Ωραιόκαστρο: Το έκτακτο ΔΣ, η συζήτηση, οι εντάσεις, τα σχολεία ... και “ και τα παιδιά των προσφύγων” [φώτο] [video]



Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο κάλεσε την Πέμπτη 1/9/2016 το βράδυ η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου με θέμα  "Σχολεία- μετανάστες· πρόσφυγες", λόγω των δηλώσεων του γ. γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ Μπαντή, για την χρήση των σχολείων τις απογευματινές ώρες για διδασκαλία μαθημάτων στα παιδιά των προσφύγων. Ουσιαστικά, η δημοτική αρχή ήθελε να πάρει μια απόφαση σχετικά με την μη αποδοχή των παιδιών των προσφύγων σε σχολεία του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Είναι η δεύτερη φορά που ο δήμαρχος επιχειρεί τέτοιου είδους συνάντηση. Η πρώτη φορά ήταν όταν προετοιμάζονταν  η εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή, οπότε και κάλεσε σε διαβούλευση συλλόγους και φορείς του δήμου Ωραιοκάστρου. Μετά την αποτυχία που είχε τότε η συγκέντρωση αλλά και οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε (το ανέφερε ο ίδιος στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο), κάλεσε αυτή την φορά δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για το θέμα.
Στο δημοτικό όμως αυτό συμβούλιο δεν παρουσιάσθηκε η αντιπολίτευση πλην δύο συμβούλων. Του κ Γρηγόρη Εδιρνέλη απο την παράταξη Αλληλεγγύη Ανατροπή και του κ Γιώργου Παρισόπουλου απο την παράταξη Ωραιόκαστρο Τώρα.
Με απούσα λοιπόν την αντιπολίτευση, ο δήμαρχος στην εισήγησή του διάβασε ανακοινώσεις διαφόρων site επι του θέματος (!!!). Δυστυχώς, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν υπήρξε καν η ευαισθησία να επικοινωνήσει η δημοτική αρχή με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και τον γενικό γραμματέα ώστε να ζητήσει εξηγήσεις για το ότι η τοπική κοινωνία αγνοείτε και δεν συμμετέχει σε αυτές τις αποφάσεις αλλά και για την διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί.
Τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων, πολίτες,  αρκετοί απο τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης καθώς και ο κ Εδιρνέλης απο την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αρκετοί ήταν εκείνοι που του επιτέθηκαν φραστικά επειδή δεν συμφωνούσαν με τα λεγόμενά του. Ακούσθηκαν, απόψεις για το πρόβλημα που δημιουργείται με το ωράριο των ολοήμερων (έως τις 4.00 μμ διαρκεί το ολοήμερο) και της ώρας προσέλευσης των παιδιών των προσφύγων (2-6 μμ), για τον μη εμβολιασμό των προσφύγων στα camps, για τις υγειονομικές βόμβες που υπάρχουν στα camps (γεγονός που καλλιεργεί φόβο), αλλά και απόψεις πολιτών που αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής.
Η απόφαση που ανακοινώθηκε στη διαύγεια με αύξοντα αριθμό: 286/2016 αναφέρει ότι "Ο Δήμαρχος, αφού άκουσε όλες τις απόψεις και μετά από τη διαλογική  συζήτηση, κατέθεσε την πρότασή του για δημιουργία σχολείων προσφύγων, εκτός των σχολείων και του Δήμου Ωραιοκάστρου, για όλους τους προαναφερόμενους λόγους και πρότεινε σε περίπτωση που δε θα εισακουστεί η πρότασή του να προχωρήσουμε σε ομαδικές κινητοποιήσεις.", η οποία και ψηφίστηκε απο το ΔΣ. (δείτε εδώ)

ΥΓ1. κ πρόεδρε της Ένωσης γονέων οι προσωπικές σου απόψεις δεν μπορούν να "γίνονται" θέσεις του ΔΣ της Ένωσης... 
ΥΓ2. Κανείς δεν γνώριζε απο την διοίκηση οτι ετοιμάζεται σχέδιο ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία απο το υπουργείο Παιδείας; (Δείτε δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το θέμα εδώ  & εδώ). Είναι γνωστό ότι στο νομό Θεσσαλονίκης οι δήμοι Ωραιοκάστρου και Δέλτα είναι αυτοί με ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, άρα και αυτοί των οποίων τα σχολεία θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.  Γιατί δεν υπήρξε κινητοποίηση του δήμου πριν μερικούς μήνες ώστε να απαιτήσει την συμμετοχή του στην λήψη της όποιας απόφασης; 


Δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ







Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!