Δώρα Αυγέρη: «Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης ΝΔ - Μητσοτάκη»

 


«Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι το κύκνειο άσμα
της κυβέρνησης ΝΔ - Μητσοτάκη»
 
 
Ομιλία της Δώρας Αυγέρη στην Ολομέλεια της Βουλής
για τον Προϋπολογισμό του 2023
 

«Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι το κύκνειο άσμα για την κυβέρνηση ΝΔ - Μητσοτάκη. Οπότε το «όχι» σε αυτό το κύκνειο άσμα, τον προϋπολογισμό του 2023, πολύ γρήγορα θα συμπληρωθεί και από αυτό το «ναι» στην επερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα -ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. «Ναι» στη Δικαιοσύνη, «ναι» στη Δημοκρατία. Αυτές που τόσο πολύ ταλαιπωρήσατε και συνεχίζετε ακόμη και σήμερα να ταλαιπωρείτε.
Ακούσαμε πριν από λίγες ώρες γι’ αυτό το συνταρακτικό δημοσίευμα του Euractiv, αναφέρθηκε από του συναδέλφους και άλλους ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, αλλά έχετε καταπιεί τις γλώσσες σας, κυρίες κύριοι των κυβερνητικών εδράνων, της πλειοψηφίας. Τίποτα, κανένα σχόλιο. Τι λέει αυτή η επιβεβαιωμένη είδηση; Ότι, τελικά, παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο  δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. Και αυτό αποκαλύφθηκε μετά από παρέμβαση της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, της ΑΔΑΕ. Η οποία όταν θέλησε να βρει περισσότερα στοιχεία, σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ, βρήκε μπροστά της το τείχος που λέγεται ηγεσία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Δηλαδή, μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση του υπουργού- α,  δεν τον βλέπω εδώ, έφυγε-  του κυρίου «5046c», αυτού του υπουργού που επιβεβαιώθηκε ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, έχουμε πλέον και τις επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις ενός ακόμη ευρωβουλευτή και ενός ακόμη δημοσιογράφου.
Η ερώτηση είναι τώρα προς τα κυβερνητικά έδρανα. Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο διαπιστωμένα η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ευρωβουλευτή κ. Κύρτσο και τον δημοσιογράφο κ. Τέλλογλου;
Πώς είναι δυνατόν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται ότι εμπόδισε, ότι εμποδίζει, την έρευνα από την ανεξάρτητη συνταγματικά  κατοχυρωμένη αρχή, την ΑΔΑΕ;
Δεν περιμένω  απάντηση από τον υπουργό, τον κύριο «5046c», έφυγε έτσι κι αλλιώς, που ούτω ή άλλως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.
Ενδεχομένως θα περίμενα από εσάς μια απάντηση, εκτός και αν και εσείς οι ίδιοι και η ίδια δεν μπορείτε να βάλετε το χέρι στην φωτιά ότι αυτή την στιγμή που ψαχουλεύετε τα κινητά σας δεν παρακολουθείστε.
Αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια! Αύριο Σάββατο θα έχει την ευκαιρία φαντάζομαι ο Πρωθυπουργός να απαντήσει στις ερωτήσεις για να μπορέσει να αποσείσει από πάνω του αυτήν την ντροπή της φυγής από αυτήν εδώ την πόρτα, εκτός και αν προετοιμάζετε να μην έχει κανένα από τα δύο παράθυρα αυτή εδώ η πόρτα, για να βγει με μεγαλύτερη ευκολία και να δραπετεύσει για δεύτερη φορά ο Πρωθυπουργός!
Κατά συνέπεια, Δικαιοσύνη τώρα, δεν είναι μια απλή ευχή τώρα που φεύγει το 2022 και έρχεται το 2023. Είναι το μέγιστο πολιτικό επίδικο. Αυτό για το οποίο πολύ σύντομα θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός και θα σας στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Γι’ αυτό λέμε ότι το 2023, δεν θα δει μόνο μια οικονομική αλλαγή, διατυπωμένη σε εντελώς αντίθετη βάση. Το 2023 θα δει την εφαρμογή ενός άλλου σχεδίου και, κυρίως, θα δει μια άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης, μια πραγματική αφετηρία πέρα και πάνω από τους καταναγκασμούς που επιβάλλει εδώ και πολλά χρόνια το άλλοτε μνημονιακό μπλοκ, που έγινε κόμμα της Novartis, στην πορεία αυτοαναγορεύθηκε επιτελικό κράτος- στην πραγματικότητα επιτελικό παρακράτος- και τώρα ξεφτιλίζεται πανευρωπαϊκά  και ξεφτιλίζει και την χώρα μας με την υπόθεση της διαφθοράς μιας τυπικής αντισύριζα περσόνας, στην οποία περίπτωση βέβαια ήρθε να προστεθεί ακόμη μια ποινική υπόθεση ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Κοινώς, δεν ήμασταν και δεν είμαστε ίδιοι, ως εκ τούτου η αντίληψή μας για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία και φυσικά την δικαιοσύνη απέχει παρασάγγας.
