"Παραδοσιακή Διατροφή - Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της" Αγορά Μοδιάνο στις 13 Μαΐου 2023, 11:00πμ

 


"Παραδοσιακή Διατροφή - Μνήμη της Γεύσης –

 Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της"

Αγορά Μοδιάνο

13 Μαΐου 2023

Ώρα: 11:00πμ

 

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), μαζί με την Αγορά Μοδιάνο, στις 13 Μαΐου 2023, στις 11 το πρωί, συνθέτουν μια γαστρονομική ιστορία, σκηνοθετημένη με τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματα του Πόντου, με τίτλο:

"Παραδοσιακή Διατροφή - Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της"

 

Χορευτές, με ένα «Λάλεμαν ση στράταν», με τους ήχους της λύρας και τους χτύπους του νταουλιού, 15 μαθητών από την σχολή εκμάθησης νταουλιού του Κώστα Ζώη, θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγίας Σοφίας και θα μας οδηγήσουν, χορεύοντας, στη γαστρονομική γιορτή στην Αγορά Μοδιάνο.

 

Στην πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων, μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές της Θεσσαλονίκης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, μια αγορά γεμάτη αναμνήσεις, αναβιώνουμε την Ποντιακή κουζίνα, ως μια γιορτή γνωριμίας με τις παραδοσιακές γεύσεις και τα παραδοσιακά προϊόντα, που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος.

Η Αγορά Μοδιάνο θα πλημμυρίσει από ήχους, χορούς, μυρωδιές και γεύσεις του Πόντου. Γυναίκες ποντιακών συλλόγων, που κρατούν έως σήμερα τις συνταγές της πατρίδας από τις γιαγιάδες τους, θα μας παρουσιάσουν ζωντανά την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία.

Σιρόν, χαψοπούλια, ωτία, τανωμένος σορβάς, υβριστόν, μακαρίνα, και άλλες συνταγές, με την προτροπή της αγαπημένης σεφ και συγγραφέως Σοφίας Ουργαντζίδου, θα παρασκευάζονται στην εξέλιξή τους, μέσα από νέες παρασκευές δικής της έμπνευσης.

Γνωρίζατε ότι το «Τσουμούρ» που έφτιαχναν στον Πόντο, οι Γάλλοι το ονομάζουν croûton?

Γνωρίζατε ότι το «Χαβίτς» που έφτιαχναν στον Πόντο, οι Ιταλοί το ονομάζουν Polenta?

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προσφέρουμε ποντιακές γεύσεις, για να θυμηθούμε οι παλιοί, αλλά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νεότερων, ώστε να μάθουν και να ασχοληθούν με την ποντιακή κουζίνα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με τη δράση αυτή επιχειρεί την ανάδειξη της ποντιακής παραδοσιακής κουζίνας και της εξέλιξής της, καθώς και των διατροφικών προϊόντων που μετέφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες της καθ' ημάς Ανατολής. Σκοπός της δράσης είναι να επισημανθούν οι γεύσεις και οι διατροφικές παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου και ο βαθμός που επηρέασαν την ελλαδική κουζίνα, με τρόπο που διεγείρει την αίσθηση της γεύσης και προκαλεί μνημονική έκρηξη.

Μια ωδή στην ποντιακή κουζίνα και τα οφέλη που έχει στην υγεία και τη μακροζωΐα.

 

Μετά Η εκδήλωση, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης της ΠΟΠΣ:

 «ΧΟΡΕΙΑ – ΗΧΟΙ ΑΙΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ –

ΜΙΑ ΡΙΖΑ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ (ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ)», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

υ η Αγορά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!