Οικολογία Πράσινη Λύση: Οι συνεχείς υπερβάσεις σωματιδίων ΡΜ10 στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου απαιτούν άμεσα δραστικά μέτρα και τέλος στην αδιαφορία


Οικολογία Πράσινη Λύση: Οι συνεχείς υπερβάσεις σωματιδίων ΡΜ10 στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου απαιτούν άμεσα δραστικά μέτρα και τέλος στην αδιαφορία

 

Συνεχείς υπερβάσεις των ορίων συγκέντρωσης μικροσωματιδίων ΡΜ10 καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, παρά την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για το θέμα.

 Αν και οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος είναι η περίοδος κατά την οποία εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλους τους σταθμούς του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οι μέγιστες εντοπίζονται στο συγκεκριμένο δήμο. Μικροσωματίδια παράγονται τόσο από τη λειτουργία οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης όσο και από τα συστήματα θέρμανσης κατοικιών που ξεκινούν αυτήν την εποχή, όμως σημαντική συμβολή σ΄ αυτήν την ατμοσφαιρική επιβάρυνση έχει και η λειτουργία βιομηχανιών μέσα στον αστικό ιστό. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΡΜ) στην ατμόσφαιρα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), αυτά διεισδύουν στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας καρδιαγγειακά, εγκεφαλοαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, ενώ έχουν ταξινομηθεί και ως μία από τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα.

 

Η ανάγκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι άμεση και επιτακτική. Χρειάζονται παρεμβάσεις τόσο για τη βραχυπρόθεσμη μείωση της ρύπανσης, όσο και μέτρα για την μόνιμη άρση των αιτιών.  Η ηλεκτροκίνηση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ και η ανάδειξή τους σε βασικό μέσο μεταφοράς στο πολεοδομικό συγκρότημα, ο έλεγχος ποιότητας των υγρών και στερεών καυσίμων, η ανανέωση των καυστήρων θέρμανσης ή καλύτερα η ευρεία εφαρμογή μέτρων θερμομόνωσης και παθητικής θέρμανσης των κτηρίων αντί για επιδοτήσεις προς το πετρέλαιο, η αλλαγή των όρων δόμησης, η ανάδειξη περισσότερων ελεύθερων χώρων πρασίνου αντί για μετατροπή τους σε χώρους παραγωγής, η χρήση βελτιωμένων φίλτρων στις περιαστικές βιομηχανίες, η δημιουργία ενός ευρύτερου και πιο αξιόπιστου συστήματος ελέγχου των σωματιδιακών ρύπων, η εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης και μελέτης μικροσωματιδίων και η ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους αποφυγής χρήσης υγρών και στερεών καυσίμων μέσα στις πόλεις είναι κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να είχε λάβει η Πολιτεία.

Ο Περιφερειακός σύμβουλος Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: Η πολιτεία μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης συνεχίζει να αδιαφορεί, αφού συνεχώς αδειοδοτούνται νέες παραγωγικές μονάδες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή στις παρυφές της πόλης (επέκταση δραστηριοτήτων της Elpedison, άδεια προς ΤΙΤΑΝ, ΣΙΔΕΝΟΡ για χρήση απορριμματογενών καυσίμων, ΕΛΠΕ, μονάδες συσσωρευτών κλπ), ενώ παράλληλα αποδυναμώνονται οι υπηρεσίες επιθεωρητών περιβάλλοντος προς όφελος μιας άναρχης  και στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης. Όλα αυτά εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες με πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων και παρεμβάσεων, συγκροτώντας παράλληλα μια διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής τους. Η αδιαφορία πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!