Ο Μουγκάμπε προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία – Εξέπνευσε το τελεσίγραφο από το κόμμα του

Η προθεσμία που είχε δώσει το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε να παραιτηθεί από πρόεδρος της χώρας ειδάλλως θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη η διαδικασία αποπομπής του στη Βουλή παρήλθε χωρίς κάποια δημόσια ανακοίνωση, καθώς εντείνεται η φημολογία για τις επόμενες κινήσεις του 93χρονου ηγέτη.

Νωρίτερα πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το μέλλον του Μουγκάμπε είχε πει στο CNN ότι ο πρόεδρος είχε συντάξει επιστολή παραίτησης καθώς είχε συμφωνήσει στους όρους αποχώρησής του που προβλέπουν τη χορήγηση πλήρους ασυλίας στον ίδιο και τη σύζυγό του, Γκρέις.

Η πίεση εντείνεται από όλες τις πλευρές προς τον Μουγκάμπε, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1980 που έγινε ανεξάρτητη, να βάλει ένα τέλος στη σύγχυση που επικρατεί στη Ζιμπάμπουε μετά το de facto πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας.

Ο Μουγκάμπε άφησε άφωνους τους πολίτες της χώρας με το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, όπου απέφυγε κάθε αναφορά στο ενδεχόμενο παραίτησης υποσχόμενος να προεδρεύσει του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος ΖΑNU-PF, το οποίο τον είχε αποπέμψει λίγες ώρες νωρίτερα από την ηγεσία.

Λίγο μετά το διάγγελμα του Μουγκάμπε ο επικεφαλής των βετεράνων πολέμου, Κρις Μουτσβάνγκουα είπε ότι θα ηγηθούν των διαδηλώσεων εναντίον του αυταρχικού ηγέτη στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε.

Δύο ανώτερες πηγές της κυβέρνησης είπαν ότι ο Μουγκάμπε είχε συμφωνήσει να παραιτηθεί, αλλά δεν γνώριζαν τους όρους της αποχώρησής του.

Οι φήμες εντείνονται ότι ο Μουγκάμπε διάβασε λάθος ομιλία στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ή ότι απέφυγε να διαβάσει τις παραγράφους που αφορούσαν στην παραίτησή του.

Η κεντρική επιτροπή του ZANU-PF είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι νέος ηγέτης του κόμματος θα είναι ο Έμερσον Μναναγκουά. Η πρόσφατη καθαίρεση του αντιπροέδρου της χώρας από τον Μουγκάμπε, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο στη σύζυγό του Γκρέις να τον διαδεχθεί, στάθηκε η αφορμή για την απόφαση του στρατού να καταλάβει την εξουσία την περασμένη εβδομάδα.

Το Σάββατο εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν την αναμενόμενη πτώση του Μουγκάμπε.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!