Μακάρι κ. Μιμή Ντενίση να σας μιμη…θούν κι άλλοι. Και κλείνοντας έστειλε μήνυμα στους νέους γονείς που είναι χιλιάδες στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, ανάμεσα στις πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, να γράψουν τα παιδιά τους στα παιδικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων. Μόνον από κει θα μάθουν από πού κρατάει η σκούφια τους, για να είναι και περήφανα για αυτήν».

            «Είμαι γέννημα θρέμμα Νέο-Κορδελιώτης Θεσσαλονικιός και Ιερέας στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τον οποίο έχτισαν μαζί με τα σπίτια τους, οι πρόσφυγες Κορδελιώτες και Παπασκαλιώτες και στον τόπο έδωσαν το όνομα της αλησμόνητης πατρίδας τους «ΝΕΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ», το οποίο είναι σημείο ιστορικής και συχνής αναφοράς στην ταινία σας κ. Ντενίση. Κύριε  Δήμαρχε καταθέτω πρόταση να ανακηρυχθεί η κ. Μιμή Ντενίση ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΜΟΥ. Κύριε Υπουργέ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να προβάλλεται η ταινία της κ. Ντενίση στα σχολεία και προσκαλείται ως ομιλήτρια στα σχολεία και στα αμφιθέατρα της χώρας μας» ανέφερε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος π. Γεώργιος Παπαδόπουλος.

            Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της τόνισε «Επειδή οι πατρίδες χάνονται, όταν χάνεται η μνήμη, εμείς ενώσαμε τις μνήμες μας, με τους δυο τοπικούς μας Μικρασιατικούς Συλλόγους, Ελευθερίου Νέου Κορδελιού και Μικρασιατών Ευόσμου για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στην μοναδική Ελληνίδα ηθοποιό, Θεατρική Συγγραφέα και σκηνοθέτη κ. Μιμή Ντενίση, η οποία εξ ονόματος όλων μας, δημιούργησε με πολύ κόπο και αφήνει παρακαταθήκη στη νυν και τις επόμενες γενιές  ότι κοινό και πολύτιμο έχουμε. Την κοινή μας Μικρασιάτικη- Προσφυγική  ταυτότητα ΚΑΙ τη συνέχεια ανακοίνωσε τις επόμενες επετειακές δράσεις που θα πραγματοποιήσει η ΔΗΚΕΚΕ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έχοντας πάντα στο επίκεντρο της την ΓΝΩΣΗ της ΜΝΗΜΗΣ και στα πρόσωπα που την διασώζουν και την μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές με το έργο τους».

            Η αγαπημένη ηθοποιός καταχειροκροτήθηκε γιατί μίλησε από καρδιάς και άγγιξε τις ψυχές των Μικρασιατών ειδικά όταν ΕΙΠΕ «Όσο κλάψατε εσείς 100 χρόνια άλλο τόσο έκλαψα κι εγώ κατά την διάρκεια της έρευνας μου σε Ελληνικά και ξένα αρχεία για τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, την Μικρασιατική Καταστροφή. Στα 10 χρόνια που ασχολούμαι με αυτό το θέμα έγινα Μικρασιάτισα, έγινα και Πόντια γιατί μελέτησα και πόνεσα τόσο πολύ αυτόν τον κόσμο… Πάντοτε ήθελα να γράψω για τη Σμύρνη. Ξέρετε… ότι όταν μίλησα στον ΟΗΕ, δεν είχαν ιδέα για το θέμα της Μικρασίας, της Σμύρνης και του Πόντου; Και μιλούσα με πρέσβεις, που με ρωτούσαν ”Σοβαρά, έγιναν αυτά;” Οι μόνοι που γνώριζαν, ήταν ο Αρμένης, ο Άγγλος, ο Γάλλος και ο Βούλγαρος πρέσβης. Οι άλλοι μου λέγανε ”Δεν μας μίλησε ποτέ κανένας πολιτικός γι’ αυτά”. Σας ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου για την πρόταση του π. Γεωργίου την οποία και αποδέχομαι με χαρά, και τιμή και ανυπομονώ να γίνω συνδημότισσα σας και σας ευχαριστώ όλους για την ζεστή υποδοχή και πολύ ωραία εκδήλωση» δήλωσε η Μιμή Ντενίση.

 

Για το βιβλίο της κ. Μιμής Ντενίση με τίτλο «Κι από Σμύρνη - Σαλονίκη» μίλησαν:

- Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μελίνα Δερμετζοπούλου

- Η Βίκυ Χαΐτογλου Γραμματέας Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής ΕΛΕΠΑΠ

- Η Μερόπη Ορφανού Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σοροπτιμιστριών

 

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Ακολούθησε Μικρασιατικό Γλέντι με το «ΩΔΕΙΟ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ» μουσικοί του οποίου ξεσήκωσαν το κοινό με τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της Μικρασιατικής Μουσικής και Χορευτικής παράδοσης.

Χρυσάνθη Όκκα Σαντούρι- Τραγούδι,

Πελαγία Γιαχούδι Ούτι,

Νικόλας Δεληβασίλης Βιολί,

Μιχάλης Αναστασίου Λαούτο Τραγούδι

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερματζόπουλος, ο πρώην Υπουργός Γιώργος Ορφανός και Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, οι Αντιδήμαρχοι Νέστορας Λαφαζανίδης, Αθηνά Παμπουκίδου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού Πέτρος Μεσθανέας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης Ανδρεάδης και Χρήστος Αντίνου, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Γιώργος Λαζαρίδης, Νίνα Χαρατσίδου, Μαρία Γκαγκανιάρη και Μαρία Μάλλιου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Νεάπολης Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΕ κ. Βασίλης Ανδρικόπουλος, Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού « ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ» Αναστάσης Στεφανάκης, ο Βιομήχανος Κώστας Χαϊτογλου και πλήθος κόσμου και ο γνωστός δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

 

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ» ΚΑΙ Ο  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ «ΑΓΙΟΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΣ».

 

Τα αναμνηστικά ενθυμήματα του Δήμου προς την κ. Μιμή Ντενίση και τις ομιλήτριες ήταν χειροποίητα έργα του τοπικού μας δημιουργού- καλλιτέχνη  κ. Διογένη Ασβεστά. Με θεματικό πυρήνα το ΚΑΡΑΒΙ !

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΑΛΒΑΔΑΚΙΑ από την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ AΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ»

ΡΙΖΟΓΑΛΑ από την «ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗΣ»

ΒΥΣΙΝΝΑΔΕΣ την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ «ΛΟΥΞ»

ΣΜΥΡΝΑΙΚΕΣ ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ από το ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ « ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ»

ΔΡΟΣΕΡΑ ΝΕΡΑ από το DISCOUNTMARKT

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ : ΚΑΦΕΜΠΑΡ “WESTROOM” « ΜΕΖΕΔΟΚΗΠΟΣ» ΟΛΓΑ ΚΟΣΜΗΜΑ

ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΟΠΩΛΕΊΟ «ΑΝΘΟΕΠΙΛΟΓΕΣ» ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΜΥΛΩΝΑ

 

Οργάνωση- Συντονισμός –Παρουσίαση Νίκη Στρατηλάτη Δημοσιογράφος – Συγγραφέας.

 

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!