Τι θα γίνει εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου;


Εάν δεν συγκεντρωθούν 180 βουλευτές, την 30ή Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την 25η Ιανουαρίου θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές - Με πόσες ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος από τη νέα Βουλή

Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εθνικών εκλογών θα προκαλέσει πιθανή μη εκλογή Προέδρου στην τρίτη και τελική ψηφοφορία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ψηφοφορία ξεκινά στις 12 το μεσημέρι που σημαίνει ότι περίπου στις 12:40 θα γνωρίζουμε εάν βρέθηκαν 180 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του κ. Σταύρου Δήμα. 

Σε περίπτωση που και μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής Προέδρου τότε εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και στην συνέχεια να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές εφόσον συμπληρωθούν 21 ημέρες. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, εφ' όσον δεν συγκεντρωθούν 180 βουλευτές υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την 25η Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Αμέσως μετά τις εκλογές η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη του υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει  για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των τελικών όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας.

Οποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.



Πηγή: www.protothema.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!