Αρχίζει σήμερα η πρώτη φάση της παρέμβασης για την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή

 


ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρχίζει σήμερα η πρώτη φάση της παρέμβασης για την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή

Αρχίζει σήμερα (26/04) η πρώτη φάση της παρέμβασης την οποία έχει σχεδιάσει η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή. Οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου σε αυτόν τον κεντρικό άξονα της πόλης αναμένεται να αποτελέσουν ανάσα για τον εμπορικό κόσμο και για τις χιλιάδες των πολιτών που επισκέπτονται σε καθημερινή βάση την περιοχή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, η πρώτη φάση της παρέμβασης αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την οδό Αγγελάκη μέχρι την Παύλου Μελά με τη φύτευση συνολικά 35 νέων δέντρων. Τα νέα δέντρα που θα φυτευτούν στην οδό Τσιμισκή είναι ηλικίας 10-11 ετών και ύψους περίπου επτά μέτρων. Ειδικότερα, στο τμήμα αυτό προβλέπεται να αντικατασταθούν 24 φτελιές, που έχουν προσβληθεί από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς» και έχουν καταστεί επικίνδυνες, με νέες υγιείς κελτίδες. Ακόμη έντεκα κελτίδες στο κομμάτι αυτό πρόκειται να τοποθετηθούν σε κενές δενδροδόχους μετά από τη διαδικασία απομάκρυνσης των πρέμνων. 

Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση, που αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την Παύλου Μελά μέχρι και το ύψος της Κατούνη. Σε αυτό το δεύτερο κομμάτι θα γίνει η αντικατάσταση 91 δένδρων και η φύτευση επιπλέον 37 σε κενές δενδροδόχους.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, η αντικατάσταση των άρρωστων φτελιών επελέγη να γίνει με κελτίδες, καθώς πρόκειται για ένα είδος που δεν προσβάλλεται από το σκαθάρι της Galerucella luteola, έχει παρόμοια κώμη με αυτή της φτελιάς, έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα μέσα στην πόλη και συναντάται ήδη στις δενδροστοιχίες της Εγνατίας.

Στόχος των υπηρεσιών πρασίνου είναι η δενδροστοιχία της οδού Τσιμισκή να αντικατασταθεί με δέντρα του είδους κελτίδα σταδιακά, σε διάρκεια πέντε ετών. Ήδη στην Τσιμισκή έχουν φυτευτεί 81 κελτίδες στη θέση άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών.

Η αντικατάσταση των φτελιών της Τσιμισκή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της εντομολογικής ασθένειας που έχει προσβάλει το σύνολο των δένδρων του συγκεκριμένου είδους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ειδικότερα, τα δέντρα της Τσιμισκή προσβλήθηκαν από το φυλλοφάγο έντομο Galerucella luteola, οι προνύμφες του οποίου αποσκελετώνουν τα φύλλα, με αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των δένδρων. Το σκαθάρι ξηραίνει το δένδρο, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό του και καθιστώντας το επικίνδυνο.

Παρά τις προσπάθειες των δημοτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και την πραγματοποίηση αλλεπάλληλων ψεκασμών με βιολογικά σκευάσματα τα προηγούμενα χρόνια, δεν κατέστη εφικτή η καταπολέμηση της εντομολογικής ασθένειας, παρά μόνο η επιβράδυνση του προβλήματος. Η αντικατάσταση των άρρωστων δέντρων είναι η λύση στην οποία κατέληξε το επιστημονικό προσωπικό με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.

Ανάσα για τον εμπορικό κόσμο
Την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή έχει χαιρετίσει με σχετική ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι ο εμπορικός κόσμος αποζητούσε εδώ και χρόνια οριστική λύση στο πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει ο Εμπορικός Σύλλογος «τα συγκεκριμένα δέντρα τα κατέκλυζε ένας μεγάλος αριθμός εντόμων -το λεγόμενο ‘σκαθάρι της φτελιάς’- τα οποία γέμιζαν τα πεζοδρόμια και εισέρχονταν ακόμη και μέσα στα καταστήματα, αφήνοντας μια κολλώδη ουσία, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται εμπορεύματα αλλά και να απειλείται η υγεία των πολιτών».

Η αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή προχωρά με δωρεά του Ομίλου Regency, ως μέρος της μακροχρόνιας συνεισφοράς του σε επίπεδο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ιδίως στους τομείς του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!