Πάρης Τσογκαρλίδης: Εφικτή και αναγκαία η μείωση των δημοτικών τελών του 2023 στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΠΑΡΗ ΤΣΟΓΚΑΡΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ “ΟΡΜΗ. ΟΡΑΜΑ. ΟΜΑΔΑ”

 

Εφικτή και αναγκαία η μείωση των δημοτικών τελών του 2023 στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

 

Πρόταση μείωσης των δημοτικών τελών για το 2023 για τους κατοίκους του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, κατέθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη με το συνδυασμό “Ορμή. Όραμα. Ομάδα”, Πάρης Τσογκαρλίδης.

Η πρόταση κατατέθηκε κατά τη συζήτηση των δημοτικών τελών του επόμενου έτους, που η διοίκηση του Δήμου επέλεξε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα με φέτος.

“Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, όπως και η κρίση ακρίβειας, έχουν πλήξει δραματικά τα οικονομικά των νοικοκυριών στο σύνολό τους, όπως και τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2023 είναι μια χρονιά – πρόκληση για να ισορροπήσουν τα έσοδα με τα έξοδα και για να γίνει αυτό χρειάζεται να λειτουργήσουν οι δημοτικές αρχές με διορατικότητα και κοινωνική ευαισθησία, δίχως να διαταράξουν περαιτέρω τα οικονομικά τους δεδομένα και την αναπτυξιακή διαδικασία. Οι ‘μηδενικές αυξήσεις’ των δημοτικών τελών, όπως τις χαρακτηρίζει η διοίκηση του Δήμου δεν είναι κάποια χάρη για τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Είναι η εύκολη λύση, που επιλέγει η διοίκηση για να ισορροπήσουν έσοδα – έξοδα, χωρίς να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς να διαμαρτυρηθούν οι πολίτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να γκρινιάζουν (και δικαίως) για τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Αν ήθελε πραγματικά η διοίκηση να είναι δίπλα στον δημότη, όφειλε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου όχι να διατηρήσει σταθερούς τους συντελεστές ανταποδοτικών τελών, αλλά να τους μειώσει. Αυτό σημαίνει ‘συμμερίζομαι’ το πρόβλημα του πολίτη. Και πολιτικά και κοινωνικά και οικονομικά”, επισήμανε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Όπως υπογράμμισε στη διάρκεια της συζήτησης της εναλλακτικής πρότασης για μείωση των δημοτικών τελών του 2023 ο κ. Τσογκαρλίδης, η διατήρηση των επιβαρύνσεων στο ίδιο επίπεδο με φέτος, σημαίνει ότι η διοίκηση προσδοκά αυξημένα έσοδα, όπως αποδείχτηκε από τις εισπράξεις του 2022 έναντι του 2021 (αν και αυξήθηκαν και τα ανταποδοτικά έξοδα). Επιπλέον, προστίθενται πλέον νέα έσοδα από τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, βάσει της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ.

Η πρόταση του κ. Τσογκαρλίδη για μείωση των δημοτικών τελών στοιχειοθετείται από συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα:

-Το 2021 καταγράφηκε στον Δήμο υπέρβαση εσόδων κατά 577.165,62 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των απλήρωτων υποχρεώσεων).

-Ο ορκωτός λογιστής στην έκθεση ελέγχου του 2021 αναφέρει χαρακτηριστικά: “Σε σχέση με την προηγούμενη χρήση τα ανωτέρω έσοδα αυξήθηκαν κατά ποσό 980.135 ευρώ (κατά 7%). Η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού”.

-Υπέρβαση εσόδων και μάλιστα σε ποσό 612.258,70 ευρώ καταγράφεται και στο επτάμηνο του 2022.

Από αυτά τα δεδομένα, που επισήμως παρουσίασε η διοίκηση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, προκύπτει ότι είναι δυνατή η μείωση των δημοτικών τελών για το 2023, ακόμη κι αν αυξηθούν τα έξοδα του Δήμου.

Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τσογκαρλίδης προβλέπει μείωση κατά 13% των δημοτικών τελών στις Δημοτικές Ενότητες Πανοράματος, Χορτιάτη, Εξοχής, Φιλύρου και Ασβεστοχωρίου, στα 1,67 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αντί των 1,91 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που προβλέπεται στην πρόταση της διοίκησης. Παράλληλα, προβλέπει διατήρηση της χρέωσης στην Πυλαία (1,49 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), ώστε να επέλθει σύγκλιση στις τιμές και να αποκατασταθεί σταδιακά η ισότιμη χρέωση όλων των δημοτών.

“Η διοίκηση αναγκάστηκε να βάλει την πρόταση σε ψηφοφορία. Όπως ήταν αναμενόμενο καταψηφίστηκε, διότι οι παρωπίδες είναι αγαπημένο αξεσουάρ στις δημοτικές παρατάξεις και επιπλέον διότι η εύκολη λύση είναι πάντα προτιμότερη από μια επίπονη άσκηση. Εξάλλου, ο ‘ανώνυμος’ δημότης για ορισμένους μπορεί να είναι πάντα το σύνηθες υποζύγιο, ειδικά όταν τα βάρη που του φορτώνουν δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά… Η προσπάθεια αποφυγής συζήτησης της εναλλακτικής πρότασης μείωσης των συντελεστών ανταποδοτικών τελών για το 2023, που κατέθεσα ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, έγινε με τη λογική ότι έπρεπε να είναι επαρκώς αιτιολογημένη σε ό,τι αφορά στους κωδικούς εξόδων. Κι αυτό θα μπορούσα να το καταθέσω εάν υπήρχε επαρκής χρόνος προετοιμασίας, αν και είναι δουλειά των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου. Έτσι, τουλάχιστον συζητήθηκε η πρόταση. Απέδειξα ότι μια τέτοια μείωση θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τους δημότες σε μια εποχή που οι επιβαρύνσεις διαδέχονται η μία την άλλη και το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά από τους λογαριασμούς για είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Και επιπλέον ότι είναι εφικτή, αφού μειώνονται τα έσοδα του Δήμου κατά 577.000 ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτεται, όπως αποδείχτηκε από τα αυξημένα έσοδα του 2022 έναντι του 2021. Εξάλλου, ήδη μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ προστέθηκαν αδήλωτα τ.μ., που εισφέρουν έσοδα, χωρίς αντίστοιχη αύξηση εξόδων και άρα δεν διαταράσσεται η οικονομική ισορροπία του Δήμου”, τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Καταλήγοντας ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη δήλωσε: “Οι εύκολες λύσεις, οι ανώδυνες λύσεις, δεν είναι πάντα και οι καλύτερες. Και όταν σε μια τέτοια συγκυρία υπάρχει η δυνατότητα να ελαφρύνουμε το βάρος των συμπολιτών μας οφείλουμε όλοι να το παιδέψουμε λίγο παραπάνω. Για να είμαστε χρήσιμοι και πραγματικά δίπλα στον πολίτη”.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!