Κουβέλης: Μίλησα με Τσίπρα - Εξετάζουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας


Μαραθώνια η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος - Αντιφατικές τοποθετήσεις από βουλευτές και στελέχη - «Τι δουλειά έχουμε εμείς με τους Χαϊκάληδες;» - «Δεν θα μας πουλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κουβέλης κι άλλοι δυο-τρεις» - «Έχουμε πάρει απόφαση να μην βγάλουμε Πρόεδρο» - «Δεν θα διαλυθεί η ΔΗΜΑΡ»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, όπως ο ίδιος ενημέρωσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνομιλίας τους ήταν το ενδεχόμενο της εκλογικής συνεργασίας των δύο πλευρών σε περίπτωση προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε σε καλό κλίμα και αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες -ίσως αμέσως μετά την 29η Δεκεμβρίου- συνάντηση των δύο ανδρών.

Η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δίχως το βουλευτή Θωμά Ψύρρα.

Ο κ. Ψύρρας, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές, την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία της Βουλής, ωστόσο είχε ταχθεί υπέρ μιας συναινετικής λύσης για την εκλογή Προέδρου.

Επιπλέον, απούσα ήταν και η Μαρία Ρεπούση, όμως η βουλευτής Πειραιά ήταν δικαιολογημένη, καθώς η απουσία της οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε βρίσκεται στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
 
Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΕΕ και η ΚΟ συζητούν τις πολιτικές εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας και μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πορεία του κόμματος και τα χαρακτήρισε αβάσιμα και αποπροσανατολιστικά.

"Η ΔΗΜΑΡ προχωρά" σημείωσε και πρόσθεσε πως η ΚΟ παραμένει σταθερή στην καταψήφιση της υποψηφιότητας, με το σκεπτικό ότι δεν έχει εξαλειφθεί η πολιτική βάση αυτού του σκεπτικού, που είχε στόχο να αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές.

«Βράζει» το κόμμα

Μεγάλος αναβρασμός, πάντως, επικρατεί στις τάξεις της ΔΗΜΑΡ κυρίως εξαιτίας της στάσης της ηγετικής ομάδας και του προέδρου Φώτη Κουβέλη, ο οποίος φαίνεται, όπως λένε στελέχη του κόμματος, να έχει κλείσει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για να φιλοξενηθεί ο ίδιος και ένας μικρός περίγυρος που τον περιστοιχίζει στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών.

Στελέχη και οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν έντονο προβληματισμό και απορίες για την εμμονικά αρνητική στάση ου κ. Κουβέλη στις συναινετικές προτάσεις που γίνονται από πολλές πλευρές, με αποκορύφωμα την έκκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τις πολιτικές δυνάμεις που συντάσσονται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που αναρωτιούνται για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει η τακτική του προέδρου της, όταν αποκαλύπτεται ότι προ μηνών ήταν έτοιμος να αποδεχθεί πρόταση για να είναι ο ίδιος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι συνεχείς μεταμoρφώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ μπλοκάρουν όλες τις πρωτοβουλίες για συναίνεση όπως φάνηκε από το δισταγμό που δείχνουν πλέν οι τρεις βουλευτές (Ν. Τσούκαλης Θ. Ψύρρας, Ν. Φούντα) να υποστηρίξουν τις υπογραφές που έβαλαν στην επιστολή των οκτώ, το πλαίσιο της οποίας ουσιαστικά υιοθέτησε ο κ. Σαμαράς.

«Τι άλλαξε και ξαφνικά πήραμε προσανατολισμό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο φύγαμε παλαιότερα και μέχρι πρότινος λέγαμε ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας;», είναι η απορία που εκφράζεται από στελέχη και βουλευτές που μετείχαν σε διεργασίες και υπέγραψαν προτάσεις για να βρεθούν συναινετικές λύσεις στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής με συζήτηση του χρόνου των εκλογών μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, για την οποίο μόλις πριν από τρεις βδομάδες ο κ. Κουβέλης με επερώτηση ζητούσε από την κυβέρνηση να την προχωρήσει.

«Είναι σοβαρός λόγος για να αναιρέσουμε την ίδια την ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου ο κ. Κουβέλης να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει αύριο Πρόεδρος της Βουλής ή Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ή για να είναι υποψήφιες η Ασημίνα Ξηροτύρη και η Μαρία Ρεπούση;», απορούν τα ίδια στελέχη, τα οποία κινούνται για να συνέλθει το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος που είναι το μόνο αρμόδιο για να λάβει έγκυρες αποφάσεις.

Αρκετοί στην Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν προσχηματικούς τους ισχυρισμούς για «πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια» που εκπέμπονται από την ηγεσία, καθώς «βοά ο τόπος» ότι η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή των βουλευτών που θα περάσουν το «face control» της Κουμουνδούρου στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην διακυβευτεί το μπόνους των 50 εδρών το οποίο δεν μπορεί να δοθεί σε συνασπισμούς κομμάτων.  

Τα όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από την περιβόητη υπόθεση Χαϊκάλη και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα υιοθέτησε, θεωρείται από στελέχη της ΔΗΜΑΡ ως ένας σοβαρός λόγος να επαναπροσδιορίσει την στάση της η Αγίου Κωνσταντίνου. «Δε βλέπει ο κ. Κουβέλης με ποιους θέλει να συνεργαστεί;» διερωτώνται και προσθέτουν: «Τι δουλειά έχουμε εμείς με τους Χαϊκάληδες και τις μονταζιέρες;»



Πηγή: www.protothema.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!