Αποκριά και Κούλουμα στους δήμους της Θεσσαλονίκης. Δείτε που και πως μπορείτε να διασκεδάσετε


Για το τριήμερο της Αποκριάς οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και οι περιφερειακοί δήμοι έχουν ετοιμάσει εκδηλώσεις. 

Δείτε παρακάτω τις εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο κάθε δήμος:


Δήμος Λαγκαδά


Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων φέτος στον Δήμο Λαγκαδά, συνδυάζοντας την παράδοση με το κέφι και την χαρά που δίνει αυτή η εποχή του χρόνου στα μικρά παιδιά.

Σοχός, Ασκός, Άσσηρος, αλλά και η πόλη του Λαγκαδά πρωταγωνιστούν σε ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι που προσφέρει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς σε κατοίκους και επισκέπτες.

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

 


Δήμος Θέρμης

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στο δήμο Θέρμης

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με πολλά παραδοσιακά έθιμα μουσική και χορό που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές κοινότητες του δήμου Θέρμης. Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στο πανέμορφο Φράγμα Θέρμης, όπου θα γίνει το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού, ενώ θα υπάρχουν και πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Τρίλοφο, τα Βασιλικά, τον Άγιο Αντώνιο, την Περιστερά, τη Σουρωτή και το Κάτω Σχολάρι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων του τριημέρου 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου στο δήμο Θέρμης μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ



Δήμος Ωραιοκάστρου 


Δ. Ωραιοκάστρου: Με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα θα εορταστεί η Καθαρά Δευτέρα

Με σαρακοστιανό τραπέζι θα γιορταστούν τα «Κούλουμα» την Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Ειδικότερα, στις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες παραδοσιακά εδέσματα, φασολάδα και λαγάνα. Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Ωραιόκαστρο: Αλώνια, Νεοχωρούδα: Γήπεδο Νεοχωρούδας, Πεντάλοφος: Αυλή Δημοτικού Σχολείου, Ν. Φιλαδέλφεια: Πλατεία, Μεσαίο: Πνευματικό Κέντρο,Πετρωτό: Πλατεία, Μονόλοφος: Πολιτιστικό Κέντρο, Μελισσοχώρι: Δημοτικό Σχολείο, Λητή: Ανεμόμυλοι, Δρυμός: Τσούκες


Δήμος Κορδελιού Ευόσμου


Τρεις Εκδηλώσεις για τα Κούλουμα στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Η Πλατεία Ελευθερίας, το Πάρκο Ελπίδος και το Πάρκο Προσκόπων

επίκεντρο του παραδοσιακού εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας


            Με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο χορούς, μουσικές, άφθονο κρασί και τα πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου γιορτάζει τα Κούλουμα, προσκαλώντας τους δημότες να δώσουν το "παρών" στις τρεις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού για την Καθαρά Δευτέρα και στις δύο δημοτικές ενότητες του Δήμου.

            Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική από το μουσικό σχήμα "Σαλονικιώτικο Τακίμι", πολύ χορό και τραγούδι καθώς και δωρεάν διάθεση στο κοινό νηστίσιμων εδεσμάτων, λαγάνας και φασολάδας.

            Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου τα κούλουμα θα εορταστούν σε δύο σημεία. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ελπίδος, όπου οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις σαρακοστιανές γεύσεις που θα προσφέρονται και να γλεντήσουν υπό τους ήχους των "Χάλκινων της Γουμένισσας". Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Προσκόπων, με το σαρακοστιανό τραπέζι να περιλαμβάνει τα καθιερωμένα εδέσματα της ημέρας με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

            Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν η Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου καθώς και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι.

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων: 11.00πμ

Στους χώρους όλων των εκδηλώσεων - πέραν των νηστίσιμων εδεσμάτων - θα διανέμεται δωρεάν κρασί.



