Επιστρέφουν οι θεσμοί, στο τραπέζι οι συντάξεις


«Παραθυράκι» για τις συμφωνημένες περικοπές συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, ρίχνοντας το βάρος στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα άφησε ανοιχτό σήμερα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι θεσμοί θα περιμένουν να δουν τι έχουν να πουν οι ελληνικές αρχές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων και ότι μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των θεσμών (Επιτροπής και ΕΚΤ), το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 3,8% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμιζε, επίσης, ότι οι υπουργοί του Eurogroup θα θέλουν να δουν «την πλήρη δημοσιονομική εικόνα» πριν λάβουν μια απόφαση, καθώς, όπως είπε, «οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες».
Κατά την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 14 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2019, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των συντάξεων. Το τελευταίο, σημειώνεται δεν θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για το 2019, όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο σκοπός αυτής της επίσκεψης των θεσμών είναι τετραπλός:
Πρώτον, οι θεσμοί θέλουν να δουν τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξει κάποια τελική αποτίμηση, προέβλεψε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της στις αρχές Νοεμβρίου.
Δεύτερον, κατά την αποστολή τους στην Αθήνα, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νωρίς κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των συντάξεων.
Τρίτον, θα εξεταστεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα κ.λ.π.
Τέταρτον, οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας.
Ο αξιωματούχος της Επιτροπής ανέφερε, εξάλλου, ότι αυτή η αποστολή δεν έχει σκοπό τη «διαπραγμάτευση», όπως γινόταν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, αλλά τη «διαβούλευση» και τη «συζήτηση» για το σχεδιασμό της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο έτος. Σχολίασε, δε, ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν αν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστούν στο Hilton ή αν θα επιστρέψουν στα Υπουργεία.
Τέλος, ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι η πρώτη έκθεση για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και θα συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Η δεύτερη έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και η τρίτη στα τέλη Μαϊου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!