Ν. Νίτσας - ΙΣΘ: «Οφείλουμε να συντονίσουμε δυνάμεις για την αντιμετώπιση της επικείμενης συνύπαρξης SARS‑CoV‑2 και γρίπης»

 


Νίκος Νίτσας πρόεδρος ΙΣΘ: 

 
«Οφείλουμε να συντονίσουμε δυνάμεις για την αντιμετώπιση της επικείμενης συνύπαρξης SARS‑CoV‑2 και γρίπης» 
 
«Τα εμβόλια έχουν μειώσει… καρκίνους (ΗPV) και η ενημέρωση για ΟΛΟΥΣ τους ιούς είναι απαραίτητη»
 
«Με το εμβολιαΖΩ , πολύ πριν από την πανδημία, ο ΙΣΘ «διέγνωσε» όλα όσα ακολούθησαν»
 
 
Με τη συζήτηση «της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων» έκλεισε ο ενημερωτικός κύκλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ. Μέλη του ΙΣΘ, ειδικοί επιστήμονες και γιατροί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενημέρωσαν τους πολίτες δια ζώσης στο περίπτερο της 86ης διοργάνωσης του εθνικού εκθεσιακού φορέα αλλά και πολλούς ακόμη μέσα από τις διαδικτυακές απευθείας μεταδόσεις των συζητήσεων για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, τη σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων ιστών και οργάνων καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια ενόψει χειμώνα (βλ κανάλι του ΙΣΘ στο youtube). 
 
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ιατρικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και το ρόλο της πολιτείας -από δω και στο εξής- ώστε να εντάξει την πρόληψη με προγραμματισμένες εξετάσεις και τεστ, πχ όπως αυτό του HPV (καρκίνου της μήτρας κ.α). Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας «οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους με έναν πιο ολιστικό τρόπο, ειδικά όταν διαπιστώνεται διεθνώς η πτώση του εμβολιαστικού προγράμματος παιδιών. Γιατροί, πολιτεία και πολίτες να συνεργαστούμε άμεσα ώστε να τους αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται λοιπόν οργάνωση και ενημέρωση με απλά και κατανοητά λόγια για το ενδεχόμενο ντόμινο των επιπτώσεων της αδράνειας ή άλλων παραγόντων». 
 
Τι είπαν οι ομιλητές στην τρίτη κατά σειρά συζήτηση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
 
Θεόδωρος Αγοραστός 
Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΑΠΘ - Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας:
 
«Ο κόσμος έχει πλήρως ενημερωθεί για τον κορωνοιό όπως ακριβώς πριν από τρεις δεκαετίες είχε ενημερωθεί και για τον ιό του aids. Eίναι οι δύο μοναδικές περιπτώσεις που η ελληνική πολιτεία ανέλαβε να ενημερώσει τον κόσμο. Δεν θυμάμαι καμία άλλη. Υπάρχουν όμως κι άλλοι ιοί που προκαλούν επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα για τους οποίους δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση. Ανάμεσα σ αυτούς είναι ο ΗPV που προκαλεί… καρκίνο ή μάλλον προκαλεί… δέκα καρκίνους σε άνδρες και γυναίκες (τραχήλου της μήτρας, στοματοφάρυγγα,  πρωκτού, κόλπου, λάρυγγα…) και αυτοί οι καρκίνοι είναι δύσκολο να ιαθούν. Επαναλαμβάνω το εμβόλιο κατά του ΗPV είναι και για τα δύο φύλα μέχρι τα 45 χρόνια τους (Προς το παρόν είναι δωρεάν μέχρι τα 18 ωστόσο ενδέχεται αυτή η ημερομηνία να αλλάξει στα 15 χρόνια). Ο ιός κατά κανόνα μεταδίδεται σεξουαλικά, είναι πολύ συνηθισμένος, δεν υπάρχει καμία άλλη μέθοδος προφύλαξης (πχ προφυλακτικά τα οποία βεβαίως και χρειάζονται), το εμβόλιο είναι η μοναδική μέθοδος και η πιο αποτελεσματική. Υπάρχουν ήδη μελέτες που δείχνουν ότι σε κορίτσια κατά των 25 ετών τα οποία εμβολιάστηκαν (Σκωτία, Αυστραλία, Σουηδία κ.α.) έχουμε μια μείωση του αριθμού των καρκίνων μήτρας της τάξεως… 90%»
 
Γεωργία Γκιούλα 
Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας, Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΑΠΘ
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας:
 
«Φέτος το χειμώνα η συνάντηση covid και γρίπης θα είναι… μεγαλειώδης. Ξεκινάμε ύστερα από 2,5 χρόνια χωρίς υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, χωρίς όλα αυτά που είχαμε συνηθίσει στην καθημερινότητα μας και ήδη υπήρξε ένας προάγγελος για το τι θα συμβεί προσεχώς. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια «μικροεπιδημία γρίπης» τους καλοκαιρινούς μήνες, 174 περιστατικά δεν είναι λίγα. Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS‑CoV‑2. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι προχωρήσαμε στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με μηδενικά περιστατικά γρίπης, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το κατά πόσο θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς θεωρώ ότι θα αργήσει να συμβεί, δεν θα το δούμε τουλάχιστον στις δύο επόμενες επιδημικές περιόδους στη χώρα μας. Πιθανότατα στο μέλλον θα έχουμε εμβόλια για τον sars cov2 σαν κι αυτά της γρίπης. Δηλαδή η τεχνολογία θα παραμείνει η ίδια και αυτό θα  αλλάζει θα είναι το ή τα στελέχη που θα συμπεριλαμβάνονται. Όσο για την προέλευση του ιού, σε πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο αποδείχτηκε επιστημονικά και με ακρίβεια ότι ο ιός δεν προήλθε από εργαστήριο»
 
