57α Δημήτρια: H θεατρική παράσταση “TEMPEST PROJECT” στο Βασιλικό Θέατρο

 


“TEMPEST PROJECT”

Bouffes Du Nord, Paris, Αττική Πολιτιστική Εταιρεία Αθήνα Peter Brook – Wiliam Shakespeare
Διασκευή και Σκηνοθεσία: Peter Brook και Marie-Hélène Estienne.

Ο εξερευνητής του θεάτρου Peter Brook επιστρέφει στο Σαιξπηρικό άπειρο

Στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται στις 8 και 9 Οκτωβρίου, 21.00, στο Βασιλικό Θέατρο  το «Tempest Project», η τελευταία παραγωγή του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη Πήτερ Μπρουκ, που πέθανε στις 2 Ιουλίου. Είναι μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Bouffes Du Nord, Παρίσι και της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας Αθήνα.
Το «Tempest Project» του Πήτερ Μπρουκ, είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα έργο που απασχόλησε τον Μπρουκ σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία στην Αγγλία από το 1957 (με τον Τζον Γκίλγουντ) αλλά και αργότερα, τις δεκαετίες που δραστηριοποιήθηκε στη Γαλλία, όπου ίδρυσε το International Centre of Theatre Research (ICTR), στην περίφημη θεατρική του στέγη στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Bouffes du Nord,που του παραχωρήθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας έργα που άλλαξαν το διεθνές Θεατρικο τοπίο. Λίγο πριν κλείσει οριστικά την εκπληκτική του διαδρομή καταπιάστηκε για μια ακόμα φορά με το τελευταίο έργο του κορυφαίου βάρδου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα θεμελιώδη θέματα που τον απασχόλησαν στις σημαντικότερες τραγωδίες, στα ιστορικά δράματα αλλά και στις κωμωδίες του.
Στην «Τρικυμία», ο μαγικός κόσμος των υπερφυσικών δυνάμεων συναντά τον πραγματικό κόσμο και ο ανυπέρβλητος ποιητής θέτει για μια ακόμα φορά τα αξεδιάλυτα ερωτήματα της ταυτότητας, της ετερότητας, της αγάπης και της εκδίκησης, της συγχώρεσης. Πάνω απ’ όλα, το ζήτημα της ελευθερίας: ατομική, κοινωνική, πολιτική.
Στην τελευταία αυτή διασκευασμένη και ιδιαίτερα σύντομη αλλά περιεκτική εκδοχή του, ο Μπρουκ βασίστηκε στην γαλλική μετάφραση/κείμενο του Jean Claude Carriere και μετά από χρόνια ενασχόλησης με το αινιγματικό έργο με τον περίπλοκο μύθο, καταφέρνει να παραδώσει μια παράσταση που συνδυάζει την πεμπτουσία του αξεπέραστου ποιητή με τον οικουμενικό χαρακτήρα και τον βαθύ λυρισμό, όπως έγραψε η γαλλική κριτική.


