Βόμβες Τσιρώνη για ΤΙΤΑΝ και ΕΛΠΕ: Μετεγκατάσταση του ΤΙΤΑΝ και πρόγραμμα με το ΑΠΘ για να βρεθεί η αιτία της ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ - Δείτε την πλήρη απάντηση στην επερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κ. Τριανταφυλλίδη [video]





Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, (δείτε ΕΔΩ για τη ρύπανση που απασχολεί τη Δυτική Θεσσαλονίκη σχετικά με το ΤΙΤΑΝ και τα ΕΛΠΕ (δείτε ΕΔΩ ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Τριανταφυλλίδης αφού τόνισε ότι οι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, στο θέμα του ΤΙΤΑΝ επικαλέστηκε το ρεπορτάζ του avatonpress.gr, (Δείτε ΕΔΩ) τόσο στην ερώτηση, αλλά και στην τοποθέτησή του μέσα στη βουλή. Μακάρι το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί του και να προωθούν προβλήματα των πολιτών μέσα στη βουλή. Εξάλλου αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός ρόλος των μέσων ενημέρωσης, να προβάλλουν δηλαδή τα προβλήματα που δημιουργούνται εις βάρος των πολιτών και κάποια στιγμή αυτά να φτάνουν στα αυτιά των υπευθύνων και να λύνονται.
Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου , συζητήθηκε η ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Τσιρώνης έκανε 2 σημαντικές αναφορές, η μία για την μετεγκατάσταση του ΤΙΤΑΝ εκτός αστικού ιστού με ένα σοβαρό έστω και μακροχρόνιο πλάνο, και η άλλη για τα ΕΛΠΕ ότι εκτός από τις μετρήσεις των σταθμών θα πραγματοποιηθεί ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα σε συνεργασία Υπουργείου, Περιφέρειας και ΑΠΘ για να βρεθεί η αιτία της ρύπανσης και της δυσοσμίας.

Για το θέμα του ΤΙΤΑΝ ο κ. Τσιρώνης συνοπτικά ανέφερε: ¨όσον αφορά τον ΤΙΤΑΝΑ, είναι προφανές ότι το ιδανικό θα ήταν σε ένα βάθος χρόνο που να μην βλάπτει την επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας αυτού του τύπου οι επιχειρήσεις να απομακρυνθούν από τα αστικά κέντρα. Είναι φανερό ότι έτσι πρέπει να γίνει. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Πρέπει να γίνει ένας σοβαρός προγραμματισμός, ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα που να μην βρισκόμαστε πάντα σε αυτό το πράγμα και νομίζω ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και στις επιβαρυμένες γειτονιές της Αττικής. Δεν έχουν θέση τόσο μεγάλες βιομηχανίες μέσα στον αστικό ιστό. Απλώς πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος. 


Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε κάποια πράγματα όσον αφορά το τι καίει μια τέτοια εταιρεία. Σήμερα, οι τσιμεντοβιομηχανίες στην Ελλάδα καίνε «πετ κοκ». Το «πετ κοκ» είναι ένα είδος κάρβουνου που προέρχεται από τα τελικά κατάλοιπα του πετρελαίου, δηλαδή ό,τι χειρότερο. Είναι επίσης προφανές ότι θα ήταν προτιμότερο να καίει φυσικό αέριο. 



Δεν τίθεται θέμα πλέον με τις ευρωπαϊκές οδηγίες να καίγονται σκουπίδια για δύο πολύ σημαντικούς λόγους¨


Για το θέμα των ΕΛΠΕ ο κ. Τσιρώνης συνοπτικά ανέφερε: ¨η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ χρηματοδοτεί μια φορητή μονάδα. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια φορητή μονάδα. 

Η σταθερή μονάδα, η οποία υπάρχει στο Κορδελιό, μετράει αυτά που επιβάλλει η ΕΕ. , τους πολύ επικίνδυνους υδρογονάνθρακες. Αυτό επιτάσσει η οδηγία, αυτό κάνουν όλες οι μονάδες μας. Δεν είναι κάτι καινούριο.

Σήμερα βρίσκουμε τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε, ειδικά σε αυτήν τη μονάδα για να μετράει 
τα αναγωγικά παράγοντα του θείου, όπως είναι το υδρόθειο και οι μερκαπτάνες, 

γιατί αυτά που μετράει τώρα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, αλλά δυστυχώς δεν μυρίζουν, δεν γίνονται αντιληπτά στη μύτη. Είναι μια δαπάνη που θα την κάνουμε. Και έχουμε βρει τους πόρους. Όμως, φοβάμαι ότι δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκεί η φορητή μονάδα ούτε αρκεί να εμπλουτιστεί ο σταθμός.

Είμαστε σε συζήτηση με την περιφέρεια -γιατί πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι η περιφέρεια είναι εκείνη που λειτουργεί αυτούς τους σταθμούς, παρότι ανήκουν στο Υπουργείο-, να γίνει ένα πρόγραμμα με το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης -το συζητήσαμε κι αυτό στη σύσκεψη-, ώστε να μπορέσουμε με οργανωμένες πια μετρήσεις επί μεγάλο χρονικό διάστημα -και όχι απλώς μέτρηση σε ένα σημείο που υπάρχει ένας σταθμός-, με κάναβο όπως λένε οι επιστήμονες, με συγκεκριμένες μετρήσεις, θα μπορέσουμε να βρούμε την αιτία της ρύπανσης.

Το avatonpress.gr, σας παραθέτει παρακάτω αναλυτικά το δελτίο τύπου του κ. Τριανταφυλλίδη καθώς και τα πρακτικά της πλήρης συζήτησης που έγινε μέσα στη Βουλή.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ:
«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ».(BINTEO)

«Οι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Χρήζουν της ίδιας προστασίας, μέριμνας και φροντίδας από την πολιτεία. Δυστυχώς, πρέπει να κλείσουμε πληγές και ανεπάρκειες δεκαετιών» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, με αφορμή την έντονη δυσοσμία στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και το «ύποπτο» νέφος στον Δήμο Παύλου Μελά.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη και την απάντηση που πήρε το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

«Είπα στον υπουργό πως δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να κόψουμε δρόμο. Εδώ και μήνες έχουμε το θέμα με τη δυσοσμία στο Κορδελιό, εκεί όπου δεν μπορούμε να βρούμε την πηγή» πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανακοίνωση από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, πως την 1η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να εξεταστούν από κοντά τα προβλήματα.
 «Ο υπουργός δέχτηκε την 1η Δεκεμβρίου να περπατήσουμε μαζί στις γειτονιές του Κορδελιού. Ο κ. Τσιρώνης, οι βουλευτές, η περιφέρεια και οι δήμοι. Μπορεί να μην είμαστε στην ίδια ιδεολογική και πολιτική αφετηρία με τους δημάρχους και την περιφέρεια. Αυτό που μας ενώνει, όμως, είναι το κοινό πρόβλημα και η αγάπη μας για τη Θεσσαλονίκη» επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθεί 
α) ο σύνδεσμος ολόκληρης της συζήτησης:

β) ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

Διαβάστε τα πρακτικά εδώ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!