Αμίαντος ώρα μηδέν στο Δήμο Παύλου Μελά: Κραυγή αγωνίας από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και συλλόγους - Θα δοθεί λύση; [video] [φώτο]

Αμίαντος ώρα μηδέν στο Δήμο Παύλου Μελά.


Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής, έχουν επιδοθεί εδώ και 2 εβδομάδες, σε μια σειρά κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων προκειμένου να δοθεί άμεσα και οριστικά μία λύσηγια την αποξήλωση των σπασμένων πλακών ΑΜΙΑΝΤΟΥ και άλλων αδρανών υλικών στο πρώην εργοστάσιο ΧΙΤΖΟΥ (το έχει κατάσχεση η ALPHA BANK) που βρίσκεται πλησίον σχολικών συγκροτημάτων.
Μαθητές, διδάσκοντες και κάτοικοι της περιοχής, είναι εκτεθειμένοι εδώ και χρόνια σε μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους. Εντός του χώρου της πρώην σωληνουργείας βρίσκονται τεράστιες ποσότητες θρυμματισμένου αμιάντου.( Όλη η επικάλυψη της στέγης του πρώην εργοστασίου, άνω των 3.000 τ.μ. !). Υπόψη ότι η εισπνεόμενη σκόνη μπορεί να προκαλέσει  αμιάντωση, μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα .
¨Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο Δήμος Παύλου Μελά αδυνατεί να λύσει μονομερώς το ζήτημα, καθώς δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητα εκπαιδευμένο προσωπικό ούτε και τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους που έχουμε ήδη ενημερώσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία¨, ανέφερε επανειλημμένα στο avatonpress.gr ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Αθανάσιος Λαζαρίδης.
Το avatonpress.gr , σας παρουσιάζει όλες τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις και ένα σύντομο ιστορικό για την πλήρη ενημέρωση:

Μία περιβαλλοντική βόμβα λοιπόν, λίγα μέτρα από τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής Καρατάσιου, όπου βρίσκονται το 2ο Γυμνάσιο Πολίχνης, το 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, το 4ο Δημοτικό σχολείο Πολίχνης, το 4ο και το 13 Νηπιαγωγείο Πολίχνης, που αναδείχτηκε, για να σας θυμίσουμε, μέσα από το ρεπορτάζ του avatonpress.gr (Δείτε ΕΔΩ)
Το πρώην εργοστάσιο Χίτζου το οποίο το έχει κάνει κατάσχεση η τράπεζα Alpha Bank από το 2008, βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρου Στρατού, στο ύψος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.