Διασκευασμένη από τον ίδιο τον Μπρουκ και τη μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία σαράντα χρόνια Marie-Hélène Estienne, η παράσταση χαρακτηρίζεται από εφευρετικότητα, διαύγεια, ταπεινοφροσύνη και βαθιά ευαισθησία. Είναι η πεμπτουσία του απλού θέατρου που ο Μπρουκ υπηρετούσε πιστά. Η συγκεκριμένη εκδοχή της ‘Τρικυμίας’ του Σαίξπηρ είναι το  αποτέλεσμα δουλειάς αρκετών workshops, από όπου αναδύθηκε ένα πιο σύντομο και πιο προσιτό έργο.
Η μαγεία του κενού είναι ίσως ένας από τους λόγους που θελήσαμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας συμπυκνωμένης ‘Τρικυμίας’ με τίτλο Tempest Project” Ελπίζω να αποδειχθεί εξίσου συγκινητική.” τονίζει ο Peter Brook και συνεχίζει.”. Όμως το κύριο θέμα του έργου είναι η Ελευθερία… ‘Έννοια που αντηχεί δια μέσου των αιώνων……..”
Η πολυπολιτισμικότητα που διακρίνει το Bouffes du Nord αλλά κυρίως τον Μπρούκ φέρνει στη σκηνή έξι σημαντικούς διεθνείς ηθοποιούς, τους Sylvain Levitte, Paula Luna, Fabio Maniglio, Luca Meaniglio, Marilu Marini και Ery Nzaramba, που κινούνται μεταξύ του μπουρλέσκ και της τραγικότητας, χαρακτηριστικά του ανθρωποκεντρικού και αντιρατσιστικού θεάτρου του Μπρουκ. Ένα σπουδαίο θεατρικό γεγονός με αξεπέραστες στιγμές. Η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια φέρουν την υπογραφή της Harué Momoyama.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2022 στο Βασιλικό Θέατρο. Καθώς ο σπουδαίος Άγγλος σκηνοθέτης του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου Πήτερ Μπρουκ έφυγε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία ενενήντα επτά ετών, η παράσταση αναπόφευκτα αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο θεατράνθρωπο με τη διαχρονική ματιά και την τεράστια συμβολή στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο Peter Brook μας χάρισε μια ζωντανή παραμυθένια “Τρικυμία” τσέπης / Le Figaro
Συντελεστές
Διασκευή και σκηνοθεσία / Adaptation and stage direction: Peter Brook and Marie-Hélène Estienne από το Γαλλικο κείμενο του Jean Claude Carriere. after Jean Claude Carriere's French Version

Φωτισμοί / Lighting: Philippe Vialatte
Τραγούδια / Songs: Harué Momoyama
Σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια / Scenic elements and costumes:
Peter Brook, Marie-Hélène Estienne
Τεχνικός Διευθυντής / Technical Director: Philippe Vialatte
Βοηθός διευθυντή σκηνής / Stage director assistant: Marta Tkaczuk
ΦωτογραφίεςPascal Victor, Marie Clauzade, Pascal Gely, Philippe Vialette
Με τους / With: Sylvain Levitte, Paula Luna, Fabio Maniglio, Luca Maniglio
Marilù Marini, Ery Nzaramba

Παραγωγή. Production: Αττική Πολιτιστική Εταιρεία / Attiki Cultural Society: Ελένη Μουσταΐρα / Eleni Moustaira, Λένα Αργύρη / Lena Argiris

Βοηθός παραγωγής / Production assistant: Μαργκό Καραγιάννη / Margaux Karayanni
Μετάφραση - Υπέρτιτλοι / Translation - Surtitles: Ζωή Σιάπαντα / Zoi Siapanta Πρεμιέρα / Premiered: 25 + 26/06/2021 at Printemps des comédiens / Montepellier. Bouffes Du Nord Aπρίλιος 2022, Αpril 2022

Συμπαραγωγή / Coproduction: Αttiki Cultural Society, Greece, Théâtre Gérard Philipe, centre dramatique national de Saint-Denis Scène nationale Carré-Colonnes Bordeaux Métropole, Le Théâtre de Saint - Quentin - en - Yvelines - Scène Nationale, Le Carreau - Scène nationale de Forbach et de l'Est mosellan, Teatro Stabile del Veneto, Cercle des partenaires des Bouffes du Nord.

Διάρκεια: 75′ / Ηλικία: 12+
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/peter-brook-the-tempest-project/
Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία, Θεωρεία, Κανονικό 20,00 €
Πλατεία, Θεωρεία, Φοιτητικό – Άνω των 65 15,00 €
Πλατεία, Θεωρεία, Ομαδικό – Πολύτεκνοι 10,00 €
Πλατεία, Θεωρεία, Άνεργοι – Ατέλειες 5,00€

Εξώστης, Κανονικό 15,00 €
Εξώστης, Φοιτητικό – Άνω των 65, Ομαδικό – Πολύτεκνοι 10,00 €
Εξώστης, Άνεργοι – Ατέλειες 5,00 €


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!