Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απο την ΕΠΩΦ και τον δήμο Ωραιοκάστρου (φωτο) (video)


Εκδήλωση μνήμης για την 19η Μαίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε χθες στο απόγευμα στις 7.30  στο χώρο του μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απέναντι απο το Δημαρχείο.Τόσο την χθεσίνή εκδήλωση όσο και τις σημερινές εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων. 

Στην εκδήλωση μίλησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Ακολούθησε λαμπαδηφορία σε κεντρικό δρόμο του Ωραιοκάστρου, η οποία κατέληξε στην Λεωφόρο Δημοκρατίας, όπου η Χορωδία τηςΈνωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων απέδωσε τραγούδια για την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό απο τον Πόντο.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Κυριακή, 14 Μαΐου 2023, στις 10 το πρωί στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο όπου θα τελεστεί μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας και θα μοιραστούν κόλλυβα. Για την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό από τον Πόντο θα μιλήσει εντός του ιερού ναού η Έρνα Λαζαρίδου, μέλος της ΕΠΩΦ και ο δημότης Ωραιοκάστρου, Νεόφυτος Ιορδανίδης, θα απαγγείλει το ποίημά του με τίτλο «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Στη συνέχεια στο Μνημείο της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα αποδοθεί το τραγούδι «Τραντέλλενας» από τα παιδιά-μέλη της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.

Στις εκδηλώσεις μνήμης το πρωί της Κυριακής θα συμμετάσχει και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας θα τελεστεί επίσης στους ιερούς ναούς των Δ.Ε. Καλλιθέας και Μυγδονίας.
















Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!