Δήμος Παύλου Μελά

Γιορτάζουμε τις Απόκριες την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο Τρίγωνο Πολίχνης και την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου με τις εκδηλώσεις που προετοίμασε το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ                       

  • Κυριακή 26.2 Τρίγωνο Πολίχνης (Αγνώστου Στρατιώτη και Ελπίδος), ώρα 11:00 π.μ.

Αποκριάτικο πάρτι με τους “ΧΑΛΚΙΝΟmania” και πολύχρωμο σερπαντινοπόλεμο

  • Καθαρά Δευτέρα 27.2, στρατόπεδο Καρατάσιου, ώρα 11:00 π.μ.

Κούλουμα: παραδοσιακό γλέντι  με τους “ΧΑΛΚΙΝΟmania”,  πέταγμα χαρταετού και δραστηριότητες για τα παιδιά με τους “λαλαland”

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με την υποστήριξη των Δημοτικών Κοινοτήτων


Δήμος Νεάπολης Συκεών

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

Με πατροπαράδοτο φαγητό και γλέντια και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες θα τιμηθεί η αρχή της Σαρακοστής


Με παραδοσιακή μουσική, χορό, πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί να περιμένουν μικρούς και μεγάλους να πετάξουν χαρταετούς και να διασκεδάσουν παρέα, κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα ο κύκλος των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Το ραντεβού έχει δοθεί, από τις 11 το πρωί, και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, στις Συκιές στη Δενδροφυτεία, στη Νεάπολη στο Πάρκο Ρουμανικών, στον Άγιο Παύλο στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (γήπεδο ποδοσφαίρου) και στα Πεύκα στον αύλειο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου, για να απολαύσουμε το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Κεχαγιά, το μουσικό σχήμα του Νίκου Ταλέα, τους ADAMAMAN και το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης», αντίστοιχα.


«Μετά από τρία χρόνια περιορισμών, κόντρα στους δύσκολους καιρούς, ξαναβρισκόμαστε και γλεντάμε όλοι μαζί, τιμούμε την παράδοσή μας και προσπαθούμε να διατηρούμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας, να είμαστε πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους συνδημότες μας και για όσους μας έχουν ανάγκη» σημειώνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να υποδεχθούν παρέα τη Σαρακοστή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:


ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2023


Με παραδοσιακό γλέντι και τα πατροπαράδοτα νηστίσιμα από τις 11 το πρωί.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Παύλου (γήπεδο ποδοσφαίρου)

Με τους ADAMAMAN


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Πάρκο Ρουμανικών

Με το μουσικό σχήμα του Νίκου Ταλέα


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΥΚΩΝ

Αύλειος χώρος Κλειστού Γυμναστηρίου Πεύκων

σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό–Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων

Με το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης»


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΕΩΝ

Δενδροφυτεία Συκεών

Με το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Κεχαγιά



Δήμος Καλαμαριάς

Με μουσική, χορό, κρασί και παραδοσιακά εδέσματα θα γιορτάσει τα κούλουμα ο Δήμος Καλαμαριάς. 

Από τις 11 το πρωί στις Καπναποθήκες, αλλά και στην πλαζ Αρετσούς θα στηθεί γλέντι, όπου θα μοιραστούν 3000 μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί, ενώ θα δοθούν και 300 χαρταετοί, προκειμένου να χαρούν τα παιδιά.
«Τιμούμε τα έθιμα της πατρίδας μας και της Ορθοδοξίας. Την Καθαρά Δευτέρα, προσφέρουμε στον κόσμο χαρά και διέξοδο, οργανώνοντας δύο εκδηλώσεις, σε όμορφα σημεία της Καλαμαριάς μας. Ας ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα και να γίνουμε μικροί-μεγάλοι μία παρέα» δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, καλώντας τους πολίτες που θα μείνουν στην πόλη να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων.


Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη

Γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα σε όλες τις δημοτικές ενότητες – «Ο δήμος ψηλά!»

