«Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή–Η Συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων». Επιστημονικό συμπόσιο της Ι.Μ Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022

 

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι

Με την παρούσα επιθυμούμε να σας απευθύνουμε πρόσκληση για το επικείμενο επετειακό επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου και με ώρα έναρξης 10:00 π.μ. στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο (Καραμαούνα 29, 55132).

Το επιστημονικό Συμπόσιο έχει τίτλο: «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή–Η Συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων».

Το Επιστημονικό Συμπόσιο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τον γενικό τίτλο "Χαίρε Μικρασία".

Περίληψη θεματικής Συμποσίου

Το έτος 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τη συνεπακόλουθη Ανταλλαγή των Πληθυσμών. Από την Επανάσταση των Νεοτούρκων που ξέσπασε τον Ιούλιο του 1908 μέχρι και το 1922 οι χριστιανικοί πληθυσμοί έζησαν την σταδιακά κλιμακούμενη βία της εθνικιστικής ιδεολογίας των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι κατά τόπους μητροπόλεις δια των ιεραρχών τους διέσωσαν, παρηγόρησαν και πρόσφεραν προστασία στον ελληνικό πληθυσμό. Οι καταγραφές των εγκλημάτων από τις Μητροπόλεις με τη χαρακτηριστική έκδοση από το Πατριαρχείο της Μαύρης Βίβλου (1919), η τακτική αρθρογραφία αλλά και οι επίσημες διαμαρτυρίες του Πατριαρχείου και των Ιεραρχών σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις στόχο είχε τη δημοσιοποίηση και την αποτροπή περαιτέρω εγκλημάτων. Τόσο μεμονωμένα, οι ιεράρχες και οι κληρικοί, όσο και το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημιούργησε δομές για την ανακούφιση των προσφύγων, όπως παροχή συσσιτίου και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και ορφανοτροφεία για τα ορφανά παιδιά τα οποία συστηματικά μετέφερε στην Ελλάδα προκειμένου να τα διασώσει από τον άλλο μεγάλο κίνδυνο, εκείνον του εξισλαμισμού.

Στόχος, λοιπόν, του παρόντος Διεθνούς Συνεδρίου δεν είναι απλά η επετειακή υπενθύμιση ενός ιστορικού γεγονότος, αλλά η ουσιαστική ανασκόπηση και η διεπιστημονική προσέγγιση θεμάτων που συνδέονται με τα τραγικά ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου, εξεταζόμενα υπό το πρίσμα του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ιεραρχών του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Καταξιωμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και έμπειροι επιστήμονες θα κληθούν να καταθέσουν τα πορίσματα πρόσφατων ερευνών τους, να διαφωτίσουν ανερεύνητους μέχρι σήμερα τομείς, να θέσουν και ν’ απαντήσουν σε νέα ερωτήματα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή άλλη επικοινωνία με την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: synedria.eugenion@imkal.gr ή στο 2310481810 (εσωτ. 8).

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την κάλυψη και προβολή του προγράμματος.

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!