Ένα σύντομο ιστορικό: Έπειτα από καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, έγινε παρέμβαση για έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία τόσο στο εργοστάσιο ΧΙΤΖΟΥ, αλλά και στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου όπου υπήρχε αντίστοιχο πρόβλημα.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση υγειονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις 19/2/2014 από επόπτριες της Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Υγ/κου Ελέγχου και Περ/κής Υγιεινής Π.Ε.Θ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας), χρήζει άμεσης αντιμετώπισης η αποψίλωση του αμιάντου. Μάλιστα η έκθεση κόλαφος των εποπτριών συνοδεύτηκε από φάκελο προς τον εισαγγελέα που του ζητούν να ασκήσει τις προβλεπόμενες κυρώσεις προς κάθε υπεύθυνο. Από τη μία στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, με την παρέμβαση του Υπουργείου Αμύνης, έγινε αποψίλωση του αμίαντου,  από την άλλη δυστυχώς πάγωσε το θέμα στο εργοστάσιο ΧΙΤΖΟΥ, δίχως να έχει γίνει καμία παρέμβαση από τον εισαγγελέα, αλλά και από την περιφέρεια, το δήμο Παύλου Μελά, τον ιδιοκτήτη και την ALPHA BANK.
Το θέμα ξανά ήρθε στην επιφάνεια, έπειτα από το ρεπορτάζ μας (Δείτε ΕΔΩ), και ήταν η αφορμή ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας και ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Καρατάσιου από κοινού να στείλουν πολυσέλιδη αναφορά προς βουλευτές της Θεσσαλονίκης και να ζητούν τη σύνταξη σχετικής επερώτησης στη Βουλή. Τελικά κατατέθηκε επερώτηση στη Βουλή από τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου από κοινού με άλλους  3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , την Τετάρτη 17-12-2014  προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Υγείας.
¨ Θα πρέπει να εστιάσουμε α) στην γνωστοποίηση του θέματος προς τους κατοίκους για την ενεργοποίησή τους, β) στο το τι έκανε τελικά ο εισαγγελέας και γ)ποια ήταν η απάντηση στην επερώτηση που βοηθήσαμε να συνταχθεί. Ζητήσαμε στις συγκεντρώσεις μας από το δήμο, να κάνει τις ενέργειες έτσι ώστε να πάρουμε απαντήσεις. Ανεξάρτητα από τις απαντήσεις πρέπει δυναμικά οι κάτοικοι και οι σύλλογοι, μαζί και με το Δήμο, να δώσουμε δημοσιότητα στο θέμα και να πιέσουμε την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Εισαγγελέα να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα. Αυτονόητες ενέργειες που θα πρέπει να τρέξουμε και να φωνάξουμε για να εκτελεστούν. Για 40.000  ευρώ παίζουμε με την υγεία των μαθητών και των κατοίκων¨,  λένε στο avatonpress.gr, με αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις, ο Μιχάλης Σπάσος γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας και ο Πέτρος Καρατζούλης πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Καρατάσιου.
Από το Δεκέμβριο του 2014 και μετά, ακολούθησαν αρκετές παρεμβάσεις από μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της περιοχής με πορείες (όπως αυτή του Μαΐου) με τις κινητοποιήσεις να έχουν ενταθεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Στις 2-12-2015, στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, γονείς, σύλλογοι και κάτοικοι έδωσαν το παρόν σε μία μαζική συνέλευση, που είχε και ενημερωτικό χαρακτήρα για τις επιπτώσεις του αμίαντου στην Υγεία (από τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Αντώνη Καράγιωργα) με σκοπό να δρομολογήσουν τις κινητοποιήσεις από κοινού. Δημιουργήθηκε έτσι μία πρωτοβουλία από τους 5 συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, των 2 περιβαλλοντικών συλλόγων, Ευκαρπίας και Καρατάσιου, του αθλητικού συλλόγου Λύκοι, της ομάδας Πες το Δυτικά, την ομάδα ΠΕΡΚΑ Καρατάσιου, την εκπαιδευτική κοινότητα, το συμβούλιο των μαθητών αλλά και μεμονωμένους μαθητές, γονείς και κατοίκους. Συγκροτήθηκε επίσης και συντονιστική ομάδα (σαν επιτροπή αγώνα) για να συντονίζει τις ενέργειες.  Αποφασίστηκε το επόμενο παρόν να δοθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 9-12-2015.
Την Τετάρτη 9-12-2015 έγινε ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παύλου Μελά από την Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά για την απομάκρυνση του Αμίαντου από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Χίτζου.
Ενημέρωσαν οι Πέτρος Καρατζούλης 2ο Γυμνάσιο Πολίχνης και Πολ. Περιβ. Καρατάσιου, Ευθύμης Παπαδημητρίου Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, Γιώργος Μακρίδης εκπρόσωπος μαθητών 15μελούς 2ου ΓΕΛ Πολίχνης. Παρευρέθησαν εκπρόσωποι  από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, από το Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ευκαρπίας, Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καρατάσιου, από την ομάδα Πες το Δυτικά, από διάφορους  αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους,  αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Την παράσταση έκλεψε ο μαθητής Γιώργος Μακρίδης, όπου έθεσε μοναδικά, το ζήτημα από τη σκοπιά των μαθητών και ζήτησε τη δρομολόγηση της λύσης, απορώντας για ποιο λόγο δεν έχει γίνει ακόμη.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Λαζαρίδης Αθανάσιος επισήμανε την αναγκαιότητα απομάκρυνσης των επικίνδυνων υλικών αμίαντου και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του από το Δήμο Παύλου Μελά. 'Τον τελευταίο χρόνο με το θέμα έχουν ασχοληθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και η Συμπαραστάτης του Δημότη που συνεργάζεται με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Υπάρχει μέχρι σήμερα οικονομική αδυναμία από τους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό του χώρου και η εμπλεκόμενη τράπεζα που έχει κατασχέσει το ακίνητο δηλώνει αναρμόδια. Έχει ενημερωθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κ.Μακεδονίας. κ. Παπάς Θεοφάνης και του προτείναμε μια συνέργεια στο πλαίσιο της υπόθεσης καθαρισμού του οικοπέδου ''ΔΙΑΝΑ'' που έγινε το 2001.Ο κ. Παπάς συμφώνησε και γι΄αυτό το σκοπό. Μαζί με το Δήμαρχο κ. Δεμουρτζίδη Δημήτρη συναντηθήκαμε πριν μία εβδομάδα με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη Γιάννη και αυτός δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει το Υπουργείο στην επίλυση του προβλήματος με ένα πρόγραμμα απομάκρυνσης επικίνδυνων υλικών
Ο Δήμαρχος κ. Δεμουρτζίδης Δημήτρης συμφώνησε με τα δίκαια αιτήματα της Πρωτοβουλίας και τόνισε ότι ¨ο Δήμος έχει κάνει όλες τις ενέργειες από την πλευρά του και με νομική υποστήριξη μαζί με τους συλλόγους και τους πολίτες θα συνεργαστούν για το καλύτερο αποτέλεσμα¨.