Συμεών Μεταλλίδης 
Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ
Υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς COVID-19 και μέλος της επιτροπής 
εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Υπεύθυνος Κλινικής Covid ΑΧΕΠΑ: 
 
«Βρισκόμαστε στην ύφεση ενός κύματος (covid19) που ήρθε για πρώτη φορά καλοκαίρι κι είδαμε πολλά περιστατικά. Ευτυχώς αυτές οι υποπαραλλαγές της «Ο» που φαίνεται να επικρατούν αυτή την περίοδο κάνουν πιο ελαφρά νόσηση κι έτσι το σύστημα υγείας δεν είχε πολύ μεγάλη επιβάρυνση κι όσοι περνούν οι μέρες, εβδομάδα με εβδομάδα, αποκλιμακωνόμαστε, περιορίζουμε τα περιστατικά μας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και το ακόμη πιο χαρμόσυνο είναι ότι έχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στις ΜΕΘ. Για τον εμβολιασμό και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την ιατρική κοινότητα. Εμείς οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας πρέπει να μιλάμε στους ασθενείς και στην κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι γιατροί νοοτροπία σ αυτό τον τομέα. Η ιατρική κατευθύνεται προς την ποιότητα ζωής πχ με το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, οφείλουμε οι γιατροί να προτείνουμε την πρόληψη και τα εμβόλια, ίσως θα πρέπει να το διδάξουμε στο πανεπιστήμιο…»
 
Γεώργιος Παπαζήσης
Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Εργ. Κλινικής Φαρμακολογίας - Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ:
 
«Η πανδημία υπάρχει ακόμη και περιμένουμε μια έξαρση το επόμενο διάστημα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε και να υποτιμούμε αυτό που πετύχαμε ως χώρα, το 75% του γενικού πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις. Ήταν ένα συλλογικό επίτευγμα. Όσο για τα επικαιροποιημένα εμβόλια να σας πω ότι η επιστήμη εξελίσσεται, η τεχνολογία των MRNA έχει κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα να τα τροποποιεί και να τα επικαιροποιεί.  Όλα δείχνουν ότι η αποστειρωτική ανοσία θα επιτευχθεί μελλοντικά για τους παραπάνω λόγους. Τώρα είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση αλλά εμπιστευόμαστε την επιστήμη και δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Ατενίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον. Δεν μας εξέπληξε γιατί βρέθηκαν τόσο γρήγορα εμβόλια mRNA από την άποψη ότι ήταν μια τεχνολογία που είχε κάποιες δοκιμές. Είχαν δοκιμαστεί σε άλλες παθήσεις, κι αυτό θα το δούμε και μελλοντικά κυρίως στην ογκολογία και στους καρκίνους. Βέβαια ο χρόνος που επετεύχθη τελικά η παραγωγή και κυκλοφορία των συγκεκριμένων εμβολίων ήταν εκπληκτικός, ήταν κάτι το επαναστατικό κι είμαστε πολλοί χαρούμενοι που οι εταιρείες βιοτεχνολογίας κατάφεραν να συνδυάσουν αυτή την τεχνολογία με την νανοτεχνολογία και να μας δώσουν εμβόλια που πραγματικά μας στήριξαν στην περίοδο της πανδημίας»
 
Όλγα Τζέτζη
Παιδίατρος - Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης - Μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων:
 
«Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα. Θα πω ενδεικτικά το εμβόλιο της ιλαράς είναι 99,7 αποτελεσματικό. Οι δε γονείς μικρών παιδιών τα δέχτηκαν πολύ καλύτερα από τους υπόλοιπους διότι γνώριζαν την αξία τους. Θα λέγαμε ήταν εκπαιδευμένοι και είχαν διδαχτεί τη σημασία τους ακόμη και τα παιδιά στα οποία έχουμε εξηγήσει, εμείς οι παιδίατροι, με απλά λόγια τη θωράκιση της υγείας και του οργανισμού τους»
 
Οι ομιλητές συνεχάρησαν τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο Νίκο Νίτσα και τα μέλη του ΔΣ για τις συνεχείς δράσεις γύρω από καίρια ζητήματα της δημόσιας υγείας, όπως την εκστρατεία πρόληψης με το εμβολιαΖΩ από το 2017 που σκοπό έχουν τόσο τη θωράκιση του κύρους και της αξιοπιστίας των γιατρών όσο και την ενημέρωση και πρόληψη για ασθένειες που συνεχίζουν να απειλούν την ανθρωπότητα. Όσο για την επανεμφάνιση νόσων όπως η ιλαρά σε πολλές άλλες χώρες, πχ ΗΠΑ, οφείλεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα παιδιών που «έμεινε πίσω» λόγω πανδημίας αλλά και σε αντιεμβολιαστικά κινήματα τα οποία δημιούργησαν και δημιουργούν κενά σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, όπου και βρίσκει ευκαιρία ο ιός να αναπτυχθεί και να μεταδοθεί. 

 

 


 Ολόκληρη η ενημερωτική συζήτηση  του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης -την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Σ. Μόσχης- μπορείτε να τη δείτε ή να την «κατεβάσετε» (για τηλεοπτικά ΜΜΕ) εδώ:                                                          

 

 

https://www.facebook.com/iatrikos.syllogos.thessalonikis/videos/1288023301951782


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!