«Καλούσεια 2023» - Ωραιόκαστρο: Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου χορευτή Νίκου Καλούση (φώτο + video)

 

«Καλούσεια»:  Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου χορευτή, Νίκου Καλούση

Τον σπουδαίο Πόντιο χορευτή Νίκο Καλούση τίμησε χθες το βράδυ ο δήμος Ωραιοκάστρου, με μια εκδήλωση στο Ανοικτό Θέατρο του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, η επονομαζόμενη και "Καλούσεια 2023".

Ο Νίκος Καλούσης ήταν ο καλύτερος Πόντιος χορευτής της πρώτης γενιάς προσφύγων που ήρθαν από τον Πόντο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο κορυφαίος χορευτής μύησε στον ποντιακό χορό τους νέους του Ωραιοκάστρου και τους δίδαξε με αγάπη την τέχνη του χορού των προγόνων τους.

Στα φετινά «Καλούσεια 2023» ο δήμος Ωραιοκάστρου τίμησε δύο μεγάλους λυράρηδες, τον Παναγιώτη Ασλανίδη και τον Παναγιώτη Κοσμίδη, -και οι δυο κάτοικοι Ωραιοκάστρου, άξιοι συνεχιστές της ποντιακής μουσικής της πρώτης γενιάς προσφύγων-, σε μία σύνθετη μουσικοχορευτική εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε από ζωντανή αφήγηση, προβολές βίντεο, από ζωντανή ορχήστρα και χορευτικά συγκροτήματα, σε μία ιστορική αναδρομή στη ζωή και την μουσική τους πορεία, η οποία διαμόρφωσε την ποντιακή μουσική όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Στα «Καλούσεια 2023» συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Αλέξης Παρχαρίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Θοδωρής Κοτίδης, Δημήτρης Τεπερεκίδης, Κώστας Ζώης, Ανέστης Σαχινίδης.. Αφηγήτρια: Αγγελική Παμπουκίδου

Συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (Ε.Π.Ω.Φ.) και του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής». Σκηνοθετική επιμέλεια-κείμενα, video: Πάνος Μπουντούρογλου.


        





8


















Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!