Σχολεία στον Εύοσμο, Ωραιόκαστρο, Εξοχή, Δέλτα Πεύκα, Περαία, Θέρμη, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Συνολικά 18 νέες σχολικές μονάδες με 43 εκατομμύρια ευρώ
15/10/2018
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί την κατασκευή 18 νέων σχολικών μονάδων με 43 εκατομμύρια ευρώ
Εννέα καινούργια σχολεία κατασκευάζονται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι άλλα εννέα έχουν διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τους το επόμενο διάστημα, με συνολικό προϋπολογισμό 43 εκ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε συνέντευξη τύπου, σήμερα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, παρουσίασαν τα έργα που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους, για να βελτιώσουν την κατάσταση στην εκπαίδευση και στο πρόβλημα της σχολικής στέγης.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πάντα σε στενή συνεργασία με τους Δήμους και την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εξασφάλισε περισσότερα από 43 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και χρηματοδοτεί την κατασκευή 18 σχολείων που εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 5.000 μαθητών».
Συνολικά τα προηγούμενα χρόνια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους,ολοκλήρωσε έργα και παρεμβάσεις σε 54 σχολικά συγκροτήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών 13.000 μαθητών και στις επτά περιφερειακές ενότητες. Ταυτόχρονα εξόπλισε 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξηςπου εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 4.000 παιδιών με αναπηρία. Εξασφάλισε επίσης, τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κονδύλια και υποστηρίζει 14.000 γονείς, με διάθεση θέσεων για παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης καιΒρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

Τα εννέα σχολεία, πέντε Νηπιαγωγεία, τρία Δημοτικά και ένα Λύκειο, στα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες είναι:
-4ο Νηπιαγωγείο Νέας Καλλικράτειας προϋπολογισμού 416.000 ευρώ.
-4ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών προϋπολογισμού 403.000 ευρώ.
-9ο Νηπιαγωγείο Περαίας στο Δήμο Θερμαϊκού προϋπολογισμού 219.000 ευρώ.
-Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Νέας Φώκαιας προϋπολογισμού 787.000 ευρώ.
-Λύκειο Διαβατών στο Δήμο Δέλτα προϋπολογισμού 1,25 εκ. ευρώ.
-5ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών προϋπολογισμού 414.000 ευρώ.
-5ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας στο Δήμο Θερμαϊκού προϋπολογισμού 1,9 εκ. ευρώ.
-5ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης – Τριαδίου προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.
-2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ.
Τα εννέα επιπλέον σχολεία η κατασκευή των οποίων θα αρχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ένα Νηπιαγωγείο, τρία Δημοτικά και πέντε Γυμνάσια και Λύκεια:
-1ο Ολοήμερο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Εξοχής, προϋπολογισμού 4,2 εκ. ευρώ.
-3ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ.
-24ο Ολοήμερο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, προϋπολογισμού 3,1 εκ. ευρώ.
-23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς προϋπολογισμού 3,9 εκ. ευρώ.
-4ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με προϋπολογισμό 5,16 εκ. ευρώ.
-Γενικό Λύκειο Ιερισσού προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ.
-2ο Γυμνάσιο Πεύκων, προϋπολογισμού 7,8 εκ. ευρώ.
-Γυμνάσιο - Λύκειο Κασσανδρείας, προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ.
-2ο 12θέσιο Γυμνάσιο Θέρμης με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι από τα πολλά προβλήματα της εκπαίδευσης, αυτό της σχολικής στέγης είναι από τα σημαντικότερα και σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο μόνος φορέας που ενδιαφέρθηκε και αποφάσισε να διαθέσει χρήματα για νέες σχολικές μονάδες, δίχως την αντίστοιχη συμπαράσταση της πολιτείας.
«Πέρα όμως από τα έργα της Περιφέρειας, υπάρχουν οικόπεδα και ώριμες μελέτες και για άλλα αναγκαία έργα που μπορούν άμεσα να αρχίσουν. Δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία ενός καλαθιού πόρων, ώστε να υλοποιηθεί μια σοβαρή παρέμβαση στην παιδεία, να μη χαθούν οικόπεδα χαρακτηρισμένα για σχολεία και να σταματήσει η διαρκής άρση απαλλοτριώσεων, λόγω ανυπαρξίας κονδυλίων. Προτεραιότητα είναι οι περιοχές που έχουν ακόμη διπλοβάρδια και όπου λειτουργούν σχολεία σε κοντέινερ ή σε απαρχαιωμένα κτίρια. Ως ΠΕΔΚΜ ζητούμε από την κυβέρνηση να επαναπροκηρυχθεί το πρόγραμμα ΣΔΙΤ για τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έγινε με την Αττική, να δοθούν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις από το πλεόνασμα της κυβέρνησης και από την αναδιανομή του ΕΣΠΑ, να λάβει δάνειο από την ΕΤΕΠ η ‘Κτιριακές Υποδομές ΑΕ’ και να εφαρμοστεί ένα συνολικό πρόγραμμα επίλυσης των ζητημάτων σχολικής στέγης», δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.