Γερμανία: «Θέλουμε κι άλλους μετανάστες»


Tο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία της Γερμανίας, δηλώνει ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών - Ο Χανς Βέρνερ Ζιν καλεί τους Γερμανούς να κάνουν περισσότερα παιδιά

Την ώρα που η Γερμανία αποτελεί κύριο πόλο έλξης για πολλούς που αναζητούν εργασία στην Ευρώπη, η χώρα χρειάζεται ακόμα περισσότερους μετανάστες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Ούλριχ Γκρίλο, τη στιγμή που μόνο το 2012 η χώρα υποδέχθηκε περίπου 400.000 πρόσφυγες.«Είμαστε εδώ και καιρό μια χώρα μετανάστευσης και πρέπει να παραμείνουμε έτσι» δήλωσε ο Γκρίλο σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Ως χώρα που ευημερεί και επίσης από χριστιανική αγάπη για τον πλησίον, η χώρα μας θα πρέπει να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερους μετανάστες» πρόσθεσε και επισήμανε ότι λαμβάνει ξεκάθαρες αποστάσεις από τους νεοναζί ρατσιστές με αφορμή τις μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το κίνημα Ευρωπαίων Πατριωτών, PEGIDA, στη Δρέσδη και τάσσονται κατά της «ισλαμοποίησης της Δύσης».

Ενδεικτικό του φαινομένου PEGIDA είναι το γεγονός ότι στις πορείες διαμαρτυρίας συμμετείχαν τουλάχιστον 17.500 διαδηλωτές, περισσότεροι από τους 15.000 που συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ανάλογες διαδηλώσεις κατά του εξισλαμισμού της Γερμανίας.

Όλα αυτά, τη στιγμή που πάνω από το ένα τρίτο των Γερμανών πιστεύουν ότι η χώρα τους «εξισλαμίζεται», ενώ πολλοί είναι όσοι τρομάζουν με την άνοδο κινημάτων κατά των μεταναστών.

Όπως επισήμανε ο Γκρίλο, η αύξηση της ξενοφοβίας είναι απαράδεκτη και «πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε όλους τους τύπους ξενοφοβίας».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας εξαρτάται από το εργατικό δυναμικό προερχόμενο από το εξωτερικό, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να διασφαλίσει το στάτους της Γερμανίας ως μία χώρα ευημερίας με υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να εξηγήσουν στο λαό τις ευκαιρίες (που προκύπτουν από τη μετανάστευση) και να απομακρύνουν το φόβο», συμπλήρωσε και επισήμανε πως η οικογενειακή επιχείρησή του στο Ντούισμπουργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, για χρόνια προσλάμβανε υπαλλήλους από πολλές χώρες του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle η Γερμανία δέχεται μετανάστες από τη δεκαετία του 1960 και κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, πρόσφατα το γερμανικό Κοινοβούλιο πέρασε νόμο που επιτρέπει σε παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία από γονείς άλλης εθνικότητας να έχουν διπλή υπηκοότητα.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από πολλές κοινότητες στη Γερμανία, κυρίως, όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο, από τους Τούρκους μετανάστες, η κοινότητα των οποίων είναι μία από τις πιο πολυπληθείς στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου IFO του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, υποστηρίζει πως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι η υπογεννητικότητα. Επομένως, ο Ζιν καλεί τους Γερμανούς να κάνουν περισσότερα παιδιά, ώστε να λυθεί άμεσα από το ζήτημα.

Μάλιστα, ο Ζιν κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προσφέρει οικονομικά κίνητρα στους πολίτες ώστε να τους ενθαρρύνει να τεκνοποιήσουν. Μία από τις προτάσεις του ήταν και η επιδότηση για κάθε παιδί που αποκτά ένα ζευγάρι.

Σε αντίθεση με τον Γκρίλο, πάντως, ο Ζιν, υποστήριξε ότι τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης στη Γερμανία, δεν θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα που δημιουργείται από τη γήρανση του πληθυσμού.

Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η Γερμανία συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων σε σχέση με άλλες πλούσιες χώρες του κόσμου, ενώ εκτιμάται πως ο πληθυσμός της θα συρρικνωθεί μέχρι και 20% μέχρι το 2060.

Πηγή: www.protothema.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!