Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τις εθελόντριες και τους εθελοντές της πόλης

 


Με αφορµή την «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» που γιορτάστηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε και επιβράβευσε συμβολικά αυτούς που υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια την κοινωνία και τη φύση, φυσικά πρόσωπα και συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας, για την προσφορά τους στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας, των ΑΜΕΑ, της τρίτης ηλικίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της καθαριότητας, του πρασίνου, της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού.

Η συγκινητική εκδήλωση με τίτλο «Ο Εθελοντισμός στον Δήμο Παύλου Μελά»  πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στη Σταυρούπολη, με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, να ανοίγει τον κύκλο των χαιρετισμών - ομιλιών, καλωσορίζοντας εθελοντές, συγγενείς - φίλους και τους επίσημους προσκεκλημένους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το πνεύμα του εθελοντισμού ενισχύθηκε στην πατρίδα μας, κατά τη διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων και ιδιαίτερα της πανδημίας του κορωνοϊού και οι εθελοντές συνέβαλαν τα μέγιστα, με ανθρωπιά, ευαισθησία και γενναιοδωρία στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, στηρίζοντας το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ως θεσμός βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον στον πολίτη. Στον Δήμο Παύλου Μελά ενθαρρύνουμε κάθε συλλογική ή και ατομική προσπάθεια που πηγάζει από τη διάθεση για κοινωνική προσφορά και θεωρούμε ότι η κουλτούρα του εθελοντισμού είναι το άλμα από το εγώ στο ΕΜΕΙΣ, με θετικότατο πρόσημο και παραγωγικό αποτέλεσμα που εισπράττει η κοινωνία.

Οι εθελοντές αποτελούν μια ισχυρή βάση της τοπικής μας κοινωνίας, και είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που συναντήσαμε τους εθελοντές μας και εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας για την ανεκτίμητη προσφορά τους η οποία αποτελεί απάντηση στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα», ανέφερε ο Δήμαρχος, ο οποίος απευθυνόμενος στις εθελόντριες και τους εθελοντές, τους χαρακτήρισε ως ‘’το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά΄΄ και τους ευχαρίστησε που δυνάμωσαν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και απέδειξαν στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι υπάρχει ελπίδα!

Αμέσως μετά τον Δήμαρχο, τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, υγείας & προνοιακών Θεμάτων Χαρά Αμανατίδου, που διοργάνωσε την τελετή με το Τμήμα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης της Διεύθυνσης κοινωνικής πολιτικής. Στον χαιρετισμό της ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο εθελοντισμός αποτελεί κορυφαία πράξη ανάδειξης  του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και κινητήρια δύναμη που μας καθιστά ενεργούς πολίτες. Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε πως η ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων οδηγεί στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλάζοντας τόσο το πρόσωπο της κοινωνίας, όσο και την ποιότητα ζωής των μελών της. Όλοι μαζί λοιπόν μπορούμε να υπηρετήσουμε έναν στόχο: να κάνουμε την κοινωνία μας πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη, ώστε να τη φέρουμε πιο κοντά στις επιθυμίες και τα οράματά μας για τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε. Οι δράσεις της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής (κουζίνα της καρδιάς μας, κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο – συσσίτιο, παιδική ομπρέλα, κέντρο κοινότητας, κ.α.) στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές και τους χορηγούς, τους οποίους και ευχαριστώ από καρδιάς για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία».

Ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, πρασίνου & εθελοντισμού Αθανάσιος Λαζαρίδης χαρακτήρισε τον εθελοντισμό ως μια αντίδραση με θετικό πρόσημο της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα αδράνειας και εφησυχασμού και εξέφρασε το σεβασμό του στους εθελοντές λέγοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Έξω από ιδεολογίες, έξω από συμφέροντα, ο εθελοντισμός είναι μια ελεύθερη και προσωπική επιλογή και αποτελεί σημαντικό δείκτη πολιτισμού μιας κοινωνίας. Με αίσθημα ευθύνης, αλτρουισμού και αλληλεγγύης, καλούμαστε να απλώσουμε το χέρι ο ένας στον άλλον. Ειδικότερα σήμερα, που η παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση επιβάλλει σε όλους να προσαρμοστούμε σε μία νέα, εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα, η προσφορά στον συνάνθρωπό μας είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Στα οκτώ χρόνια που συνεργάζομαι με εθελοντικές ομάδες και εθελοντές στον Δήμο Παύλου Μελά είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ με σπουδαίους ανθρώπους με τεράστια προσφορά στον εθελοντισμό και την κοινωνία σε διάφορους τομείς, όπως ομάδες εκπαίδευσης ενηλίκων και παιδιών για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ομάδες πολιτικής προστασίας με τεράστια συνδρομή σε κρίσιμα θέματα (φυσικές καταστροφές, πυρασφάλεια το καλοκαίρι, συνδρομή σε παγετούς, αποχιονισμούς κ.α.), σχολικούς τροχονόμους, εθελοντές της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλοι με τεράστια προσφορά στον εθελοντισμό και στην κοινωνία».

Ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού – αθλητισμού Παντελής Νιγδέλης απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή αφήνουν και τις οικογένειές τους για να βοηθήσουν  τον συνάνθρωπό τους ή το κράτος αντιμετωπίζοντας ακόμα και κινδύνους και καταστροφές, σημειώνοντας ότι «η εθελοντική δράση μπορεί να αναπτυχθεί παντού, όπου υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπιά. Με το εγώ και το εσύ παίρνει σάρκα και οστά το εμείς. Η δράση δεν αποτελεί υποχρέωση κανενός. Αποτελεί ηθική πρόκληση κάθε ενεργού πολίτη» και επαίνεσε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους που με τις συγκινητικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις τους στήριξαν ευπαθείς ομάδες και προστάτευσαν τον δημόσιο χώρο.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Στράτος Σιμόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου που ανέπτυξε τη συγκινητική ομιλία με θέμα: ‘’Η αγάπη έχει ευθύνη’’ και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα  - Μαρία Δερμεντζοπούλου.

Κορυφαία στιγμή της τελετής η ομιλία με θέμα ‘’Εθελοντισμός εντός και εκτός συνόρων’’ της Κυριακής Φράγκου, Προέδρου Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων και πρότυπο ανθρωπιάς.

 

Στην πετυχημένη εκδήλωση παραβρέθηκαν η εκπρόσωπος των γιατρών του  ΑΧΕΠΑ και πολιτεύτρια της ΠΚΜ, Όλια Βασιλάκη Καρόζη, το μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας Τάνια Κιουμουρτζίδου, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης και Ιατρός Δρόσος Τσαβλής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά Δημήτρης Δεληγιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Άκης Αράπογλου, Σαράντης Καρβουνίδης, Αναστασία Φραγκοπούλου, οι Εντεταλμένοι Ελένη Γεροκώστα, Κωνσταντίνος Στούπας, Δημήτρης Λαλές, ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης και η πρώην Πρόεδρος Μαρία Σαββίδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Πάντσης, Θεοδώρα Αλεξανδρίδου, Χαρίκλεια Δερμεντζή, ο Γενικός Γραμματέας Κίμων Σαραφίδης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Σταυρούπολης Χαράλαμπος Σαραφίδης και Πολίχνης Ευθύμης Κοσμίδης, τοπικοί σύμβουλοι από όλες τις ενότητες και οι Πρόεδροι των σχολικών επιτροπών Ανέστης Λαζαρίδης και Επαμεινώνδας Σέγκουλης.

 

Ο Δήμος Παύλου Μελά ευχαριστεί τους χορηγούς της εκδήλωσης: Catering Δημήτρης Κοτσανίδης, Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ.), ΚΥΑΝΑ επαγγελματικά προϊόντα κομμωτηρίου και περιποίησης υψηλής ποιότητας.

 

Επίσης ευχαριστεί την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ και τον Πρόεδρο Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη για τη συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου Πολίχνης, με τη Διευθύντρια Πελαγία Τσοπουρίδου και τους καλλιτέχνες:  Κατερίνα Παπαδοπούλου (βιολί),  Νίκο Πορτοκάλη (πιάνο), Μιχάλη Πιπέρκο (σαξόφωνο), Βαγγέλη Τσοτρίδη (ηλεκτρικό μπάσο) και Νίκο Φουντουκίδη (ντραμς).

 

«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ»








Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!