Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Αναφανδόν» του Άγγελου Ζαγοριανού, στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»


Φεβρουάριος 2019


Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Αναφανδόν» του Άγγελου Ζαγοριανού, στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»
Η ποιητική συλλογή «Αναφανδόν» του Άγγελου Ζαγοριανού θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00’, στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα, τηλ. 2310 277113), σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Γεωργία- Γοργώ Αλεξίου
ποιήτρια, συγγραφέας,
πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.,
Σοφία Χρήσταινα, ποιήτρια, γ.γ. της Ε.Λ.Β.Ε. και Άγγελος Ζαγοριανός, ποιητής, συνθέτης, συγγραφέας.

Η γλώσσα, ο λόγος, οι λέξεις, οι στίχοι, οι στροφές, οι ιδέες, παίζοντας με την φαντασία, την έμπνευση, την γνώση και την μνήμη, θα διαβούν μέσα από το πώς και το γιατί της ποίησης …
Στη συνέχεια, από το «Μουσικό Εργαστήρι Θάσου» θα παρουσιαστεί με πρωτότυπο και λειτουργικό τρόπο ένα αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση… Ο λόγος του Ελύτη, του Σεφέρη, του Καββαδία, του Καζαντζάκη, του Γκάτσου, του Σκαρίμπα, του Αναγνωστάκη κ.ά. ντυμένος με τον μαγικό μανδύα της μουσικής θα χαρίσει στιγμές που αγκαλιάζουν μοναδικά το μυαλό, τα αυτιά και το συναίσθημα  των παρευρισκομένων…









Βιογραφικό συγγραφέα

 

