Τερματίζονται οι ποινικές διαδικασίες κατά Βγενόπουλου, Μπουλούτα, Φόρου και Μάγειρα στην Κύπρο

Τερματίζονται όλες οι εκκρεμούσες ποινικές διαδικασίες εναντίον του ισχυρού άνδρα της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου και των Μπουλούτα, Φόρου, Κουννή και Μάγειρα. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο διέταξε με ενδιάμεση απόφαση την αναστολή των ενταλμάτων σύλληψης κατά των Μπουλούτα και Φόρου και αναφέρει ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον και των Βγενόπουλου και Μάγειρα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων η απόφαση που ανατρέπει τις έως τώρα εξελίξεις στις υπό διερεύνηση υποθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας εναντίον του Βγενόπουλου και των στενών συνεργατών του στη MΙG και την πρώην Λαϊκή.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε χθες στον Γενικό Εισαγγελέα και στην πλευρά του Βγενόπουλου. Κατά την προφορική ακρόαση της αίτησης των αιτητών παρέστησαν και έδωσαν μαρτυρία ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, ο Α. Βγενόπουλος εκ μέρους των αιτητών και ο Γενικός Εισαγγελέας Κ. Κληρίδης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε την επιφυλαχθείσα απόφασή του την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου. Αποτελείται από 81 σελίδες, με αιτιολογημένο σκεπτικό, και απέρριψε όλα τα άλλα αιτήματα των αιτητών και επιλήφθηκε μόνο του θέματος των δύο εκκρεμουσών ποινικών υποθέσεων.  

Η Κύπρος, όπως όλα τα κράτη έχουν το κυρίαρχο δικαίωμα να διερευνούν και να διώκουν πρόσωπα για ποινικά αδικήματα και ότι οι εκκρεμούσες ποινικές υποθέσεις εναντίον των αιτητών δεν έγιναν ούτε προς εκφοβισμό ούτε προς παρενόχληση τους προς απόκτηση πλεονεκτήματος στη διαιτητική διαδικασία, σημειώνει το Διαιτητικό Δικαστήριο.

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι στο πλαίσιο της διαιτητικής διαδικασίας, αριθμός Ελλαδιτών επενδυτών αποτάθηκε στο Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) διεκδικώντας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αποζημιώσεις ύψους πέραν των €1,2 δις, για θέματα που αφορούν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Αναφορικά με τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η έκδοσή τους δεν ήταν δυσανάλογη προς τις περιστάσεις ενέργεια, ούτε καταχρηστική, εφόσον η παρουσία των δύο κατηγορουμένων στο Δικαστήριο Λευκωσίας είναι υποχρεωτική. Ωστόσο εισηγείται την αναστολή των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους για λόγους που εξηγούνται κάτωθι.

Απέρριψε επίσης το αίτημα των αιτητών όπως αυτοί, ως κατηγορούμενοι, μη παρίστανται αυτοπροσώπως αλλά να εκπροσωπούνται από δικηγόρο.

Εν τούτοις, το Δικαστήριο, έκρινε ότι η εμπλοκή και συμμετοχή των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου στη διαιτητική διαδικασία θα επηρεαστεί σημαντικά λόγω της πιθανότητας αυτοί να τεθούν υπό κράτηση κατ΄ εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης, ενώ η διαθεσιμότητα της παρουσίας και συμμετοχής τους στη διαιτητική διαδικασία κρίνεται ως ουσιώδης για την ομαλή διεξαγωγή της.

Επίσης, "αφού εξισορρόπησε από τη μια, την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυρίαρχου δικαιώματός της να προχωρεί την ποινική δίωξη του 2015, και από την άλλη, την ανάγκη απρόσκοπτης παρουσίας και διαθεσιμότητας των δύο κατηγορουμένων ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου" αποφάσισε να προχωρήσει σε αριθμό συστάσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Δικαστήριο εισηγείται προς την Κυπριακή Δημοκρατία, "να αναστείλει την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου, και  να απόσχει από τη λήψη μέτρων τα οποία θα εμπόδιζαν την ελευθερία διακίνησής τους και πρόσβασης σε δικηγόρο για σκοπούς της διαιτησίας".
-

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!