Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Θρησκευτική Παράσταση "ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ" και Έκθεση Αγιογραφίας

 


Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας Δια Βίου Μάθησης, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευόσμου, παρουσιάζουν αύριο Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στις 19.00 στο Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» (Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, οδός Ε. Παρατσίκογλου 1 Ελευθέριο-Κορδελιό, είσοδος από οδό Μοναστηρίου), την εμπνευσμένη από τα Θεία Πάθη του Θεανθρώπου θρησκευτική παράσταση, βασισμένη στη Λογοτεχνική απόδοση του Συναξαρίου των Αγίων και Μεγάλων Ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος, του εκπαιδευτικού και πρώην Αντιδημάρχου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης κ. Σωτήρη Νικολαΐδη, πλαισιωμένη από κατανυκτικούς ύμνους των Μεγάλων Ωρών.

            Θα προηγηθούν τα Εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Αγιογραφίας του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ εμπνευσμένη από τα «Θεία Πάθη».

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ο συγγραφέας κ. Σωτήρης Νικολαΐδης, επιχειρεί να προσεγγίσει τα Θεία Πάθη με αφηγηματική και ευλαβική ενατένιση προς τον Νυμφίον της Εκκλησίας μας, χρησιμοποιώντας άλλοτε την έμμετρη και άλλοτε την πεζή μορφή του λόγου, πάντα όμως με συναισθηματική λυρική διάθεση, μεταφέροντας μας την προσωπική του έκδηλη και έντονη συγκίνηση στοχεύοντας μέσα από ένα θρησκευτικό οδοιπορικό γεμάτο με πολύ ενδιαφέρουσες ελεγειακές , δραματικές και διδακτικές λογοτεχνικές εναλλαγές, να μας θυμίζει τις αιώνιες διδαχές και νουθεσίες της Ορθοδοξίας μας, προερχόμενες εις ανάμνηση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος από τα Ιερά, τα Φρικτά, τα Σεπτά Πάθη του Ιησού Χριστού.

 

Απαγγελία Κειμένων

Κυριακή των Βαΐων : Αφροδίτη Διαμαντοπούλου

Μεγάλη Δευτέρα : Γενοβέφα Παπαδοπούλου Πρεσβυτέρα

Μεγάλη Τρίτη: Νίκη Στρατηλάτη

Μεγάλη Τετάρτη: Ευτέρπη Θωμαϊδου

Μεγάλη Πέμπτη: Ελένη Χατζηκυριακίδου

Μεγάλη Παρασκευή: Ευστρατία Τσαπανίδου

Μεγάλο Σάββατο & Κυριακή του Πάσχα: Θένα Νοταρίδου

 

Συμμετέχει η Βυζαντινή & Παραδοσιακή Χορωδία Γυναικών του Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων «Υμνωδία», η οποία υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Χοράρχη Ιωάννη Τσάμη, θα αποδώσει ανά Ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος, τους κάτωθι ύμνους- τροπάρια και εγκώμια και ψαλμούς, αρχής γενομένης από την Κυριακή των Βαΐων οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, και κλείνει με το Μεγάλο Σάββατο με το χαρμόσυνο «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»!

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ

Αλληλούια - Ιδού ο Νυμφίος έρχεται

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ερχόμενος ο Κύριος προς το Εκούσιον Πάθος

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Κανόνες : Τω την άβατον - Έφριξε παίδων ευαγών - Τω δόγματι τω τυρρανικώ - Της πίστεως - Ψυχαίς καθαραίς

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Το νυμφώνα σου βλέπω

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Εγκώμια 3 στάσεις

ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

Χριστός Ανέστη μάτια μου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ & ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη σχολή Καλών τεχνών, του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με κατεύθυνση τη ζωγραφική, όπου αποφοίτησε με άριστα. Το 2013 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με θέμα «Ο ρόλος του Φωτός στη ζωγραφική του Γ.Μπουζιάνη, του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Π. Τέτση».

Είναι πιστοποιημένος ειδικευόμενος καθηγητής (QTS) Υπουργείο Παιδείας Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας.

Από το 2007 μετακόμισε στην Αμερική, όπου αφιερώθηκε στη ζωγραφική δημιουργώντας τις ιδιωτικές συλλογές και εκθέσεις ζωγραφικής  «The Odyssey Within» Agora Gallery Chelsea, New York, 2014 «The woman and the Myth» Icon Gallery, Dallas,TX.

Εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στη δημόσια εκπαίδευση από το 2008 καθώς έχει διατελέσει και υποδιευθυντής, ενώ παράλληλα εκπονεί και τη διδακτορική του διατριβή στη Θεολογική σχολή του τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τίτλο « Η εικονογραφία του καβαλάρη προστάτη από τον Θράκα Ιππέα του Ηροδότου έως τον Άγιο Γεώργιο της αναγέννησης. Εικαστική μελέτη»

Το ζωγραφικό του έργο έρχεται να συμπληρώσει η ενασχόλησή του με την τέχνη της αγιογραφίας, στην οποία μυήθηκε από την ηλικία των 6 ετών στην οικογενειακή βιοτεχνία φορητών εικόνων, η οποία δραστηριοποιείται από το 1974 και είναι η πρώτη βιοτεχνία φορητών εικόνων αγιογραφίας στην Ελλάδα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό , ενώ σήμερα εργάζεται στο Α.Π.Θ στη σχολή Καλών Τεχνών.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!