Εφορία: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο και με ποια κριτήρια

Σε...ρετούς του σχεδίου δράσης για τους φορολογικούς ελέγχους έως το τέλος του 2016 προχωρά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ εντείνεται η αγωνία για την επίτευξη των στόχων στο κρίσιμο «μέτωπο» των φορολογικών εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναδιατάσσονται οι προτεραιότητες του σχεδίου δράσης και στην πρώτη γραμμή έρχονται ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι με επιστροφές φόρου και υποθέσεις με μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον, όπως επίσης και υποθέσεις για τις οποίες βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έκδοση πράξεων. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, Γ. Πιτσιλής, ζητά από τους επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών να συντάξουν νέες λίστες με φορολογικές υποθέσεις, με το βλέμμα στραμμένο στο στόχο να έχει κλείσει φέτος το έτος, με 4.000 πλήρεις φορολογικούς ελέγχους και 18.000 μερικούς ελέγχους από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις Εφορίες.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του κ. Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης για την αξιολόγηση των υποθέσεων στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα στη διαδικασία των ελέγχων, χρησιμοποιείται αυτοματοποιημένο μοντέλο που στηρίζεται στη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων για την ανάλυση, εκτίμηση και εντοπισμό κινδύνων που αφορούν στην απώλεια φορολογικών εσόδων από τη μη διενέργεια αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων.

Έτσι στην πρώτη γραμμή έρχονται οι εξής υποθέσεις:

[1] Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων με ή χωρίς εντολή. Στις υποθέσεις ελέγχου που αφορούν σε επιστροφές φόρων η προτεραιότητα προσδιορίζεται με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

[2] Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρων και προσωρινός προσδιορισμός προστίμων.

[3] Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, για τις οποίες εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου η και η έκδοση πράξεων.

[4] Υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν συνταχθεί οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου και εκκρεμεί η έκδοση πράξεων.

[5] Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), επικείμενες υπαγωγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, σε ανακτήσεις των αφορολόγητων αποθεματικών του άρθρου 169 του Ν. 4099/2012 (ΦΕΚ Α' 250/20-12-2012), σε επαναλήψεις διαδικασίας και σε προδικαστικούς ελέγχους.

[6] Με βάση την απόφαση, οι προιστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών θα πρέπει μέσα σε δέκα εργάσιμες μέρες να συντάξουν λίστες τόσο των υποθέσεων που παίρνουν προτεραιότητα για έλεγχο όσο και αυτών που δεν προτεραιοποιούνται και στη συνέχεια θα πρέπει να σκανάρουν όλες τις υποθέσεις για τις οποίες δρομολογείται ή δεν δρομολογείται έλεγχος και κατά την κρίση τους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων να βγάλουν υποθέσεις από τη μία λίστα και να τις βάλουν στην άλλη.

Οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτική βάσιμη και αιτιολογημένη τεκμηρίωση, η οποία μάλιστα θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Ελέγχων και Παροχής Φορολογικών Υπηρεσιών.

[7] Όσον αφορά τη χρονική σειρά η απόφαση ορίζει ότι απο το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν μία στις δύο να αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας (2011 - 2015)

Για την αξιολόγηση των υποθέσεων στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα στη διαδικασία των ελέγχων, χρησιμοποιείται αυτοματοποιημένο μοντέλο που στηρίζεται στη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων για την ανάλυση, εκτίμηση και εντοπισμό κινδύνων που αφορούν στην απώλεια φορολογικών εσόδων

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!