Βραβείο καλύτερου διπλωμάτη για τον Άγγελο Τσιτιρίδη σε συνέδριο προσομοιώσης των Μοντέλων Ηνωμένων Εθνών (MUN)

 


Model United Nations ή  Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (MUN)

Τα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (MUN) είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς προσομοιώσεις για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έχει υπολογιστεί ότι παγκοσμίως περισσότεροι από 400.000 μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν κάθε χρόνο σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης – από το Δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο. Πολύ από τους σημερινούς ηγέτες στον χώρο του δικαίου, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των τεχνών είχαν συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

“Στις  προσομοιώσεις  των Οργάνων του ΟΗE (Model United Nations) διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Μέσω της μάθησης και της  δικτύωσης μπορείτε να είστε  μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη, να προστατεύσουν τα Δικαιώματα των Ανθρώπων και να δώσουν τη  δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια.”


Σήμερα συζητάμε με τον Άγγελο Τσιτιρίδη φοιτητή του ΑΠΘ, στη σχολή Πολιτικών Επιστημών απο το Ωραιόκαστρο, που πριν λίγες ημέρες συμμετείχε σε μια τέτοια προσομοίωση - συνέδριο έχοντας τον ρόλο να εκπροσωπεί την Ινδία και όπου βραβεύθηκε με το βραβείο του καλύτερου διπλωμάτη.

1.   1. Αγγελε πως ονομάζεται το συνέδριο στο οποίο συμμετείχες, πως έμαθες για τα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (MUN) και  πως κατάφερες να συμμετάσχεις σε αυτό;

Καταρχάς, πρέπει να αναφερθεί πως εφάμιλλα συνέδρια υπάρχουν και γίνονται σε όλο το κόσμο είτε από μεγάλες είτε από μικρές πανεπιστημιακές δομές. Κάθε συνέδριο έχει την αξία του και μερικά από αυτά λόγω των οργανώσεων ή λόγω της μακροχρόνιας ύπαρξης τους διαφέρουν και έχουν περισσότερες δυσκολίες και σημασία.

Μέσα από τα συνέδρια έχουμε την δυνατότητα αφού παρακολουθήσουμε ολόκληρη την διαδικασία να μας δοθεί μια πιστοποίηση συμμετοχής σε αυτά, η οποία και μας ενδιαφέρει, και εάν θεωρηθούμε κομβικοί παράγοντες στην εξέλιξη του συνεδρίου να πάρουμε και κάποιο βραβείο που δίνεται και το οποίο διαφέρει ανά συνέδριο.

Το συγκεκριμένο που είχα την χαρά και τύχη να συμμετάσχω, και αναφέρω τύχη καθώς έγινε συνέντευξη μεταξύ πολλών νέων από όλο τον κόσμο αλλά λίγοι πήραν υποτροφία όπως εγώ, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, εάν όχι το μεγαλύτερο, καθώς έχει λειτουργία πάνω από 20 χρόνια και έχει εδραιωθεί τόσο πολύ που ο οργανισμός που το διοργανώνει, ο “Associazione Diplomatici”, αναπτύσσει κάθε χρόνο σε 4 σημεία του κόσμου τέτοια συνέδρια, στην Ιταλία, Σιγκαπούρη, Άμπου Νταμπι - Ντουμπάϊ με κορωνίδα το μεγαλύτερο συνέδριο MUN του κόσμου το οποίο διεξάγεται μέσα στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, στα κεντρικά στη Νέα Υόρκη. Το συνέδριο ως γνωστόν ονομάζεται Change the World MUN και έχει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, του οργανισμού EastWest Institute και του Associazione Diplomatici.


Κύριος στόχος αυτού είναι η διεξαγωγή προσομοίωσης ορισμένων επιτροπών πάντα των Ηνωμένων Εθνών με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους νέους. Αυτός που θα καταφέρει να οδηγήσει των χώρα του, μέσα από τους κατάλληλους διπλωματικούς ελιγμούς και βεβαίως σύμφωνα με τους κανόνες της διπλωματίας, στο προσκήνιο των γεγονότων και στην κορυφή του ενδιαφέροντος όλων τότε θα έχει την πλήρη προσοχή από όλους τους υπόλοιπους νέους διπλωμάτες οι οποίοι και στο τέλος τον ακολουθούν δημιουργώντας συμμαχίες και περνώντας προτάσεις προτεινόμενες από πολλές χώρες. Στο τέλος αυτές οι προτάσεις ψηφίζονται όπως ακριβώς γίνεται και στην ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών και ακολουθώντας πάντα τους κανόνες της εκάστοτε επιτροπής βγαίνουν τα επιτυχημένα ψηφίσματα τα οποία και γίνονται επίσημα ψηφίσματα της επιτροπής ή αναλόγως τα αποτυχημένα τα οποία απορρίπτονται.

