ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Σε ποιους ανήκει ο δημόσιος χώρος;
Θεσσαλονίκη 8/20/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε ποιους ανήκει ο δημόσιος χώρος;
Τα πάρκα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, ως δημόσιοι χώροι, εδώ και δεκαετίες έχουν συνδεθεί με τα φεστιβάλ των πολιτικών νεολαιών.
Μια παράδοση η οποία μετά από διακοπή –λόγω εργασιών- κάποιων χρόνων, επανήλθε τον περασμένο Ιούνιο με τη διεξαγωγή του 20ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, στον Κήπο των Εποχών.
Στον ίδιο χώρο και κατόπιν αδείας η οποία ζητήθηκε και δόθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ του περιοδικού Σπούτνικ των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.
Αυτό βέβαια μόνο στα χαρτιά, αφού από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε αρχικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα πρωτόγνωρο μπαράζ καταγγελιών για την «κατάληψη του χώρου από τραπεζοκαθίσματα»! Ακολούθησε η παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας και η απειλή πως εάν οι διοργανωτές δε συμμορφωθούν, θα κληθεί η αστυνομία. Κάτι που δε χρειάστηκε να γίνει αφού η δεύτερη μέρα αναβλήθηκε εξαιτίας της βροχής.
Πολλά είναι τα ερωτήματα και πολλές οι πιθανές απαντήσεις οι οποίες θα πρέπει να δοθούν.
- Γιατί κάποιοι –οι οποίοι είναι στα κάγκελα το τελευταίο 48ωρο- δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία τον Ιούνιο, στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ;
- Μήπως κάποιοι θεωρούν τα πάρκα ιδιοκτησία τους;
- Μήπως κάποιοι χρησιμοποίησαν το Φεστιβάλ Σπούτνικ για να ασκήσουν κριτική στη διοίκηση του κ. Μπουτάρη;
- Μήπως κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης –και τελευταίας- μέρας του φεστιβάλ;
Δεν ξέρουμε ποια είναι η απάντηση ή οι απαντήσεις. Το σίγουρο είναι πως για δύο μέρες στήθηκε ένα όργιο υπερβολής και παραπληροφόρησης, περί «κατάληψης του πάρκου από πλαστικά τραπεζοκαθίσματα», ενώ όλοι και όλες οι καταγγέλλοντες (καταγγέλλουσες), γνώριζαν πως σε δύο μέρες ο χώρος θα άδειαζε και πως το πάρκο θα παραδινόταν όπως ακριβώς ήταν. Κάτι που συνηθίζει ο πολιτικός χώρος που διοργάνωσε το φεστιβάλ και που το έχει αποδείξει πολλές φορές.
Ως ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, έχουμε δώσει πολλές φορές στο παρελθόν και εξακολουθούμε να δίνουμε, καθημερινές μάχες για τη διάσωση, προστασία και λελογισμένη χρήση των δημόσιων χώρων. Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι ζωντανοί και λειτουργικοί και η απόδοσή τους σε πολιτιστικές δράσεις, όπως το Φεστιβάλ Σπούτνικ, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πάρκα δεν είναι μουσεία με πινακίδες «μην αγγίζετε», ούτε χώροι αποστειρωμένου καθωσπρεπισμού.
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια μετατροπής των δημόσιων χώρων σε άβατο και ζητούμε ξεκάθαρες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή.
Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΑ Θεσσαλονίκης