"Μια χαμένη ευκαιρία για το Ωραιόκαστρο" του Θεόδωρου Α. Κουτρούκη



Θεόδωρος Α.Κουτρούκης* 

Μια χαμένη ευκαιρία για το Ωραιόκαστρο

 

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν 4 χρόνια έγραφα με αφορμή την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος ότι «ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα πρέπει άμεσα(…) να διεκδικήσει την  χωροθέτηση ορισμένων πανεπιστημιακών λειτουργιών εντός των ορίων του. Μια σοβαρή, συστηματική και άρτια οργανωμένη παρέμβαση του δήμου σε αυτό το πεδίο(…) θα θεμελιώσει τις βάσεις για μια δυναμική επένδυση τα επόμενα χρόνια, που θα ενισχύσει τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών όπως και την αγορά κατοικίας, θα αναβαθμίσει το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα επιταχύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές ης περιοχής»Και κατέληγα ότι «η ευκαιρία που παρουσιάζεται για το Ωραιόκαστρο είναι μοναδική και ίσως δεν εμφανιστεί ξανά για πολλές δεκαετίες». 

Το 2019 το νεοσύστατο ΑΕΙ εμπλουτιζόταν με νέα τμήματα και η ανάγκη του για υποδομές ήταν μεγάλη. Αν, τότε, ενεργοποιούνταν οι διοικούντες του Δήμου Ωραιοκάστρου και έβρισκαν έναν χώρο στέγασης, η πιθανότητα να φιλοξενηθεί ένα τουλάχιστον τμήμα ήταν σημαντική (θα μπορούσε π.χ. να χρησιμοποιηθεί ένα κτίριο του ΟΑΕΔ, καθώς ακριβώς το ίδιο έγινε στον ΟΑΕΔ του  Κιλκίς όπου με παρέμβαση του τότε Δημάρχου στεγάστηκε για αρκετά χρόνια το Τμήμα Σχεδιασμού & Παραγωγής Ενδυμάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μέχρι να κατασκευαστεί δικό του κτίριο από το Πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων). Δυστυχώς, η τότε δημοτική αρχη του Ωραιοκάστρου σιώπησε και αδράνησε με συνέπεια σήμερα να υπάρχουν πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης στους δήμους Δέλτα, Θέρμης, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς αλλά όχι στο δήμο Ωραιοκάστρου.

Γιατι τα θύμισα όλα αυτά;

Γιατι η ειδησεογραφία μας ενημέρωσε ότι στοχεύοντας στην ίδρυση ενός Τμήματος Ψυχολογίας του ΔΠΘ στο Διδυμότειχο αλλα και στα παρελκόμενα οφέλη, ο Δήμος της πόλης αποφάσισε να εκκενώσει το Δημαρχείο (sic) και να παραχωρήσει ολόκληρο το κτίριο για τις ανάγκες του νεοσύστατου Τμήματος. Η βαρυσήμαντη και συγκινητική αυτή χειρονομία του Δήμου Διδυμοτείχου δείχνει τι μπορει να πετύχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν διαθέτει όραμα, μέθοδο και εργατικότητα. 

Όσο για την ευκαιρία του Ωραιοκάστρου το 2019…Καληνυχτα σας!    

 

*Αναπλ. Καθηγητής ΔΠΘ  


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!