 

2.   2. Πως εξελίχθηκε το συνέδριο για σένα και τι ήταν αυτό που σε έκανε να ξεχωρίσεις;

 


Στην περίπτωση μου, ξεκίνησα δυναμικά, ενέπνευσα τις υπόλοιπες χώρες να με ακολουθήσουν, ξεκινήσαμε συζητήσεις, καταλήξαμε σε κοινές θέσεις και έπειτα οργανωθήκαμε σε ομάδες εργασίας για να συντονίσουμε την διάρθρωση της κάθε πρότασης μας με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Προσωπικά, προσπάθησα να συντονίσω όσον τον δυνατόν περισσότερο τις μικρές ομάδες και να βάλω τα κατάλληλα άτομα στην κατάλληλη ομάδα για να βγουν γρήγορες και αποτελεσματικές προτάσεις. Έπειτα, ήρθαμε σε πλήρη συμφωνία και παρουσιάσαμε σε όλη την επιτροπή τις ιδέες μας και το έγγραφο εργασίας μας.

Το έγγραφο μας πέτυχε και βγήκε πρώτο με τις πιο πολλές χώρες συμμετέχουσες και αυτό ήταν που μέτρησε στο τέλος. Κατά την γνώμη μου, αυτό που ίσως αποτέλεσε και το κομβικό σημείο του συντονισμού από μεριάς μου ήταν την στιγμή που με ψήφισαν οι συνεργάτιδες χώρες μου να υποστηρίξω και το έγγραφο εργασίας μας στην επιτροπή και να το παρουσιάσω ως συντονίστρια χώρα της συμμαχίας μας, τους εξέφρασα την επιθυμία μου να αναλάβουν τα εύσημα αυτά ο κάθε διπλωμάτης νέος που ήταν τόσο καλός στον συγκεκριμένο τομέα όσο και στην δουλειά που έβαλε καθώς διαρθρώναμε το έγγραφο.


Αυτό χαροποίησε πολύ τους συνεργάτες μου αφού ήταν και μη αναμενόμενο και πολύ πρωτοποριακό και στην τελική μοιράστηκαν και τα εύσημα όχι σε έναν αλλά σε όλους κάτι που άρμοζε σε μια επιτυχημένη ομάδα. Στο τέλος του συνεδρίου δίνοντας τα βραβεία οι οργανωτές έκαναν ειδική μνεία στην μεταχείριση μου αυτή δίνοντας και μεγάλο κύρος στην χώρα καταγωγής μου και στην συνολική μου παρουσία στις μέρες του συνεδρίου.

Συνήθως, δεν είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που αναφέρει τι έχει κάνει αλλά προτιμά να το δείχνει στους συνανθρώπους του με πραγματικές πράξεις και πάντα το κεφάλι κάτω όπως μου έμαθε να πορεύομαι η οικογένεια μου.

Παρ’ όλα αυτά  στην συγκεκριμένη περίπτωση ήθελα να περάσω και ένα μήνυμα, μέσα από αυτήν την ευκαιρία της συνέντευξης που μου δίνεται, το οποίο θα θυμίζει τους νέους της εποχής μας πως για να πετύχει και να αναπτυχθεί μια ομάδα με απόλυτη επιτυχία και σύμπνοια, χρειάζεται να παραμερίσουμε τον εγωισμό μας, να ανοίξουμε το μυαλό και τα αυτιά μας, να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι διπλανοί μας, να υποχωρήσουμε και να συνεργαστούμε όπου αρμόζει για να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα και ίσως το σημαντικότερο να έχουμε απόλυτο σεβασμό για τους γύρω μας.

Ο νέος τρόπος ηγεσίας μιας ομάδας ή επιχείρησης απαιτεί χαρακτηριστικά που θα φέρνουν τον ηγέτη μπροστά και ενώπιον της ομάδας και όχι πια πίσω από αυτή.

 

1.   3. Τι θα μπορούσες να πεις ότι κέρδισες μέσα από αυτήν την διαδικασία;

 

Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση θα έλεγα και ίσως και αυτό είναι που μένει κακά τα ψέματα… Πέρα από τις βεβαιώσεις και τα βραβεία που είναι αλήθεια σημαντικά για τις μελλοντικές μου επιδιώξεις, αυτό που θα έλεγα οτι μένει και είναι αναντικατάστατο για εμένα είναι η αλληλεπίδραση που είχα με νέους από κάθε άκρη της γης.

