Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη μεγάλη «πράσινη» γιορτή της ηλεκτροκίνησης «Voltάρω 6» στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης

 


Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη μεγάλη «πράσινη» γιορτή της ηλεκτροκίνησης «Voltάρω 6» στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης

Στη μεγάλη ετήσια «πράσινη» γιορτή της ηλεκτροκίνησης, το «Voltάρω», στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παρουσία πλήθους επισκεπτών, ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τους εκθέτες και ενημερώθηκε για τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάζονται στην έκθεση – θεσμό, που δημιούργησε και διοργανώνει επί έξι συνεχόμενα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο «Voltάρω 6» παρουσιάστηκαν τα πλέον εξελιγμένα ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς και καινοτόμων εφαρμογών, που στόχο έχουν να κάνουν τις καθημερινές μετακινήσεις, ειδικά εντός του αστικού ιστού, πιο εύκολες, πιο άνετες και πιο ασφαλείς.


Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ, ποδήλατα, πατίνια και drones κάτω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου εντυπωσίασαν τους επισκέπτες και έδειξαν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όπως επίσης σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων μοτοποδηλάτων τελευταίας γενιάς, πλήρως εγκιβωτισμένοι στο πεζοδρόμιο, που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια και φορτίζουν τα μοτοποδήλατα, μόλις σταθμεύσουν πάνω τους.

Φέτος παρουσιάστηκε και η ηλεκτροκίνηση στη θάλασσα. Ένα πρωτοποριακό ηλιακό σκάφος, που συνοδεύτητκε από κωπηλατικά σκάφη του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης, διαθέτει υψηλή ενεργειακή αυτονομία, χάρις στα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του.

Η αγωνιστική φοιτητική ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ «Aristurtle» παρουσίασε το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο αγώνων στη Βόρεια Ελλάδα «Electra», το οποίο ήδη έχει λάβει δεκάδες βραβεία σε διεθνείς αγώνες Formula.

Επίσης παρουσιάστηκε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι επιβάτες ποδηλάτων και πατινιών ειδοποιούνται άμεσα όταν συναντούν εμπόδια κατά την κυκλοφορία τους στο δρόμο.


Στο φετινό «Voltάρω» συμμετείχε και ο ΟΣΕΘ, ο οποίος σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον ΟΑΣΘ και την Τροχαία διοργάνωσε εκπαιδευτική βιωματική δράση, στην οποία πολίτες όλων των ηλικιών ανέβηκαν στη θέση του οδηγού αστικού λεωφορείου, προκειμένου να διαπιστώσουν τις οπτικές ικανότητες ενός οδηγού λεωφορείου όσον αφορά στα ποδήλατα, τα πατίνια και τα μικρά οχήματα και να γνωρίσουν πώς μπορούν να είναι πιο ασφαλείς στις μετακινήσεις τους στο δρόμο, δίπλα σε ένα λεωφορείο. Επίσης, εν όψει της ανανέωσης του στόλου των αστικών λεωφορείων, η ηλεκτροκίνηση μπαίνει στις αστικές συγκοινωνίες μέσα στο 2023.

Στο «Voltάρω 6» συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, οι Βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας και Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργατζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Καινοτομίας Νίκος Τζόλλας και εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και Αρχών της Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «το ‘Voltάρω’ έγινε πλέον θεσμός για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήσαμε και υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή αυτό το θεσμό με όλες μας τις δυνάμεις, διότι πιστεύουμε ότι ειδικά φέτος με την ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, δράσεις που αναβαθμίζουν και προβάλλουν την ηλεκτροκίνηση κι έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής στις πόλεις είναι πολύ σημαντικές. Εκτός από αυτή την εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κόσμου, ώστε να γνωρίσει από κοντά την ηλεκτροκίνηση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, προμηθεύοντας τους Δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες με ηλεκτρικά οχήματα και με ηλεκτροκίνητα απορριμματοφόρα, τοποθετώντας φωτοβολταϊκά, αναβαθμίζοντας ενεργειακά δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, ακόμη και κατοικίες νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και βέβαια αλλάζοντας τον ηλεκτροφωτισμό σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας με λαμπτήρες led, που εξοικονομούν ενέργεια, προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες οδικής ασφάλειας. Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της καθημερινότητας και των συνθηκών ζωής των κατοίκων και επισκεπτών και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που έχουμε μπροστά μας. Ευχαριστώ τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, που ως Υφυπουργός βρίσκεται δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνουμε και τον Κώστα Γιουτίκα για την εξαιρετική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια και έγινε θεσμός».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!