Εν προκειμένω, η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί με αυτόν τον τελευταίο  προϋπολογισμό του 2023.
Ιδίως στον βαθμό που αφορά στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας περίθαλψης, έχουμε μια τραγική επανάληψη των περυσινών προσταγών, καθώς η κυβέρνηση μειώνει τις μεταβιβάσεις στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες.
Κοινώς, στραγγαλίζει ακόμη περισσότερο τις ήδη εξαντλημένες δημόσιες δομές, ξεζουμίζει τους πόρους του δημόσιου συστήματος, που δεν έχει συνέλθει ούτε από το χτύπημα της πανδημίας, αλλά ούτε από την προδοσία της κυβέρνησης να αφήσει εν μέσω πολέμου τα νοσοκομεία ανυπεράσπιστα στο έλεος του Θεού.
Με το τελευταίο νομοσχέδιο για τα δημόσια νοσοκομεία, για το ΕΣΥ η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη επέτρεψε τη μετάλλαξη του ΕΣΥ σε ιδιωτικό σύστημα υγείας, στο οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση, όχι μόνον οι ανασφάλιστοι, αλλά και απ’ ό,τι φαίνεται ούτε οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.
Με τον σημερινό προϋπολογισμό η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη επικυρώνει αυτήν την εξέλιξη, αφού μόνο με τη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος, μόνο με την υποστελέχωση σε προσωπικό, μόνο με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ, μόνο με την μείωση των δαπανών στο ΕΚΑΒ, μόνο με την μείωση των διαθέσιμων δημόσιων πόρων, μπορεί να στείλει τον κόσμο στους τομείς υψηλής ιδιωτικής δαπάνης.
Αυτή η συστημική, δεξιά εχθρότητα απέναντι στον δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα του ΕΣΥ θα σας γυρίσει μπούμερανγκ.
Γιατί, μπορεί οι μνήμες να έχουν ξεθωριάσει από το ’50 και το ’60- εποχές από τις οποίες αντλεί έμπνευση η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη για να μεταλλάξει το ΕΣΥ σε πελατειακό σύστημα κλινικαρχών, γκόρτσων και γαλάζιων ακρίδων-  αλλά νέες μνήμες δημιουργούνται σήμερα στους πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις ή εγχειρήσεις, γιατί οι νοσοκομειακές λειτουργίες καταρρέουν μέρα με τη μέρα.
Συζητάμε την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού εν μέσω μιας πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης, μιας αδιανόητης για τα μεταπολιτευτικά μας ήθη κρίση δημοκρατίας, μιας εφιαλτικής κρίσης που ακουμπά το ποινικό δίκαιο κι αναζητά εξιλέωση και λύση στα δημοκρατικά αντανακλαστικά ενός λαού που έχει καταταλαιπωρηθεί από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση, που παίρνει ενίοτε τα χαρακτηριστικά κρίσης αντιπροσώπευσης.
Μόνο κρίση και παρακμή παράγει η προκλητική μεροληψία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελικού του παρακράτους υπέρ των χαϊδεμένων του τραπεζιτών, των ομοτράπεζών του ολιγαρχών και, βεβαίως, του εκτεταμένου πελατειακού δικτύου με το οποίο αναπαράγει την εξουσία του, διαφθείροντας θεσμούς και θέσεις ευθύνης.
Μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη να θέλει να μας γυρίσει σε εποχές όπου ο κόσμος κυριολεκτικά πέθαινε, επειδή δεν μπορούσε να βρει νοσηλεία και γιατρό, αλλά δεν θα αφήσουμε αυτό να συμβεί.
Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2023 και καλούμε την καθεμιά, τον καθέναν να αναλάβει τις ευθύνες του στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας.
Με τις ανθρώπινες ζωές δεν παίζουμε.
Η κυβέρνηση θα κριθεί κι από τους απόντες. Και είναι πολλοί οι απόντες και οι απούσες εξαιτίας των δολοφονικών επιλογών της.
Η δικαιοσύνη δεν θα αργήσει να έρθει.»
 
Ακολουθεί το λινκ με το βίντεο της ομιλίας:
https://www.youtube.com/watch?v=HpeVw7qqSy0&t=13s


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!