Η δημιουργία της πρωτοβουλίας, ¨ Πρωτοβουλία πολιτών για το Εργοστάσιο Χίτζου¨  για την απομάκρυνση του αμιάντου,  συστάθηκε και κινητοποιείται με γνώμονα το αυτονόητο. ¨Κάνε και εσύ το ίδιο , ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας πριν να είναι αργά.¨, μας καλούν οι πολίτες.
Η σελίδα τους στο FacebookΠρωτοβουλία πολιτών για το Εργοστάσιο Χίτζου , όπου θα δείτε βίντεο, φώτο και αναρτήσεις που αφορούν εξελίξεις και κινητοποιήσεις των συλλόγων και των κατοίκων.
Πολύ αξιόλογη και η δουλειά των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, με τη δημιουργία 2 βίντεο (προς το παρόν από ότι λένε) για το θέμα αυτό με σκοπό την όσο δυνατόν μεγαλύτερη προβολή του προβλήματος. Μπράβο στα παιδιά (σε ένα σχολείο που έχει παράδοση στα περιβαλλοντικά ζητήματα , βλέπε παγκόσμιο βραβείο πριν μερικά χρόνια). Τα βίντεο μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στη σελίδα του facebook που αναφέρουμε παραπάνω.

Η γνώμη του avatonpress.gr: Ευτυχώς το θέμα ξαναζεστάθηκε και η Πρωτοβουλία των πολιτών που συστάθηκε από ότι φαίνεται βαδίζει σε σωστά μονοπάτια, έχοντας ως μέλη της γονείς και κάτοικους που είναι αποφασισμένοι, αλλά και έχουν την εμπειρία για να επιτευχθεί ο στόχος. Εντύπωση βέβαια προκαλεί για πιο λόγο (το έχουμε αναφέρει και παλαιότερα) τόσα χρόνια δεν είχαν δρομολογηθεί ενέργειες από το Δήμο ή την Περιφέρεια. Ας ελπίσουμε τώρα και εφόσον υπάρχει και η δέσμευση της δημοτικής αρχής να βρεθεί επιτέλους μία λύση.
Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί και η πιθανή συσσωρευτική ρύπανση που έχει ήδη συμβεί σε ένα δήμο που ταλανίζεται από περιβαλλοντικά προβλήματα

Ακολουθούν διάφορα βίντεο:

                                                          ο κ. Καράγιωργας:

                                             ο αντιδήμαρχος κ. Λαζαρίδης:

                                              ο κ. Σπάσος:

                                          ο κ. Καρατζούλης:

                                           η συμπαραστάτης του δημότη κ. Βαρβελή:
















Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!