Χορτιάτης: Τριήμερο στο βουνό της πόλης -Ανακαλύπτουμε τα βότανα του τόπου


Σπαθόχορτο, άγριο δυόσμο, φλαμούρι, θυμάρι ακόμα και βατόμουρα και δαμάσκηνα μπορούν να μαζέψουν όσοι βρεθούν στον Χορτιάτη, ένα βουνό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι αγνωστοι σε πολλούς, θησαυροί του Χορτιάτη, αποτελούν μία ευχάριστη έκπληξη σε όσους πρωτοπηγαίνουν βόλτα στο βουνό, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διαχειριστών του Καταφυγίου του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών, που διοργανώνουν τακτικά πεζοπορίες.
Για το προσεχές τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, προτείνουν μία βόλτα για να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες, τα βότανα του Χορτιάτη και αν το θελήσουν, να διανυκτερεύσουν στο Καταφύγιο.

«Πρόκειται για ήπια δραστηριότητα, με πορεία μίας ώρας στην οποία θα τους δείξω τα βότανα και θα μπορέσουν, αν θελήσουν, να μαζέψουν μια μικρή ποσότητα. Αυτή την εποχή, ο Χορτιάτης έχει μπόλικο σπαθόχορτο, αχίλλεια, λεμονοθύμαρο, άγριο δυόσμο και σε λίγο καιρό, θα βγει και ο καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαχειριστής του Καταφυγίου και ξεναγός στις πεζοπορίες, Γιώργος Μπαϊρακτάρης.
Μάλιστα, μετά το τέλος της πεζοπορίας, που έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 13 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες θα επιστρέψουν στο Καταφύγιο για να παρασκευάσουν τσάι από τα βότανα του βουνού.
«Οι άνθρωποι της πόλης δεν είναι μαθημένοι στο βουνό και πολλές φορές, δεν γνωρίζουν τους 'θησαυρούς' που κρύβει ο Χορτιάτης. Στις πεζοπορίες πάντως που διοργανώνουμε, μπορεί να πάρει ο καθένας μέρος αφού ακολουθούμε μια βατή διαδρομή, χωρίς μεγάλες κλίσεις» εξηγεί. Προσθέτει δε, ότι για την πανσέληνο του Αυγούστου, έχει προγραμματίζει μια νυχτερινή πορεία που θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ.
«Όταν έχει φεγγάρι στο βουνό, μπορείς να βαδίσεις άφοβα χωρίς φακό» λέει χαρακτηριστικά, προσκαλώντας σε μια ξεχωριστή εμπειρία, κοντά αλλά και τόσο μακριά από το μικροκλίμα της πόλης.
Ο Χορτιάτης ή Κισσός είναι βουνό ανατολικά της Θεσσαλονίκης με την ψηλότερη κορυφή του να βρίσκεται στα 1201 μέτρα.
Καλύπτεται από βελανιδιές, καστανιές, καρυδιές, οξιές και έλατα, έχει μεγάλη ποικιλία μανιταριών και πολλά αρωματικά βότανα και είναι γεμάτο με βατομουριές, αγριοτριανταφυλλιές και κορομηλιές.
Τις φωτογραφίες παραχώρησαν οι ιθύνοντες του Καταφυγίου Χορτιάτη

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!