Δώρα Αυγέρη: Σε καθημερινό κίνδυνο οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού.

 


«Σε καθημερινό κίνδυνο οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού.

Ζητείται άμεση λύση στην ασφαλή πρόσβαση και μεταφορά τους στο σχολείο.»
 
Κοινοβουλευτική ερώτηση έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της  Δώρας Αυγέρη
 

Η εκπαιδευτική κοινότητα στο 1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις, προκειμένου να δοθεί λύση στο μείζον ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών από και προς το σχολείο. Το εν λόγω σχολείο βρίσκεται έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα, ακριβώς δίπλα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, η καθημερινή διέλευση του οποίου συνιστά μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διαδικασία για τους μαθητές. Τα παιδιά προέρχονται από περιοχές που βρίσκονται αρκετά μακρύτερα από το σχολείο τους και ως εκ τούτου χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον τη δημόσια αστική συγκοινωνία.
 
Το επικίνδυνο της υπόθεσης προκύπτει τόσο από την έλλειψη πεζοδρομίων, διαβάσεων και φωτεινών σηματοδοτών στο μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, όσο κι από το γεγονός ότι στο ίδιο σημείο τα διερχόμενα οχήματα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, οι οποίες ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο των 90 χλμ.
 
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε περίπτωση που οι μαθητές σχολούν νωρίτερα ή αργότερα από το προγραμματισμένο επτάωρο, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν το λεωφορείο της γραμμής και να συνωστίζονται κατά εκατοντάδες στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, εξαιτίας της ανυπαρξίας πεζοδρομίου στην στάση απέναντι από το σχολείο. Σημειωτέον ότι η στάση -που εξυπηρετεί τους μαθητές κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο- χωρίζεται από τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με σιδερένια μπάρα, η οποία δυσκολεύει τους μαθητές να προσεγγίσουν το σχολείο κατά την κάθοδό τους από το λεωφορείο. Μεταξύ άλλων προβλημάτων καταγράφεται η αδυναμία του ΟΑΣΘ να εξυπηρετήσει τους μαθητές κατά τις πρωινές ώρες, λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μόνιμη καθυστέρηση προσέλευσής τους στο σχολείο.
 
Οι απαράδεκτες ελλείψεις στις υποδομές του δρόμου, αλλά και η απρονοησία των υπευθύνων αναγκάζει τους μαθητές να διασχίζουν τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, έχοντας ελάχιστη ορατότητα και να κινούνται πεζοί πάνω στον δρόμο για να προσεγγίσουν τις στάσεις. Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο την περίοδο του χειμώνα λόγω των βροχοπτώσεων/χιονοπτώσεων και κυρίως της ομίχλης. Οι καταγγελίες για ατυχήματα είναι πολλές, ενώ κανείς δεν έχει ξεχάσει το δυστύχημα του 2010 όταν μαθήτρια του σχολείου έχασε τη ζωή της έξω από το σχολικό συγκρότημα. Έκτοτε, ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση της κατάστασης. Οι μαθητές, οι καθηγητές και όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου εξακολουθούν να ρισκάρουν καθημερινά και διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.
 
Το ζήτημα φέρνουν στη Βουλή έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α’ και Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών να λάβουν άμεσα μέτρα για την άρση των κινδύνων που καθημερινά διατρέχουν κατά τις μετακινήσεις τους οι 285 μαθητές του του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού. Επιπλέον, ζητούν απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν διατίθενται από την Περιφέρεια ειδικά λεωφορεία για την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!