"Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη" του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη την Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου στις 22:30 μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3

 


Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου

στις 22:30

"Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη"

του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη

μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3

 

 

Μία παραγωγή του Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Επταπυργίου το 2022 θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι θεατές μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3 τις ημέρες του Πάσχα.

 

 

 

Το Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη είναι ένα νέο συμφωνικό έργο, ανάθεσης του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Γεώργιο Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Βασίζεται αφενός σε αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και αφετέρου σε ρυθμούς και μελωδίες της μικρασιατικής Ελληνικής παράδοσης. Ακολουθεί την μορφή του παραδοσιακού θρησκευτικού Ρέκβιεμ, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα ορατόριο μνήμης το οποίο, περνώντας μέσα από την πικρή γεύση της απώλειας, της νοσταλγίας και την επίγνωσης, αφήνει το δρόμο ανοιχτό στην ελπίδα για ένα φωτεινό μέλλον.

 

 

«Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας πάνω στα σαπισμένα θαλάσσια ξύλα από λιμάνι σε λιμάνι;

Μετακινώντας τσακισμένες πέτρες, ανασαίνοντας τη δροσιά του πεύκου πιο δύσκολα κάθε μέρα, μέσα με μια πατρίδα που δεν είναι πια δική μας ούτε δική σας.

 

 

Ο λόγος του Σεφέρη είναι ο βασικός άξονας αυτού του ανολοκλήρωτου ταξιδιού, της αέναης περιπλάνησης και της αθεράπευτης νοσταλγίας για κάποια χαμένη πατρίδα, που φτάνει ως τις μέρες μας, με καινούριους αγώνες και καινούριες θυσίες. Οι μουσικές αναφορές του έργου ανατρέχουν σε μοτίβα του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα θα χρησιμοποιεί ένα πρωτότυπο, σύγχρονο μουσικό ιδίωμα.

Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και της Εταιρείας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών.

 

 

Συνθέτης Γ.Ε.Λαζαρίδης

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μουσική Διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου

Πιάνο Γ.Ε.Λαζαρίδης

Ηλεκτρική κιθάρα Βαγγέλης Τσοτρίδης

Σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη

Μέτζο Μαίρη-Έλεν Νέζη

Τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος

Μπάσος Κώστας Κατσάρας

Αφηγήτρια Έφη Σταμούλη

 

Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!