Τα προβλήματα της σχολικής στέγης στο δήμο Νεάπολης - Συκεών σύμφωνα με την δημοτική παράταξη ΑυΡΑ

«Τα σκολειά χτίστε»
                                                                              Κωστής Παλαμάς
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Mε τα ίδια προβλήματα σχολικής στέγης ξεκινά η νέα σχολική χρονιά στο Δήμο Νεάπολης Συκεών. Προβλήματα που η ΑυΡΑ επανειλημμένα έχει επισημάνει, τονίζοντας ότι μια από τις προϋποθέσεις παροχής  ποιοτικής και  ουσιαστικής εκπαίδευσης είναι και η ύπαρξη κατάλληλων κτιριακών υποδομών. M’ αυτήν την έννοια, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και με τον μαθητικό πληθυσμό να ακολουθεί αυξητική πορεία στην δημοτική ενότητα των Πεύκων, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κατασκευή νέων σχολείων.
Τα «πρωτεία» στα προβλήματα της σχολικής στέγης  κατέχουν τα Πεύκα: νηπιαγωγεία που δεν δέχονται προνήπια εξαιτίας της έλλειψης χώρου,  550 μαθητές στα 2ο-4ο Δημοτικά Σχολεία με παράρτημα στο παμπάλαιο κτήριο των Καλογραιών,  550 μαθητές στο Γυμνάσιο, ένα από τα μεγαλύτερα σε μαθητικό πληθυσμό σε όλη τη χώρα, με 2 αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ, με παράρτημα 4 αιθουσών και 2 ΚΙΜΠΟ στην αυλή του παραρτήματος και τέλος το Λύκειο Πεύκων με διαδρόμους και υπόγεια να έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας.
 Επιβάλλεται, λοιπόν, ο δήμος να δώσει άμεση προτεραιότητα  στο οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης στα Πεύκα δρομολογώντας την ανέγερση του 2ου Γυμνασίου και του 4ου Δημοτικού, ώστε να δώσει ζωτικό χώρο στον υπάρχοντα μαθητικό πληθυσμό και να διασφαλίσει  κατάλληλες συνθήκες που οδηγούν στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων του σχολείου. Επιβάλλεται, ακόμη, να δρομολογηθεί η ανέγερση ενός δεύτερου Λυκείου, αφού οι 500 υπάρχοντες μαθητές του και η ιλιγγιώδης αύξηση του πληθυσμού στο Γυμνάσιο προοιωνίζουν προβλήματα στέγης και για το Λύκειο. Ακόμη, επιβάλλεται η οικοδομική συντήρηση των σχολείων Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας στο πρώην ΨΕΚΑΒΕ), τα κτηριακά προβλήματα των οποίων χρονίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του τραγικού.
Στον υπόλοιπο Δήμο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.
Στον μισό πρώην Δήμο Συκεών, και μάλιστα στο πιο υποβαθμισμένο και χωρίς υποδομές νότιο τμήμα του (από τη Δενδροφυτεία ως τη Γέφυρα Αναστεναγμών) δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο είτε στην Πρωτοβάθμια είτε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι μαθητές των περιοχών αυτών αναγκάζονται καθημερινά να κάνουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στα σχολεία που φοιτούν. Σε όλον τον πρώην Δήμο Συκεών τα τελευταία 14 χρόνια έχουν «προστεθεί» μόνο δυο νέα σχολεία, το 8ο Δημοτικό και το 16ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή Κρυονερίου, ενώ ανακατασκευάστηκε το 2ο Γυμνάσιο.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οκτώ νηπιαγωγεία των Συκεών (τα  1ο, 5ο, 8ο, 10ο, 12ο, 13ο, 14ο, 15ο ) και πέντε νηπιαγωγεία της Νεάπολης( τα 3ο , 5ο , 7ο , 14ο , και το 13ο που απελευθέρωσε μεν χώρο του 3ου δημ. Σχολείου, μετακομίζει όμως σε κατάστημα) στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα καταστήματα, χωρίς επαρκείς χώρους και επαρκή αυλή (ορισμένα χωρίς αυλή) και με δυσκολίες στην εστίαση και την ολοήμερη απασχόληση των νηπίων. Επιπλέον, οι κτιριακές υποδομές σε πολλά σχολικά κτίρια είναι ανεπαρκείς και παρουσιάζουν προβλήματα ,με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το 2ο νηπιαγωγείο Αγ. Παύλου.
