Σιμόν Πέρες: Είχε κι αυτός τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης

Η φράση «ο αποθανών δεδικαίωται» ταιριάζει και σε όσα ακούγονται από το πρωί για τον αποθανόντα -πλήρη ημερών- στα 93 του Ισραηλινό στρατιωτικό-πολιτικό, πρώην πρόεδρο του Ισραήλ (2007-2014) Σιμόν Πέρες.

Εκλεγμένο μέλος του Κνέσετ από το 1959, υπηρέτησε σχεδόν αδιάλειπτα (με ελάχιστη διακοπή το 2006) μέχρι την εκλογή του, αναλαμβάνοντας την 7η ισραηλινή προεδρία.

Το άκρως φιλο-ισραηλινό BBC αφιέρωσε ημίωρο πρόγραμμα στον Σιμόν Πέρες, «τιμώντας έναν αγωνιστή της ειρήνης».



Πράγματι. Του απονεμήθηκε το 1994 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον δολοφονηθέντα αργότερα Γιτζάκ Ράμπιν και τον Γιάσερ Αραφάτ.

Αν κρίνουμε ότι Νόμπελ Ειρήνης έχει απονεμηθεί και στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από το μεγαλόστομο αυτό βραβείο.

Ουδένα από τα δυτικά Μέσα -όπως κρίνεται φυσικό- προέβαλε κάποιο από τα αραβικά σχόλια που έχουν γίνει κατά καιρούς για τον Πέρες.

Ακολουθώντας τον δυτικό πολιτικό φιλο-ισραηλινό προσανατολισμό και το tweet του πρωθυπουργού:



Το 1947 ο Πέρες είχε γίνει μέλος της (τρομοκρατικής οργάνωσης για τους Βρετανούς κυρίαρχους της Παλαιστίνης) παραστρατιωτικής οργάνωσης για τους Ισραηλινούς που αγωνίζονταν για τη δημιουργία ισραηλινού κράτους υπό τον Μπεν Γκουριόν. Εκεί είχε αναλάβει καθήκοντα για την αγορά όπλων. Κατόπιν ανέλαβε επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ μετά τη δημιουργία του κράτους. Πόσο τα πράγματα αλλάζουν: Τον Νοέμβριο του 2008 τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου Ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν όσοι πέρασαν από την ισραηλινή ηγεσία με την ειρήνη, ας αναλογισθούμε τι συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή και τι έχει εφαρμοσθεί από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί στο Όσλο, όταν ο Πέρες ήταν υπουργός Εξωτερικών, για τους Παλαιστίνιους.

Ο Πέρες, όπως και οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς που ανέλαβαν ανώτατα αξιώματα στη χώρα των 68 χρόνων, προερχόταν από τα στελέχη του στρατεύματος.

Το 1977 ο Πέρες ανέλαβε αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και υπό αυτήν την ιδιότητα ηττήθηκε στις εκλογές ως υποψήφιος για την πρωθυπουργία δύο φορές (1977 και 1981) από τον Μεναχέμ Μπέγκιν, ώσπου τελικά κέρδισε και ανέλαβε πρωθυπουργός στις αμφίρροπες εκλογές του 1984. Τότε ο Πέρες μαζί με τον Γιτζάκ Σαμίρ, που ήταν αρχηγός του κόμματος Λικούντ, σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία έξι μήνες ήταν πρωθυπουργός ο Πέρες και έξι μήνες ο Σαμίρ.



Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!