Δήλωση στήριξης της Κατερίνας Μάρκου στον Μάρκο Μπόλαρη και ομιλία της για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, για το γάλα και τους γαλακτοπαραγωγούς του ΑΓΝΟ


Δελτίο τύπου – 11 Μαρτίου 2014
Επιστολή της Κατερίνας Μάρκου για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Μάρκου Μπόλαρη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας του Μάρκου Μπόλαρη για τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε σήμερα η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνας Μάρκου, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η κ. Μάρκου:
«Το ζητούμενο για τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία είναι να βρούμε τα πρόσωπα εκείνα που θα μπορέσουν όχι μόνο να βοηθήσουν τον τόπο μας αλλά και να διατυπώσουν ένα πρόγραμμα για το μέλλον, με σοβαρότητα και συνοχή, συσπειρώνοντας μία ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία, πέρα από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες.
Για την Κεντρική Μακεδονία, όπως και για ολόκληρη τη χώρα, η διέξοδος από την κρίση απαιτεί άμεσες και τολμηρές ενέργειες, που να δίνουν απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ιδίως στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας.
Η υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη, που είναι γνωστός όχι μόνο για την ποιότητα του πολιτικού του έργου αλλά και για την ποιότητα του χαρακτήρα του, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει μία «στροφή προς το μέλλον» για την Κεντρική Μακεδονία.
Του εύχομαι καλή επιτυχία.»




Δελτίο τύπου – 11 Μαρτίου 2014
Ομιλία της Κατερίνας Μάρκου για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, το γάλα και τους γαλακτοπαραγωγούς της ΑΓΝΟ
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κτηνοτροφία, στις συνέπειες της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος αλλά και στους γαλακτοπαραγωγούς της ΑΓΝΟ αναφέρθηκε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου, κατά τη χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ. προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.
«Τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ελληνική κτηνοτροφία (κλίμα, σπάνιες παραδοσιακές φυλές ζώων, προϊόντα ΠΟΠ και ορεινής προέλευσης κ.α.) ώστε να αναδειχθεί σε αποφασιστικό κομμάτι της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας, δεν έγιναν ποτέ αντικείμενο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία διαχρονικά αρκέστηκε στο να μοιράζει τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις αντί να χαράσσει κατευθύνσεις και πολιτικές» τόνισε η κ. Μάρκου.
Κάλεσε τον Υπουργό να δει άμεσα: α) το ζήτημα της ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των βοσκοτόπων και την επιλεξιμότητά τους στο πλαίσιο της ΚΑΠ β) την απουσία πολιτικής για την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών και κτηνοτροφικών φυτών και γ) Τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια των κτηνοτρόφων.
Όπως είπε, απαιτείται άμεσα μια στροφή στο παραγωγικό μοντέλο της κτηνοτροφίας με έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων με ελληνική προέλευση και ταυτότητα, αντιμετώπιση της νοθείας και των ελληνοποιήσεων, παραγωγή συγκεκριμένων κτηνοτροφικών προϊόντων για τα οποία η παραγωγή είναι ελλειμματική, όπως είναι το  βόειο κρέας, σύνδεση της παραγωγής με την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα και ανάπτυξη, εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης της κτηνοτροφίας ανά κλάδο, και διευκόλυνση των κτηνοτρόφων σε μία σειρά από πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η απλοποίηση της ίδρυσης κτηνοτροφικών μονάδων και η λειτουργία, επιτέλους, υπηρεσίας μίας στάσης, η τακτοποίηση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων και λοιπά.
Τέλος, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και στις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες που θα έχει, κατά παραδοχή του ίδιου του ΟΟΣΑ, για την εγχώρια αγελαδοτροφία ενώ τόνισε ότι το άνοιγμα της ψαλίδας τιμών δεν οφείλεται στην τιμή παραγωγού, αφού το ποσό που πληρώνει τελικά ο καταναλωτής είναι υπερδιπλάσιο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους γαλακτοπαραγωγούς που προμήθευαν την ΑΓΝΟ: «Στην περιφέρειά μου, τη Β’ Θεσσαλονίκης, το αδιέξοδο των παραγωγών, που υποτίθεται κατά τα άλλα η χώρα θέλει να βοηθήσει, είναι τεράστιο. Και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να διασφαλιστεί η πληρωμή των ανθρώπων αυτών αλλά ούτε και η προστασία των γαλακτοπαραγωγών από τις ολιγοπωλιακές τιμολογιακές πρακτικές των μεγάλων βιομηχανιών».
Επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι κάθετα αντίθετη σε μεμονωμένες ενέργειες που δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση αλλά βασίζονται σε ιδεολογικές εμμονές και ζήτησε διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις σε όλο το κύκλωμα εμπορίας του γάλακτος. Κάλεσε δε το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκαθαρίσει αν το Υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει σε πολιτικές που μπορεί να οδηγήσουν στον αφανισμό ενός ολόκληρου κλάδου της κτηνοτροφίας, για μία μείωση που θα μπορούσε να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους, όπως η μείωση του ΦΠΑ ή και η συμπίεση των κερδών των βιομηχανιών.
Ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας: «Οφείλετε να προασπίσετε και να ενισχύσετε την ελληνική κτηνοτροφία, να ελέγξετε και να δώσετε κατευθύνσεις για την παραγωγή ποιοτικών ελληνικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Διαφορετικά, θα είστε συμμέτοχος στην αποδιάρθρωση της πραγματικής παραγωγής, που είναι η μοναδική ελπίδα για να βγούμε επιτέλους από την κρίση».



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!