Ραντεβού με τους δημότες του δήμου, αλλά και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν «εκτός των τειχών» την Καθαρά Δευτέρα και να συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό αλλά και ποιοτικό γλέντι, δίνει φέτος ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2023», με τίτλο «Ο δήμος ψηλά!»

Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας γίνονται φέτος ύστερα από τρίτα χρόνια πανδημίας και θα πραγματοποιηθούν και στις 6 ενότητες του δήμου. Με καλεσμένους μικρούς και μεγάλους. Ξανασμίγουμε, λοιπόν.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 11 το πρωί σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Στον Χορτιάτη στο γυμνάσιο, στο Φίλυρο στην κεντρική πλατεία, στο Πανόραμα στο πάρκο Γαλανού, στην Πυλαία στο Ελαιόρεμα, στην Εξοχή στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο Ασβεστοχώρι στον προαύλιο χώρο των δημοτικών σχολείων. Με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων και των τοπικών φορέων της περιοχής, με φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακό χαλβά και κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετούς για μικρούς και μεγάλους!

«Γιορτάζουμε ξανά το καρναβάλι και υποδεχόμαστε όλους τους συμπολίτες μας. Διατηρούμε την παράδοση, την οποία τιμούμε πάντοτε, παραμένουμε αισιόδοξοι για καλύτερες ημέρες. Στηρίζουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Και ξανασυναντιόμαστε», σημειώνει σε μήνυμα του ο δήμαρχος Πυλαίας–Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.


Δήμος Θεσσαλονίκης

Εκδηλώσεις στις δημοτικές κοινότητες για την Καθαρά Δευτέρα

Ανοιχτές εκδηλώσεις για όλους τους δημότες θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στις Γ’, Δ΄, Ε’ Κοινότητες και τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας. Στις εκδηλώσεις θα διανεμηθούν τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας, λαγάνες, χαλβάς, ελιές, φασόλια φούρνου, τουρσί, ταραμάς και κρασί ενώ τον ρυθμό της ημέρα θα δίνουν  μουσικά σχήματα παραδοσιακής μουσικής.

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

• Γ΄ Δημοτική Κοινότητα: Δάσος του Σέιχ Σου, Πλ. Τσιάτρα,  11.00 -15.00.

• Δ΄ Δημοτική Κοινότητα: Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57, 11.00 -15.00.

• Ε΄ Δημοτική Κοινότητα: Πάρκο Νέας Ελβετίας, 11.00-16.00.

• Ενότητα Τριανδρίας: Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας, Χαρ. Τρικούπη και Τζουμαγιάς, 10.30-13.30.


Δήμος Θερμαικού

Μετά από τρία χρόνια απουσίας επιστρέφει το νυχτερινό καρναβάλι της Επανομής και διεκδικεί τα σκήπτρα του κεφιού και του πολιτισμού με παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών με κύριο διοργανωτή τον Εμπορικό Σύλλογο της Επανομής.

Μικροί και μεγάλοι από όλο το νομό Θεσσαλονίκης, αναμένεται να κατακλύσουν φέτος το νέο πάρκο της Επανομής το βράδυ της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου στις 19:00 για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε μια παράδοση που κρατάει δεκαετίες, την παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου και των αρμάτων του.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά στην ιστορία του καρναβαλιού θα συμμετέχουν και ομάδες πεζοπόρων καρναβαλιστών από συλλόγους των σχολείων της περιοχής.


Δήμος Χαλκηδόνας

Κούλουμα διοργανώνει ο Δήμος Χαλκηδόνας τη Δευτέρα 27/2 (Καθαρά Δευτέρα) στην πλατεία της πόλης.
Κυρίαρχο θέμα μάλιστα το «αφιέρωμα στους αποκριάτικους χορούς».
Προβλέπεται και παραδοσιακό γλέντι, ενώ θα προσφέρεται δωρεάν φασολάδα, σαρακοστιανά και κρασί.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!