Οι συζητήσεις που είχαμε οι οποίες με έκαναν να αλλάξω απόψεις και σκέψεις για πολλά πράγματα που είχα στο μυαλό μου αλλά και να πασχίσω να βρω τρόπους και ελιγμούς για να πείσω ξένους ανθρώπους σε άλλη γλώσσα από την δικιά μου. Επίσης, καθίσαμε και βγάλαμε αποτελέσματα και ψηφίσματα και προτάσεις πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε πολλές φορές να επεξεργαστούμε άλλες απόψεις σε θέματα που δεν είχαμε ποτέ σκεφτεί και αυτό μας βοήθησε να αποκτήσουμε συνείδηση και γνώση για το πως σκέφτονται και λειτουργούν νέοι από άλλες χώρες.

Μας έμειναν λοιπόν οι εμπειρίες με τις οποίες ανοίξαμε το μυαλό μας και την καρδιά μας και τις ζήσαμε στον απόλυτο βαθμό. Κερδίσαμε πιο πολλά από όσα θα μπορούσα να περιγράψω οπότε ναι, ο κόπος και η υπομονή άξιζε και με το παραπάνω. Επιπλέον, έχω και  γνωστούς σε όλα τα μέρη του κόσμου τώρα οπότε μακάρι να ταξιδέψω παντού για να τους βρω και να τα πούμε ξανά!

 

4. Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Ποια θα είναι η συνέχεια;

Σχέδια για το μέλλον θα έλεγα υπάρχουν και ευτυχώς για μένα, σε αυτόν τον τομέα είναι θετικά! Καταρχάς, αναφέρθηκα προηγουμένως πως αυτό το συνέδριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο κόσμο αυτό συνεπάγεται ότι έχει και οργανωτές άλλων συνεδρίων οι οποίοι συμμετέχουν για να βελτιώσουν τα δικά τους συνέδρια στις δικές τους χώρες. Έτσι λοιπόν, μετά το πέρας του συνεδρίου δέχτηκα δύο ευχάριστα μηνύματα - προσκλήσεις τα οποία το ένα προερχόταν από τους διοργανωτές του ίδιου  συνεδρίου και το άλλο από τους διοργανωτές του συνεδρίου της Σκωτίας.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου της Σκωτίας μου έστειλαν πρόσκληση για να συμμετάσχω στο δικό τους πρόγραμμα ως συνδιοργανωτής και να τους βοηθήσω να ενισχύσουν τη διαδικασία του συνεδρίου τους πρώτα ηλεκτρονικά και μετά δια ζώσης. Από την άλλη οι οργανωτές του συνεδρίου που διακρίθηκα μου δίνουν υποτροφία να συμμετάσχω αφού πήρα το βραβείο του καλύτερου διπλωμάτη στο μεγαλύτερο συνέδριο του κόσμου στα κεντρικά των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλα να συμμετάσχω ως μέλος προεδρείου άρα ως οργανωτής μιας εκ των επιτροπών. Αφού πέρασα μια ακόμα συνέντευξη και έχοντας υπόψη την καλή μου πορεία στο προηγούμενό τους συνέδριο μου έδωσαν την υποτροφία και σύμφωνα με αυτά που είπαμε το μέλλον μου ως προς τον μεγαλύτερο οργανισμό του κόσμου μάλλον είναι φωτεινό έτσι όπως φαίνεται καθώς με έχουν βάλει στην βασική τους ομάδα που θα τρέχει τα συνέδρια μαζί τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Γενικότερα, θα έλεγα είμαι τρομερά χαρούμενος αφού οι κόποι και η υπομονή μου ανταμείβονται  και  ένα βήμα τη φορά για εμένα είναι και μια επιτυχία! Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως έχω μεγάλα σχέδια για το μέλλον και η όρεξη μου είναι απίστευτα μεγάλη για δημιουργία και συμμετοχές! Εξάλλου, όσο πιο πολλές εμπειρίες και συμμετοχές για μένα είναι ότι το καλύτερο καθώς πάντα στόχευα το φεγγάρι και κάθε φορά αυτή η επιμονή μου και τα ρίσκα που έπαιρνα μου απέφεραν προσωπικό και μερικές φορές και επαγγελματικό κέρδος στο μέλλον! Οπότε, είναι μόνο η αρχή θα έλεγα και ελπίζω σε πολλά παραπάνω!

.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!