Ο Άγγελος Ζαγοριανός γεννήθηκε το 1958 στα Λιμενάρια της Θάσου, όπου και τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο.
   Το 1977 εισάγεται με υποτροφία στην Ανώτερη Σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών (σημερινή Ανώτερη σχολή  Καλλιτεχνικών σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας), από όπου παίρνει πτυχίο το 1981.
    Το 1977 γράφεται στο Ελληνικό ωδείο Περιστερίου (κιθάρα-θεωρία) ενώ ταυτόχρονα παίζει επαγγελματικά κιθάρα και κρουστά σε συναυλίες ή μαγαζιά με γνωστούς συνθέτες και ερμηνευτές. Από τότε αρχίζει και η ενασχόλησή του με την ελληνική παραδοσιακή και  λαϊκή μουσική. Ταυτόχρονα παρακολουθά μαθήματα θεάτρου στο Περιστέρι και εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Αφορμές».
     Από το 1984 εγκαθίσταται οριστικά στη Θάσο και αρχίζει τη μελέτη και τη καταγραφή της θασίτικης μουσικής παράδοσης. Παράλληλα γράφει στίχους και τραγούδια τα οποία παρουσιάζει κατά καιρούς σε ανάλογες εκδηλώσεις. Ήδη η μουσική αποτελεί κύριο τομέα επαγγελματικής απασχόλησης και βιοπορισμού.
    Το 1985 ιδρύει στα Λιμενάρια μουσική σχολή με επίκεντρο το ελληνικό τραγούδι, όπου διδάσκει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα σε μικρούς και μεγάλους.
    Το 1991 πρωτοστατεί για την ίδρυση  μουσικής ομάδας – χορωδίας ενηλίκων, στα πλαίσια του πολιτιστικού συλλόγου Λιμεναρίων Θάσου ΄΄το Κάστρο΄΄, σαν δάσκαλος, μαέστρος, συντονιστής και διοργανωτής πολιτιστικών εκδηλώσεων.
     Το 1997 εκλέγεται πρόεδρος στο μουσικό εργαστήρι Θάσου, όπου αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, εκτός από τη διοργάνωση και εκτέλεση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων,  συγκεντρώνει στοιχεία για την θασίτικη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία σε επίπεδο δημιουργών και εκτελεστών, καθώς και πληροφορίες για θέματα που έχουν σχέση με τη παράδοση του τόπου.
    Το 1999 εκδίδει τη ποιητική συλλογή ΄΄εν Λιμεναρίοις΄΄ με στίχους και ποιήματα, πολλά από αυτά είναι και μελοποιημένα.
    Έχει συνεργασθεί σαν δάσκαλος μουσικής, μαέστρος και διοργανωτής εκδηλώσεων με πολλούς μαζικούς φορείς που έχουν σχέση με τον πολιτισμό (πολιτιστικοί σύλλογοι, Λιμεναρίων ΄΄το Κάστρο΄΄, Θεολόγου- Ποτού ΄΄Χατζηγιώργης΄΄,  Πρίνου ΄΄το μικρό Καζαβήτι΄΄, Καλλιράχης, Θάσιος Ορειβατικός  Σύλλογος, σύλλογος φίλων μουσικής γραμμάτων και τεχνών Θάσου, σύλλογος των απανταχού Σωτηριανών, δημοτική επιχείρηση πολιτισμού –τουρισμού-ανάπτυξης Θάσου Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ.,
Ν.Ο.Κ.(ναυτικός όμιλος Καβάλας), Θασιακή Ένωση Καβάλας , πολιτιστικός σύλλογος Λιμένα Θάσου, φιλοπνευματική στέγη Θάσου  κ.ά.) καθώς και με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων απ’ όλο το νησί. Επίσης κατά διαστήματα διδάσκει σκάκι σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
    Από το 2004 είναι γραμμένος στο μητρώο εκπαιδευτών του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. (ελληνικό κέντρο πιστοποίησης), με αντικείμενο τη διδαχή ελληνικής μουσικής σε συνθετικό, εκτελεστικό και ερμηνευτικό επίπεδο. Το 2005 δίδαξε παραδοσιακά έγχορδα νυκτά μουσικά όργανα στα Κ.Ε.Κ.  Κομοτηνής και παραδοσιακά θασίτικα τραγούδια στα Ν.Ε.Λ.Ε. Καβάλας το 2008.
    Έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα, πάνω από 500 συναυλίες, καθώς και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων εικαστικού και λογοτεχνικού περιεχομένου.    
     Το 2009 τελείωσε ο πρώτος του δίσκος «ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ», με 13 δικά του τραγούδια (στίχους και μουσική), και συμμετοχή τουλάχιστον επτά θάσιων τραγουδιστών. Ο Ζαγοριανός συμμετέχει σαν μουσικός, ενορχηστρωτής , τραγουδιστής και παραγωγός.
      Το 2010 επιμελήθηκε (μουσική, ενορχήστρωση, παραγωγή) και παρουσίασε το δίσκο «ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ με αγάπη από τη Θάσο», όπου τραγουδά η 8χρονη Χρυσούλα Σαρδέλη.
     Το 2011 εκδίδει την τρίτη του ποιητική συλλογή «ΕΝΤΡΟΠΙΑ». Την παρουσιάζει με επιτυχία και εκτός Θάσου (Κομοτηνή στο Θρακικό ωδείο- Καβάλα, παλιά βιβλιοθήκη -Θεσ/νίκη, Βαφοπούλειο   κ.α.)
     Το 2011 διοργανώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά έκθεση με πρωτότυπες κατασκευές έργων του, εικαστικού περιεχομένου.
      Το 2012 παρουσιάζει τις εικαστικές του δημιουργίες, στην Κομοτηνή, στο Καλογερικό του Λιμένα, στον ταρσανά της Ποταμιάς και στις αποθήκες Λιμεναρίων. 
      Το 2012 συμμετέχει στη θεατρική σκηνή Λιμεναρίων του Δήμου-Θάσου και παίζει στο αρχαίο θέατρο, στο Ανοιχτό θέατρο Πρίνου και στις «Αποθήκες» Λιμεναρίων.
     Κατά διαστήματα παρουσιάζει σε σχολεία και συλλόγους αρχαία και παραδοσιακά ελληνικά μουσικά όργανα,  καταδεικνύοντας την συνέχεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης.  
    Οι εκπομπές του για το ελληνικό τραγούδι στην Ε.Ρ.Α.  Καβάλας, έχουν μεταδοθεί και πανελλήνια από την ερα 2.
    Από το 2013 είναι ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Αναλόγιου Θάσου σε μουσικό, υποκριτικό και σκηνοθετικό επίπεδο. Επαλειμμένα παρουσιάστηκαν δουλειές του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη κ.α.
    Το 2014 εκδίδει το βιβλίο «από θέμα σε θέμα», με άρθρα δοκιμιακού χαρακτήρα που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες  και περιοδικά της ευρύτερης  περιοχής  Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και εισηγήσεις σε συνέδρια και εκδηλώσεις. Παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη από την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, στη Καβάλα από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας, στη Ξάνθη από τη ΦΕΞ κ.α. Παράλληλα παρουσιάζει τις εικαστικές του αναζητήσεις στην Παλιά Βιβλιοθήκη της Καβάλας...
  Το 2018 εκδίδει την ποιητική του συλλογή «Αναφανδόν» που την παρουσιάζει με επιτυχία στο καλογερικό του Λιμένα, στο λαογραφικό μουσείο Θεολόγου, στην δημοτική πινακοθήκη Κομοτηνής, στο εθνολογικό μουσείο Θράκης κ. α.
          Ζει μόνιμα στα  Λιμενάρια, όπου συνεχίζει να διδάσκει, να γράφει και να συνθέτει. 





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!