Eπίσης, και πολλά διδακτήρια δημοτικών σχολείων είναι παλιά και παρουσιάζουν λειτουργικά προβλήματα. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις :
-του 12ου Δημοτικού της Νεάπολης (Θερμού) για το οποίο απαιτείται νέο κτίριο και όχι, όπως επιχειρεί ο δήμος, σταδιακός υποβιβασμός από 12/θέσιο σε 6/θέσιο και μετακίνηση των μαθητών σε άλλα δημοτικά,
-των 1ου και 5ου Δημοτικών  Συκεών, όπου γονείς και μαθητές πληρώνουν τις λανθασμένες επιλογές της Διοίκησης του Σ. Δανιηλίδη, αφού ο ίδιος είχε εγγράφως υποσχεθεί ότι θα  μεταστεγαστούν σε νέο διδακτήριο στην  περιοχή του ΒΑΟ το 2006 (!). Μέχρι σήμερα, όμως , τρία τμήματα στεγάζονται σε τρία ακατάλληλα παραπήγματα, ενώ το δημόσιο έχει πληρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τη μετακίνηση των παιδιών με λεωφορεία από την περιοχή του ΒΑΟ.
-του 1ου Δημοτικού του Αγ. Παύλου,  για το οποίο σε μια νύχτα του Ιουνίου η δημοτική αρχή με προχειρότητα αποφάσισε την κατεδάφιση του κεντρικού κτιρίου, ενώ στη συνέχεια (μετά από παρέμβαση των γονέων) υποχώρησε από την αρχική της θέση περί τάχιστης κατεδάφισης και δέχτηκε την πρόταση του συλλόγου γονέων να ελεγχθεί η στατικότητά του και να δοθούν λύσεις σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.
Η ίδια ακριβώς εικόνα αποτυπώνεται και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Νεάπολης και Συκεών να ασφυκτιούν. Το 3ο Λύκειο Συκεών , παρότι κατά καιρούς έμπαινε στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Το ΕΠΑΛ Συκεών, για το οποίο η δημοτική αρχή έχει επανειλημμένα ανακοινώσει την ανέγερση νέου κτηρίου, είναι ένα από τα ελάχιστα σχολεία πανελλαδικά που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε μόνιμη απογευματινή βάρδια (!). Τέλος, όλοι οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Α. Παύλου θα συνεχίσουν να φοιτούν σε σχολεία του γειτονικού Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα στεγαστικά αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων μας, των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά μας, είναι και δικά μας προβλήματα. Μας αφορούν όλους. Η ανάθεση της λύσης τους είτε σε «αρμόδιους» είτε σε «επαΐοντες», οδήγησε πολλές φορές σε αδιέξοδα και σε καταστροφικές επιλογές. Οφείλουμε ως πολίτες να ενεργοποιηθούμε μέσα από τους φορείς, κυρίως μέσα από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και να διεκδικήσουμε αγωνιστικά και αποφασιστικά τη λύση τους, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή δίκαιες λύσεις.
Η ΑυΡΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για  :
-την καλύτερη δυνατή κάλυψη των στεγαστικών και λειτουργικών αναγκών των σχολείων μας – και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες – υπερασπιζόμενη τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών
-την ανάδειξη του ρόλου των Συλλόγων-ΕΛΜΕ των εκπαιδευτικών   και  των Συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων ως συνεργατών και συνδιαμορφωτών σε κάθε εκπαιδευτικό σχεδιασμό και
-την προστασία και στήριξη της δημόσιας και δωρεάν  εκπαίδευσης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!