«Φούσκωσαν» κατά 1,2 δισ. ευρώ τα φέσια στις εφορίες τον Ιούνιο


Μια ανάσα από τα 90 δισ. ευρώ έφτασαν τον Ιούνιο οι παλιές και νέες οφειλές προς το Δημόσιο, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών δοκιμάζει τα τελευταία όρια της.

Τα απολογιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ μιλάνε από μόνα τους: με τη συμπλήρωση του εξαμήνου οι οφειλές από την αρχή του έτους έφτασαν στα 6,807 δισ. ευρώ, ενώ μέσα σε ένα μήνα τα «φέσια» αυξήθηκαν κατά 1,223 δισ. ευρώ. Ποιες ήταν οι εισπράξεις επί αυτών των οφειλών; Μόλις 881 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 13,1%. Τι γίνεται με τα παλιά χρέη; Παραμένουν πάνω από τα 83 δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις να περιορίζονται στα 1,477 δισ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των οφειλετών προς τις εφορίες παραμένει πάνω από τα 4 εκατομμύρια (4.003.372), εκ των οποίων 1.492.088 μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, δηλαδή να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν, μάλιστα, ότι ήδη 755.806 οφειλέτες έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή σχεδόν το 51%. Αν ανατρέξει, δε, κανείς στην αρχή του έτους, τότε θα διαπιστώσει ότι περίπου 60.000 οφειλέτες έχουν προστεθεί στη σχετική “μαύρη” λίστα.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι το Δημόσιο έχει φρενάρει τις επιστροφές ΦΠΑ και λοιπών φόρων. Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο των εκκρεμών αιτημάτων επιστροφών με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης ανέρχεται στα 1,306 δισ ευρώ και το υπόλοιπο χωρίς ΑΦΕΚ- δηλαδή δεν έχουν ελεγχθεί οι αιτήσεις- στα 2,060 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι είναι στον “πάγο” 3,366 δισ ευρώ.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!