Μάζεψε τα «κουκιά» ο Τραμπ, περιμένει το χρίσμα

Είναι σχεδόν επίσημο: Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 8 Νοεμβρίου για τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο προκλητικός πολυεκατομμυριούχος κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον αριθμό των αντιπροσώπων που χρειάζονταν για να πάρει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές. Πλέον, στο εθνικό συνέδριο του κόμματος στο Κλίβελαντ, θα δεχθεί επισήμως το χρίσμα και δεν μένει παρά να τελειώσει η προκριματική διαδικασία και στους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, o Ντόναλντ Τραμπ κατόρθωσε να κερδίσει αρκετούς από τους ανεξάρτητους αντιπροσώπους του κόμματος και με την τελευταία καταμέτρηση συγκεντρώνει 1.238 εκλέκτορες, όταν για το χρίσμα του χρειάζονταν 1.237.

Με δεδομένο ότι σε πέντε Πολιτείες δεν έχουν γίνει ακόμη προκριματικές εκλογές για ακόμη 303 εκλέκτορες, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι θα αυξήσει περισσότερο τη δύναμή του και στο συνέδριο του Κλίβελαντ η διαδικασία θα είναι μόνο τυπική.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, που μέχρι στιγμής ήταν πολύ προσεκτικός και δεν είχε πάρει δημοσίως θέση εν όψει των προεδρικών εκλογών, σήμερα δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία διεθνώς για το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται με αφορμή τη σύνοδο του G7 και λίγο πριν επισκεφθεί τη Χιροσίμα, ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε πως οι ξένοι ηγέτες «ταράζονται» στην ιδέα εκλογής του Ντόναλντ Τραμ. Μάλιστα, τόνισε ότι καταλαβαίνει την ανησυχία τους, διότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων «έχει άγνοια των διεθνών υποθέσεων».

Όπως είπε, «οι περισσότερες από τις απόψεις που εκφράζει δείχνουν είτε παντελή άγνοια των διεθνών υποθέσεων είτε υπεροψία είτε, ακόμη, την έγνοια του να προκαλεί αναρτήσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης».

Και τόνισε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται θέσεις και προτάσεις που να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της χώρας, αλλά και «να βοηθούν τον κόσμο να ακολουθεί μια ομαλή πορεία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια των ταξιδιών του στο εξωτερικό έχει δεχθεί σειρά ερωτήσεων για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο τόσο απρόβλεπτος Τραμπ σε μια διεθνή κρίση, όταν είναι γνωστές οι ακραίες θέσεις του. Έχει μιλήσει για απαγόρευση στους μουσουλμάνους να μεταναστεύουν, για έναρξη εμπορικών πολέμων, για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων σε Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.

Επιπλέον, δηλώνει αντίθετος με τη συμφωνία ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των χωρών Ασίας και Ειρηνικού που προώθησε ο Ομπάμα, ενώ έχει υποσχεθεί ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, αλλά και τη συμφωνία για το περιβάλλον που επιτεύχθηκε στο Παρίσι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαιώνει τους συνομιλητές τους πως πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εκλεγεί πρόεδρος.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ανήσυχος και για τα τεκταινόμενα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, εκτιμώντας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για το χρίσμα, Μπέρνι Σάντερς και Χίλαρι Κλίντον, μπορούν να βλάψουν το κόμμα εν όψει των εκλογών.

Μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε να επιβεβαιώσει αυτή τη διεθνή ανησυχία.

Με μήνυμα στο Twitter, ο Μάρτιν Σελμάιρ, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατέκρινε σήμερα με δριμύτητα τόσο τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και υπέρμαχο του Brexit Μπόρις Τζόνσον, όσο και τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν.

«#G7 2017 με τον Τραμπ, την Λε Πεν, τον Μπόρις Τζόνσον, τον Μπέπε Γκρίλο; Ένα σενάριο τρόμου που δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό» έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ, που συμμετέχει στη σύνοδο των 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου στην Ιαπωνία.

Η ανάρτηση αυτή, που μάλλον έφερε σε δύσκολη θέση την Κομισιόν, προκάλεσε βροχή ερωτήσεων κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, για το αν ο πρόεδρος της Κομισιόν συμμερίζεται τις απόψεις του διευθυντή του γραφείου του.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Άλεξ Βιντερστάιν απέφυγε να απαντήσει κι αρνήθηκε να «προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό μηνυμάτων στο Twitter».

«Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι οι προκλήσεις στις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, αλλά και η G7, είναι παγκόσμιας φύσης» είπε.

Και όταν ρωτήθηκε αν το tweet του Σελμάιρ θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση των Βρυξελλών στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, απάντησε:

«Δεν διακρίνω καμία προσβολή ούτε παρέμβαση σε οποιοδήποτε στρατόπεδο ούτε αναφορικά με την (προεκλογική) εκστρατεία στις ΗΠΑ, ούτε με την εκστρατεία (για το δημοψήφισμα) στη Βρετανία».

Πάντως, ο Μάρτιν Σελμάιρ, σύμβουλος στρατηγικής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει προκαλέσει ξανά με τις δηλώσεις του.

Τον Ιανουάριο, ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε την παραίτησή του, εξαιτίας επικριτικών δηλώσεων που αποδόθηκαν στον Σελμάιρ σε βάρος της Ρώμης, και τα οποία είχαν μεταδώσει ιταλικά μέσα ενημέρωσης.


 


 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!