Ακόμα μία κενή σύνοδος στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό


Χωρίς αποφάσεις για μια ολοκληρωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των ηγετών των κρατών-μελών της Γηραιάς Ηπείρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι «28» για άλλη μια φορά κατέληξαν σε γενικόλογα συμπεράσματα καλώντας το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. να εξετάσουν, «ως θέμα προτεραιότητας», τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για τις επιστροφές μεταναστών, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή.
Στο ανακοινωθέν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη «ενίσχυσης της συνεργασίας» με χώρες καταγωγής και διέλευσης, κυρίως στη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σχέσης, προκείμενου να σταματήσουν οι μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη.
Αποφασίστηκε ακόμα ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με τις τρίτες χώρες για «τη διερεύνηση, τη σύλληψη και τη δίωξη των λαθρεμπόρων» με τη σύσταση κοινής ομάδας για την καταπολέμηση της διακίνησης στο αρμόδιο ευρωπαϊκό κέντρο της Europol και με την καλύτερη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των δικτύων λαθρεμπόρων.
Επίσης, οι «28» υπογραμμίζουν ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα για να διευκολυνθούν οι αποτελεσματικές επιστροφές» και ότι «οι υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα, χωρίς διακρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ενώ ο αριθμός των «παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 95% από τον Οκτώβριο του 2015, κάποιες εσωτερικές και πρόσφατα εξωτερικές ροές χρήζουν προσοχής».
Το  Συμβούλιο, που καλείται να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο μέτρων έως τον Δεκέμβριο, ενθάρρυνε την Αυστριακή προεδρία να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το συντομότερο δυνατό.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς συνέστησε αντί «αντί των υποχρεωτικών ποσοστώσεων», «κάθε χώρα να προσφέρει τη συμβολή της όπου είναι εφικτό και όπου είναι λογικό».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, συμφώνησε με τον ακροδεξιό εθνικιστή πολιτικό δηλώνοντας ότι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να λειτουργήσει. «Είναι καλύτερα μια συμφωνία με συμβιβασμό από μια μη συμφωνία» πρόσθεσε.
Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται ότι διαφωνεί με την ιδέα. Όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ, η ιδέα για «δέσμευση στην αλληλεγγύη» μπορεί να ακούγεται πολύ ωραία, ωστόσο «αν όλοι επιλέξουν να δώσουν χρήματα σε αφρικανικές χώρες, πολλά προβλήματα θα παραμείνουν άλυτα και οι χώρες πρώτης υποδοχής θα μείνουν μόνες στον αγώνα τους».
«Δεν μπορούμε να λέμε ότι μόνο και μόνο επειδή μια χώρα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ξαφνικά είναι και η μόνη που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού», είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέρ Μπέτελ.
«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η λύση».
Ωστόσο, μη κυβερνητικές οργανώσεις αμφιβάλλουν κατά πόσο θα λειτουργούσε κάποιο σύστημα χωρίς τον καταμερισμό προσφύγων, που είχε αποφασιστεί αμφισβητούμενη ευρωτουρκική συμφωνία του 2016.
Και ενώ η Ε.Ε. αναζητά μια λύση στο εξωτερικό, η Αίγυπτος εμφανίστηκε ως ο βασικός υποψήφιος για μια νέα σχέση. Ο Κουρτς και ο Τουσκ είχαν συνομιλίες με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον οποίο μάλιστα επαίνεσαν για την προσπάθεια οι πρόσφυγες να μην φεύγουν για την Ευρώπη.
Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει μείωση των αφίξεων, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ πεθαίνουν στη θάλασσα. Πάνω από 1.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Με αφορμή δε και τη σύγκρουση για το προσφυγικό εντός της Ε.Ε. με πρωτοστατούντες τους ακροδεξιούς ηγέτες της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αλλά και της Αυστρίας, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, μιλάει για «τοξικό διάλογο».
«Έχει δημιουργηθεί μέσω αυτής της συζήτησης ότι η Ευρώπη είναι σε κατάσταση πολιορκίας -αυτό ούτε βοηθά ούτε φέρει ίχνος αλήθειας», είπε ο Γκράντι.
«Ο διάλογος είναι καλοδεχούμενος. Αλλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες σαν αποδιοπομπαίους τράγους, μόνο για να έχουν κάποιοι πολιτικά οφέλη», τόνισε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!