Στις πλάτες των φορολογουμένων τα φιλόδοξα σχέδια του προϋπολογισμού -Τα μέτρα για να βγει το πλεόνασμα

Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα επωμιστούν το βάρος του φιλόδοξου πλεονάσματος που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 και το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το προσχέδιο  προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,6 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 2,4%. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η ισχυρή ανάπτυξη που θα επιτευχθεί, με τη διαφορά από το 2017 να φτάνει στο 0,6% του ΑΕΠ, θα συμβάλλει στο να επιτεχθεί ο στόχος του πλεονάσματος.

Από τα 6,6 δισ. ευρώ του πλεονάσματος τα  530 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κατάργηση φοροαπαλλαγών και άλλων μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση των κρατικών εσόδων.

Τα μέτρα είναι ήδη γνωστά και αφορούν στα εξής:

Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Καταργείται η έκπτωση 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες όταν αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος και οι οποίες ίσχυαν μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών με στόχο πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ.

Μειώση- κατάργηση επιδομάτων

Μειώνεται κατά 50% το ποσό που διατίθεται για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης με συνολική εξοικονόμηση τα 12 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, καταργείται το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ).

Κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους με την εφαρμογή περαιτέρω αλλαγών στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Φόροι σε ξενοδοχεία και Airbnb

Η επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

Η επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

Η επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Αύξηση ΦΠΑ στα νησιά

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Aπό 1-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Εισφορές

Η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.

Φαρμακευτική δαπάνη και ναυτιλία

Η αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!