Δήμος Παύλου Μελά: Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με πράξεις: Ενίσχυση των Δομών Υγείας με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό

 


Ο Δήμος Παύλου Μελά κάνει πράξη το σύνθημα και την προσδοκία των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά: «Υγεία για όλους» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ενημερώνει τους πολίτες ότι ενισχύθηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, μηχανήματα φυσικοθεραπείας και συστήματα ιατρικής πληροφορικής, συνολικής αξίας 221.978,50 €, μέσω του προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την τοπική αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», άξονα προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», έργο «Ψηφιακή ολοκλήρωση και επέκταση των δράσεων δομών υγείας», υποέργο «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Πρόληψης και Αποθεραπείας του Πληθυσμού από την πανδημία».

 

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας, διευρύνουν την ιατροκοινωνική φροντίδα που παρέχεται στο πλαίσιο λειτουργίας των δομών υγείας: Κοινωνικού Ιατρείου, Κοινωνικού Φαρμακείου, προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, Ιατρείων των ΚΑΠΗ, φυσικοθεραπευτηρίων, Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας, ΚΕΠ Υγείας.

 


Να σημειωθεί ότι το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι «75 χρόνια βελτίωσης της δημόσιας υγείας», καθώς στις 7 Απριλίου 2023 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

 

Ο πολύτιμος εξοπλισμός  αφορά στις ακόλουθες ομάδες προμηθειών και είδη ανά ομάδα:

Α. Είδη φυσικοθεραπείας για το Κοινωνικό Ιατρείο και τα Φυσικοθεραπευτήρια των ΚΑΠΗ για κατ΄οίκον θεραπείες, δαπάνης 66.721,68 €

Περιλαμβάνει: Φορητή συσκευή TECAR, Συνδυαστική Συσκευή Ηλεκτροθεραπεία - Υπέρηχος, ιονιστή, κυκλοφορητή άκρων, πεταλιέρα ενεργητικής -  παθητικής άσκησης, φορητό κρεβάτι μασάζ, φορητή καρέκλα μασάζ, επιτραπέζια βάση στήριξης μασάζ, φορητό ηλεκτροδιεγερτή, συσκευή ηλεκτρομάλαξης, φορητή λάμπα υπέρυθρων, εξασκητή πνευμόνων, λάστιχα ενδυνάμωσης, μπάλες ασκήσεων,  πλατφόρμα ισορροπίας, δίσκο ισορροπίας, βαράκια χεριών - ποδιών, όργανα ενδυνάμωσης καρπού, δυναμικό δίχτυ ασκήσεων κ.α.

 

Β. Ιατρικός εξοπλισμός για το Κοινωνικό Ιατρείο, τα Ιατρεία των ΚΑΠΗ και το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δαπάνης 151.016,02€

Περιλαμβάνει: Φορητό σύστημα Υπερηχοτομογραφίας, Κεφαλή Linear Array ευρέως φάσματος, Καρδιογράφο Τρικάναλο 300 G, Συσκευή διάγνωσης Οστεοπόρωσης, Τραπεζίδιο Τροχήλατο Νοσηλείας, Μετρητή Πήξης Αίματος, Μετρητή Αιμοσφαιρίνης[1]Αιματοκρίτη, Holter Πίεσης, SpO2 και Monitor Ασθενή Contec, Holter Ρυθμού 12 απαγωγών, Νεφελοποιητή, Ψηφιακό Πιεσόμετρο Μπράτσου, Επιδαπέδιο Ψηφιακό Ζυγό, Οξύμετρο Δακτύλου, Μεγεθυντικό Φακό Led, Φορητή Συσκευή Απολύμανσης[1]Αποστείρωσης κ.α.

 

Γ. Εξοπλισμός Πληροφορικής, δαπάνης 4.240,80€

Περιλαμβάνει: Tablets που θα ενισχύσουν τις τηλεσυνεδρίες για τηλεφυσικοθεραπεία και τηλεαποκατάσταση, παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής, παρακολούθηση ασκήσεων  σε ασθενείς μέσα από διάφορες εφαρμογές, διεκπεραίωση επιδομάτων, ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών ηλικιωμένων, κ.α.

 

Υψηλή προτεραιότητα δίνεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως:

Άνεργοι // άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας // φτωχά νοικοκυριά με παιδιά, με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές ή πολυμελείς οικογένειες, που πλήττονται περισσότερο από συνθήκες αποστέρησης και καταστάσεις αποκλεισμού // άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού εξαιτίας σωρευτικών παραγόντων (αναπηρία, πρόβλημα υγείας, εξαρτήσεις, αδυναμία εξόφλησης οφειλών, διαβίωση σε περιοχές με προβλήματα χωροκοινωνικού αποκλεισμού, κ.α.) // νέοι ανασφάλιστοι ασθενείς με κινητικά προβλήματα μετατραυματικής και νευρολογικής φύσεως, ρευματολογικής φύσεως, μυοσκελετικά, καρδιοαναπνευστικά // εξερχόμενοι ασθενείς των ΜΕΘ με sars cov2 λοίμωξη, αλλά και άλλες καταστάσεις // ηλικιωμένοι, με όλα τα συνοδά προβλήματα υγείας.

 

Δεμουρτζίδης - Αμανατίδου: Ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και αποθεραπείας ασθενών

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών θεμάτων Χαρά Αμανατίδου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την προμήθεια του εξοπλισμού μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», που θα ενισχύσει τον αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία για πλήρη κάλυψη υγείας σε όλους.

Στόχος της συγκεκριμένης προμήθειας είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρόληψης και αποθεραπείας ασθενών μέσω της διάθεσης ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φυσιοθεραπείας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ειδικά ηλικιωμένους και άτομα που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, τόσο με αφορμή την COVID-19, αλλά και για την αντιμετώπιση κάθε μελλοντικής πανδημίας. Η ενίσχυση των υφιστάμενων δομών του Δήμου με εξοπλισμό, ιδιαίτερα φορητό, θα συμβάλλει αφενός στην αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών και φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών (κατ’ οίκον ή απομακρυσμένες υπηρεσίες), αφετέρου δε στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως μιας συνεχούς και ολοκληρωμένης διαδικασίας πρόληψης, προαγωγής της υγείας και αποκατάστασης σε περιπτώσεις υγειονομικών απειλών.

 

 

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.

7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την υγεία.

371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.

97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.

1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.

80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.

Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.

40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).

800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

 

Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία της covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών -  μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!